Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7361211 www.bgdnes.bg

Бисеров отново на съд

Делото за конфискация на над 4 млн. лева срещу семейството на политика отново започва

Нов шанс да вземе богатството на Христо Бисеров получава комисията „Антикорупция“. След куп противоречиви решения и промени в законите Върховният касационен съд е възобновил делото за конфискация на имущество за 4 081 099 лева срещу семейството на Бисеров. Под заплаха от конфискация е и бизнесът на доведения му син Ивайло Главинков.

Реклама

С решението на ВКС на практика делото започва отново. Самата драма около конфискацията стартира през 2013 г., когато срещу Бисеров и Главинков бяха повдигнати обвинения за пране на пари и укриване на данъци. Според твърдения на прокуратурата става дума за милиони, с които впоследствие Главинков е построил фотоволтаични централи в цялата страна. Обвиненията станаха повод за намеса на тогавашната Комисия за отнемане на незаконно имущество. След извършена проверка експертите на комисията намериха сериозни разминавания между официалните доходи на фамилията и притежаваното имущество. Веднага след това до съда бе внесен иск за конфискация на стойност 4 081 099 лева.

Малко след това хвалбите на прокуратурата за събрани железни доказателства срещу Бисеров и Главинков увиснаха. Двамата бяха напълно оправдани с мотив, че в обвинителния акт има само предположения и нито една улика. Това позволи на Главинков да осъди прокуратурата на осем хиляди лева обезщетение заради преживения стрес.

След оправдателните присъди семейството на политика поиска и спиране на делото за конфискация. Спорът с КОНПИ доведе до две противоречиви решения на съда. На едната инстанция магистратите приеха, че оправдателните присъди не са пречка за продължаване на делото за конфискация, а на втората обратно. Така се стигна до тълкувателно решение на Върховния касационен съд от ноември 2018 г., с което магистратите приеха, че след оправдателна присъда делото за отнемане на имането автоматично се прекратява. Мотивът бе, че в закона, по който работи КОНПИ, има противоречия.

Две седмици по-късно парламентът поправи пропуска, позволявайки да се иска конфискация и от напълно невинни хора. В резултат след поредното обжалване на наследилата КОНПИ комисия „Антикорупция“ делото срещу Христо Бисеров е възобновено от ВКС и върнато на Окръжния съд в София с указания да продължи.

Според юристи подобна съдба чака и другия процес за конфискация на 1 980 475,99 лв. срещу Бисеров и Главинков. Страна по него е и съпругата на политика - Мария. От нея отнемане на над половин милион лева, получени от продажба на акции на фирма "Солар проджектс".

Самите сделки на Мария Бисерова бяха оприличени от шефа на комисия „Антикорупция“ Пламен Георгиев като "класическа схема за пране на пари". От думите му стана ясно, че в рамките на няколко месеца Бисерова и Главинков първо купуват акции във фирма "Солар проджектс" за 25 хил. лв. След това ги продават на японската компания "Тошиба Корпорейшън" за 850 000 лева, а малко след това японците продават същите акции на фирма на Главинков отново за едва 25 бона.

Реклама
Реклама
Реклама