Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7362748 www.bgdnes.bg

Врачански гангстери тикнати в килия след заплахи към свидетел

Известни гангстери от Враца, на които се приписват и наркотрафик и още дузина престъпления от Наказателния кодекс, отново попаднаха зад решетките след сигнал от свидетел, че е заплашван да си промени показанията. Заради жалбата от Мартин Дакев-Дългия спецпрокуратурата се задейства и иска постоянното задържане на сочените за наркобосове Анри Ковачев, Никола Георгиев-Циганина и Първан Славчев-Бункера, научи "България Днес".

Те са подсъдими като част от престъпна група, която според обвинението е организирала канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. На тяхната сметка са записани още палежи, побои, подготовка на убийства, имотни измами, лихварство, кражби на коли и строителна техника. Белезници оковават замесените в схемата на 17 април м.г. Обвинени са още братът на Анри - Манчо Ковачев, Деян Иванов-Духаста, Галин Захариев и Неда Бенова.

Реклама

По-късно Анри и Ники Цигането са пуснати под домашен арест, а Бункера - срещу подписка. В сигнала от Мартин Дългия се посочва, че на 3 февруари т.г. е получил заплахи от Анри и Първан с цел да промени пред съда показанията си от досъдебното производство. Два дни по-късно свидетелят съобщава за случилото се на шефа на Криминална полиция във Враца и пуска жалба до органите на реда и до спецпрокуратурата.

На базата на получения сигнал на 7 февруари по време на опит за разпоредително заседание по делото спецобвинител иска тримата посочени в жалбата да бъдат задържани под стража. Спецсъдът приема, че нямало доказателства, които да потвърждават изнесеното в жалбата, като тя сама по себе си не била основание за изменение на мерките. Прокуратурата се запъва и протестира решението пред втората инстанция. На закрито заседание на 12 март апелативните спецсъдии преценяват, че Анри и Първан Бункера трябва да бъдат пратени отново зад решетките, а авера им Ники Цигането оставят под домашен арест, тъй като той бил само организатор на срещата и не е отправял конкретни заплахи.

Магистратите отбелязват, че в документите по делото са постъпвали сигнали от свидетелите М.С. и К.И. за отправян натиск от подсъдимите да променят показанията си. Тези двама свидетели са искали и специална защита, за която няма данни да им е била предоставена от Бюрото към главния прокурор. По време на разследването М.С., който е бил сред основните козове на прокуратурата, дори е подал молба, че си оттегля показанията от досъдебното производство. Това според съда е във връзка с очевиден опит на подсъдимите да оказват неправомерен натиск върху свидетели, като така извършват престъпление против правосъдието. Представителите на Темида отбелязват, че Анри Ковачев е осъждан многократно, но е реабилитиран. Аверът му Първан Славчев е осъждан 11 пъти от 2009 до 2017 г.

Защитата твърди, че жалбата на Дългия е "голословна", че се касае за предполагаеми разговори между свидетеля и подсъдимите отпреди няколко месеца, за които свидетелят не е сигнализирал властите. Славчев настоява в открито заседание да се разпитат двама свидетели, които са присъствали на срещата. Магистратите изтъкват, че в сигнала не се споменава на срещата да са били други лица и затова отказват разпити.

Житейски нелогично е, ако обстоятелствата, описани в жалбата, не са се случили, свидетелят, който няма качеството на пострадал, да сигнализира съда и специализираната прокуратура за тях, и то, описвайки ги в подробности и детайли, посочва в определението си съдия Емилия Петкова. Отчита се, че във възражението си Първан Славчев косвено признава, че срещата с Дакев действително се е състояла. Изложеното в жалбата се потвърждавало и от докладната записка на полицейските органи.

От нея става ясно, че Мартин Дългия получил заплахи за палеж и закани с физическа саморазправа и ликвидиране, отправени му от Ковачев и Славчев от септември м.г. до 3 февруари, когато го е сплашил Славчев. Свидетелят първоначално се изплашил много и не намерил кураж да се оплаче в полицията. След последните заплахи Дакев се почувствал в безизходица и още същия ден поискал среща с полицейския инспектор.

Реклама

Освен това съдиите приемат, че има достатъчно улики срещу подсъдимите за извършени престъпления. Цитират се показания на 16 явни свидетели и двама защитени с номера 328 и 343, както и обясненията на подсъдимия Галин Лазаров. Гангстерите са разпознати от жертвите, изготвени са различни експертизи и са приложени разговори, записани със СРС.

След решението на съда Анри Ковачев и Първан Славчев са издирени и тикнати в килията на 13 март, потвърдиха за вестника от спецсъда. На следващия ден арестантите са конвоирани до съда за делото. Обвинителният акт срещу бандата е внесен на 11 декември м.г., но за него не е съобщено въпреки обявената политика на откритост на спецобвинението. След няколко неуспешни опита за старт на процеса на заседанието на 14 март съдът решава да върне обвинителния акт на спецпрокуратурата заради грешки. Какви са нарушенията, не става ясно, тъй като протоколът от заседанието още не бил изготвен.

Баба муле и авери ултранационалисти

Разследването започна след случаен арест на летището в Цюрих на 67-годишната Цветанка Евстатиева, идваща от Сао Пауло. В нея са намерени 700 г кокаин. Жената разказва, че е изпратена в Бразилия от братята Манчо и Анри Ковачеви от Враца, разкриват разследващи.

Междувременно в социалните мрежи се появяват снимки на Анри Ковачев - Ники Цигането с председателя на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов и със сръбския ултранационалист Хачи Братислав Живкович. Двамата са участвали във военните действия в Крим, Донецк и Луганск на страната на руските сепаратисти.

Реклама
Реклама
Реклама