Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7363033 www.bgdnes.bg

Ето го най-красивото училище

Уникално школо в Плевен 

Започват часовете с народна музика, гледат зайци, костенурки и риби 

Училище заприлича на възрожденски музей!

По фасадата на сградата могат да бъдат разгледани картини с различни моменти от българската история, а по коридорите са наредени факти от живота на най-смелите ни възрожденци.

Плевенското училище "Христо Ботев" отваря врати в далечната 1932 г. Към днешна дата там се обучават 440 ученици от първи до четвърти клас, а директорът Цветелин Горанов се е погрижил да превърне школото в любимо за тях място. Алпинеуми, цветни градини, черешово топче и светещ фонтан с живи костенурки са само част от атракциите, които могат да бъдат забелязани в двора. До входната врата са разположени пана, изработени от множество малки камъчета, които изобразяват картата на България и азбуката. Вечер те са озарени от трикольора ни.

Реклама

"Това се отразява много добре на децата. В тях се заражда желание да научат повече. Сами търсят информация с какво е свързана дадена картина от чисто детско любопитство", разказва пред "България Днес" класната на втори клас - Наталия Ботева.

Преди началото на учебния процес учениците винаги са посрещани с химна на България. В това училище дори звънците не бият традиционно. Началото на всеки час започва с народна мелодия. Школото дори си има собствена песен, която се казва "Очите на Ботев".

От две години тя е в учебниците по музика и се изучава от най-малките хлапета. Макар акцент да е възрожденският стил, класните стаи са оборудвани с най-новата техника. Във всяка има мултимедия, която позволява на родителите да следят учебния процес в реално време.

"Най-голяма атракция е аквариумът с многобройни цветни рибки в коридора. Всяко междучасие там се скупчват много деца. В двора, когато е топло, имаме и декоративни зайци", допълва учителката.

Близо до зайците е разположена и зелена класна стая. Когато времето позволява, учениците провеждат уроците си на открито. До нея стоят маси за шах, които са в цветовете на българското знаме. Близо до сградата има и оранжерия. В нея всеки клас си има определено място. Когато дойде време за часа по "Човек и природа", малчуганите засаждат различни семена и следят тяхното развитие. По "Околен свят" последната задача е била да направят чичко тревичко.

"В момента си ги оглеждаме - на прозореца в класната стая. Вече имаме 26 чичкотревичковчета. Подстригваме ги, поливаме ги и много им се радваме", разказва още Ботева.

Училището придобива този уникален вид лека-полека. Всичко е направено от бюджета на школото. Когато дойде ред да се осъществи нова идея, обикновено тя се върши през почивните дни, за да бъде като изненада за децата.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама