Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7364345 www.bgdnes.bg

Борислав Цонев: Не съм бойкотирал "Берое"

Юношата на "Левски" Борислав Цонев премина в хърватския "Интер" (Запрешич) от "Берое" през февруари. Той вече си извоюва титулярното място в новия тим, като отбеляза и първия гол още в дебютния си мач. Цонев бе сред избраниците на селекционера Петър Хубчев за двубоите на националния отбор от Лигата на нациите. Пред "България Днес" халфът разкри подробности около трансфера си.

- Бориславе, как се стигна до трансфера в "Интер" (Запрешич)?

- Обади ми се един агент, който работи в Хърватия и България. Той познава пазара. Каза ми за интерес към мен от този отбор. Разговарях с президента и с треньора. Показаха ми уважение и желание да ме привлекат. Мисля, че за мен това ще е крачка напред. Надявам се да съм взел правилното решение.

Реклама

- Много бързо станаха нещата.

- Да, така е. Всичко стана за 2-3 дни. Нямах много време да мисля, тъй като трансферният прозорец затваряше. Доста бързо се случи за мен и всички мои близки.

- Имаше ли и други варианти пред вас? През зимата се говореше за "Левски", за Русия?

- Имах няколко варианта. Дори някои бяха с доста по-добри финансови условия. Взех това решение, за да мога да се развивам. Доста футболисти оттук отиват да играят в Западна Европа. Това е и моята цел. На възраст съм, на която трябва да опитам.

- Един от шефовете в "Берое" Илко Русев даде интервю, в което обясни, че сте отказали да тренирате с отбора, за да ви продадат. Така ли е?

- Видях го. Не ми стана никак приятно. Аз се опитах да се свържа в него, но не успях. Имам голямо уважение към цялото ръководство на "Берое", към него специално. Това изобщо не е вярно. Не знам откъде му е дошла тази информация. Аз исках да разбера и затова му се обадих. Никога не съм отказвал да тренирам. Имах много проблеми с контузии. Играх на инжекции доста мачове. Тези неща за мой отказ не отговарят на истината. Доста учудващо беше за мен.

- Какъв отбор е "Интер" (Запрешич)? Прави впечатление, че разчитат на млади играчи.

Реклама

- Преди да дойда тук, не го бях чувал този отбор. Запознах се, когато пристигнах. Нещата, които предварително ми бяха казани, станаха по същия начин, даже още по-добре. Отборът е доста млад. Клубът се издържа чрез трансфери на млади футболисти. За мен това е добре, тъй като се надявам да поиграя и след това да мога да направя следващата крачка. Отборът не се бори за челните места, но в последните години винаги е в средата на класирането. Не се гонят първите позиции. Целта им е друга - да продават играчи.

- Какви са целите през този сезон?

- Последния мач играхме с прекия конкурент за директно оставане в елита. Тук деветият играе бараж за оставане. Преди мача бяхме на четири точки пред тях. Победихме ги и вече сме на седем. Изпреварихме даже още един отбор и сме седми. Няма как да гоним по-предни места, защото отборите на тях са доста напред с точките. Трябва да останем в групата, да играем хубав футбол. Следващият ни мач е с "Динамо" (Загреб). Най-големият отбор са те.

- Вкарахте първия си гол за отбора. Може ли да се каже, че вече се аклиматизирахте към новия отбор?

- Не се виждам отстрани и е трудно да кажа. В началото ми беше трудно, тъй като те играят по-различен стил, не познавах момчетата. Първо излизане ми е в чужбина и ми беше малко странно първите една-две седмици. Те имат близък до нашия манталитет и бързо привиквам.

- Какво е нивото на първенството в Хърватия? Тук е познат предимно "Динамо" (Загреб).

- Аз също, преди да дойда, знаех толкова. Още не сме играли с топотборите, откакто съм тук. Срещнахме тези тимове, които са около нас в класирането. Играхме само с "Хайдук" (Сплит), който е вторият най-добър отбор тук. Гледах няколко мача на другите тимове. Нивото е добро. Горе-долу като в България. Но има няколко по-равностойни отбора. В България има два-три, които са с една-две класи над останалите. Тук само "Динамо" е напред. Другите са по-равностойни.

Запрешич е малък град, но е близо до Загреб. Какви впечатления ви направи градът и столицата?

- Загреб е много близо до града, в който живея. Може би на 20-30 минути съм от центъра на столицата. Градчето е малко, спокойно. Няма високи сгради, много хора, които да се движат. Добре е за мен чисто футболно, защото е встрани и доста спокойно. Загреб е много чист и хубав град. София също е голяма и има много неща, но тук е по-чисто и по-подредено.

- Как оценявате престоя си в "Берое"?

- Винаги съм давал максимума от себе си. В началото имах проблеми. Не бях играл много. Идвам от "Левски" и те очакват от мен да направя доста неща. Но аз нямах опит в мъжкия футбол. Имах две тежки операции преди това. Радвам се, че за тези 2,5 години изиграх доста мачове и почерпих опит и рутина. Влязох във форма, тъй като, когато имаш травми, е трудно. Последната година от идването на Александър Томаш отборът се промени. Играе хубав футбол. Когато отборът върви и играчите около теб се представят силно е нормално и да си на по-високо ниво.

- През есента направихте добри мачове, но трима основни играчи си тръгнахте. Това ли е причина за срива в играта на отбора?

- Следя ги изкъсо как се представят. Не е приятно как играят в последните мачове. От лятото, когато намерят точните попълнения, пак с философията на Александър Томаш отборът отново ще си стъпи на краката. Ще играе добър футбол и ще се представя като равен в някои мачове с топтимовете.

- Предполагам че се надявате отново да попаднете сред избраниците на Петър Хубчев за следващите мачове.

- Да, разбира се. Онзи ден гледах мача с Черна гора. Много исках да победим. И аз като всеки се надявам да играя в националния отбор. Важно е пак да вляза в добра форма и да играя във всички мачове. Другото ще го преценяват вече треньорите.

- Как виждате шансовете ни за класиране на европейското първенство?

- Англия последните две години с младите си играчи е в страхотна форма. Те са изявен фаворит. Ще ни е доста трудно да се съревноваваме с тях. Но другите отбори са напълно равностойни с нас. Някои дори са под нашето ниво. Надявам се с малко късмет и постоянството в представянето, което имаме напоследък, да вземем второто място. Каквото зависи от националния отбор, ще се опитаме да го направим.

Реклама
Реклама
Реклама