Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7364527 www.bgdnes.bg

Президента и Брано мажат след обир с мастика

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката, научи "България Днес".

На последното заседание по делото срещу тях проговориха служители от фирмите, чиито помещения бяха претарашени от злосторници. Куп дружества и варненски богаташи пропищяха от набезите през първата половина на 2007 г. Според прокуратурата бандата е действала в периода от 6 март до 28 юни. Обирджийската банда извършила взломни кражби в десетина офис сгради, а плячката й разследващите изчисляват на 447 хиляди лева. Те са категорични, че в поне 8 от случаите са дело на Президента, Саше, Брано и помощниците им. Задигани са хиляди левове и валута, мобилни телефони, лаптопи.

Реклама

За ударите разказват работници от офисите, заварили първи местопрестъпленията. Един от тях е Даниел Стефанов, който имал фирма за морски транспорт на ул. "Цариброд". "Бяха отрязали телефонните кабели, токът беше спрян. Капакът на СОТ-а беше изкъртен с кози крак, изваден беше акумулаторът му, имали са и заглушител. Много добро познаване на охранителната техника! А аз се чудех защо сотаджиите не са реагирали", разказа свидетелят. Освен погрома той открива, че от стаите са изчезнали лаптопи, на които са работели служителите. Стефанов вижда, че когато идват, ченгетата изземат отпечатъци и мирисови следи. Специфичните миризми от местопрестъпленията се съхраняват с години в специални буркани, а при заподозрян се съпоставят от обучени кучета.

За хитрите прийоми на бандата да замаскират следите си потвърди и Розалина Петрова. По време на серията от обири тя работи като счетоводител във фирма за строителни материали. Кражбата в офиса й става през нощта срещу 8 март. Навръх женския празник тя отива на работа, но не я пускат да влезе. Счетоводителката няма да забрави картината, след като криминалистите си тръгват: "Липсваха два лаптопа и сума пари. Имаше отворени чекмеджета. Всичко бе мокро, с миризмата на алкохол".

Михаил Чакъров се трудел в логистична фирма. Една сутрин шефът му се обадил, за да му каже да не бърза да ходи на работа, тъй като офисът е обран. "Имаше полиция, следователи. Вътре миришеше на анасон - узо или мастика", спомня си свидетелят. Той заварил алуминиевата врата с разбита ключалка, липсвал един лаптоп.

С подръчни средства са действали бандитите при взлома на офис на инженерна фирма за табла на електромери. Мениджърът Антон Наумов заварил входната врата отключена, кабелите за телевизията на целия вход били нарязани. "Офисът беше разбит, вътре всичко беше хаос - документите разхвърляни, кутията на СОТ-а беше разбита, бяха заглушили сигнала. Сейфът, в който държахме парите - чешки крони и евро, беше откраднат целият", спомня си шефът. Той е благодарен на съдбата, че заплатите на служителите са били платени два дни по-рано. "Бяха хвърлили веро с вода в коридора - виждаше се по плочките и се усещаше миризмата", разказа свидетелят пред съда.

От ударите на апашите пропищял и тогавашният зам.-шеф на Генщаба на Българската армия вицеадмирал Петър Петров. От дома му на ул. Райко Жинзифов" изчезнали 400 евро, златни накити, пистолет и документи. Само за два дни апашите ударили три офиса. От първата каса задигнали 3 хил. евро, 300 лв. и 3 джиесема, влизайки в офиса ул. "Братя Шкорпил" с подправен ключ. На следващия ден от "Агропласмент" свили 61 бона и фирмени документи, скрити в метална, укрепена каса с размери 60/80 см. Бандитите нахлули откъм вътрешния двор, след като разбили патроните на три врати. Няколко часа по-късно ударили и фирма "Златна антилопа", задигайки цялата каса с 29 000 лв. и 6 лаптопа.

Кюстендилеца и Брано са сред най-сериозните професионалисти и могат да разбият всяка ключалка за 15 секунди, смятат разследващи. По думите им бандитите били изключително арогантни - возели плячката си в лъскави лимузини от марките „Мерцедес“ и „Ауди“, оборудвани с тапи, които блокират сигнала на алармите в радиус от 500 м. Свидетели видели лъскаво "Ауди А8" около местопрестъпленията. Полицията започнало да го следва и така засичат апашите, докато се готвят за поредния удар. В колата са открити задигнатите пари, лаптопи и инструменти за взлом. Дознатели подават сигнали, че са им предлагани рушвети, за да потулят разследването. Въпреки уликите съдът оставя обвиняемите на свобода. През 2011 г. Президента е спипан да разглобява бижута, задигнати от златарско ателие във Варна.

Реклама

Апашите все пак попадат в полицейския капан. На 5 май 2013 г. при случаен обход ченгета спипват Президента и Испанеца, докато опитват да оберат трезор на "Алианц" на бул. "Дж. Баучер" в София. Крадците опитали да влязат в трезора, като разбили стената на съседно помещение, отдавано под наем. Според разследващите бандитите са щели да приберат над 2 млн. плячка. При обиска в апашите са намерени ключове от помещението, маски с прорези, ръкавици и радиостанции, както и плик с перилни препарати за заличаване на следите.

Делото се точи, ударите се трупат

Докато разследването се точи, Брано е задържан и осъден в Италия, а през юли 2011 г. Саше Кюстендилеца попада в ареста със "Защитените" за опит за обир на клон на ДСК на ул. "Княз Батенберг". Въпреки че първоначално са погнати във Варна, люлинските касоразбивачи са изправени пред спецсъда. Заради ареста на един от подсъдимите в чужбина процесът е спиран и възобновяван.

Реклама
Реклама
Реклама