Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7364586 www.bgdnes.bg

Изгоненият отец Ангел Кочев: Бог ме върна в църквата!

Това са чудесата на живота, казва свещеникът 

Отец Ангел Кочев е върнат на служба в най-големия петрички храм "Света Богородица". Свещеникът няма да управлява храма както досега, но ще дава дежурства в него заедно с другите духовници.

"Благодаря на Бога, че отново съм върнат в храма! Това са изпитания. Щом държа кръста сериозно, трябва да има възкресение. Ще давам дежурства. Аз ще бъда в храма. Всеки ден мога да съм там. Това са чудесата на живота. Трудно вярваме, но ето че се случват нещата", коментира Божият служител пред "България Днес".

Реклама

На 26 февруари т.г. вечерта със заповед на Неврокопския митрополит Серафим духовникът бе освободен от длъжност. На негово място бе въдворен енорийският свещеник отец Павел. Новината удря отец Ангел като гръм от ясно небе. За 50 години служба той не е наказван нито веднъж. Получавал е само похвали. Това провокира остра реакция на местните жители и те организираха множество протести в негова подкрепа. Гневни миряни дори нахлуха в храма навръх 3 март. Стигна се почти до бой, а светата обител бе оглушена от викове "Недостоен" и "Мафия".

Тогава митрополит Серафим нарече реакцията на протестиращите в храма "тежък грях по отношение на светата литургия" и допълни, че ще разговаря с отец Ангел за разрешаване на появилото се недоволство.

Междувременно се разбра, че не само напредналата възраст на отеца е причина за неговото отстраняване. Припомняме, че поп Ангел Кочев е свещеникът, извършвал водосвет и елеосвещение в дома на на баба Ванга. Според книгата на йеромонах Висарион "Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста" Петър Дънов е лъжеучител, а Ванга не е нищо повече от една съвременна магьосница. В древната църква има три основни гряха, заради които са отлъчвали човек от храма. Това са: убийството, блудството (прелюбодеянието) и отричането от Христос. Към последния са спадали и всички, които са се занимавали с магия или които са прибягвали до нея. Грехът безспорно е много тежък.

Месец след отстраняването на свещеника проблемът е решен и попът е върнат на работа.

"Борбата продължава! Тя е всеки ден със злото. Важното е да го победим! Да ставаме по-силни и да даваме пример", допълва смирено отецът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама