Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7364747 www.bgdnes.bg

Разбито е "фамилно МВР" в Благоевград

След сигнали за връзки с подземния свят

Зам.-шефът на полицията Георги Кьосев и дъщеря му Розалина задържани

Сигнали за връзки с подземни босове, сърдечни отношения с бандити и покровителстване на схема с рушвети са причина за спецакцията в МВР - Благоевград, научи "България Днес". Мащабната операция на дирекция "Вътрешна сигурност" и спецпрокуратурата започна в ранни зори. Няколко десетки ченгета с качулки нахълтаха в сградата на полицията в града. Униформените припряно избутват охраната и разделени на групи, започват обиски в няколко кабинета на различните етажи. Особен интерес предизвика работното място на дознателката Розалина Кьосева, който моментално е арестувана. След изземване на документи спецченгетата се насочват към кв. "Еленово". Там в апартамента му е задържан бащата на Розалина и Георги Кьсев, който е зам.-шеф на областната дирекция на полицията. След бърз тараш Кьосев бе изведен от апартамента от маскирани агенти на служба "Вътрешна сигурност" и Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор. На излизане от дома си МВР шефът успя да промълви, че е невинен. Нямал представа какво се случва и ще говори с медиите по-късно. От прокуратурата отказаха да обявят какви са обвиненията срещу баща и дъщеря Кьосеви с мотив, че продължават разпити на свидетели и изземване на доказателства.

Спецченгета обясниха, че формален повод за акцията е Розалина. Срещу чаровната разследваща полицайка има множество сигнали за нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Според запознати дознателката има особено сърдечни отношения с рецидивиста Владимир Бойчев - Владо Боклука. Двамата са близки от няколко години, а сигнал за това в МВР получават преди четири месеца. Според сайта struma Кьосева дори е осигурила телефон на Боклука в затвора в Бобов дол, където той излежава присъда за дрога. След излизането му на свобода полицайката продължава да захранва с информация своя приятел и хората от бандата му.

Реклама

Покрай връзките на Розалина прокурори ще проверят и множество сигнали срещу баща й. За него публикации в регионални медии твърдят, че също е близък до оперативно интересни лица. За последно името на полицейския началник изплува покрай ареста на шефа на КАТ в Благоевград Данаил Стоицов, обвинен, че е прибирал рушвети, за да регистрира бързо колите им. След арестите през пролетта на 2018 г. разследващите признаха, че схемата е разкрита след сигнал от медийния бос Иван Хамбарджийски–Бриндо. В свое интервю Хамбарджийски обяви, че схемата на катаджията Стоицов е покровителствана от зам.-шефа на полицията Георги Кьосев.

Месец след акцията в КАТ журналистът Иван Хамбарджийски подаде сигнал срещу Кьосев заради отправени заплахи с физическо насилие.

Покрай задържането на баща и дъщеря Кьосеви обект на проверка ще бъдат и други членове на фамилията, работещи в МВР, заради което местната полиция е известна с прозвището "фамилно МВР", признават разследващи.

Според публикация в местния вестник "Благоевградска вест" на работа в полицията са и другата дъщеря на Кьосев, нейният съпруг и още няколко племенници, сватове и други близки роднини.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама