Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7365419 www.bgdnes.bg

0 лева наем дава властта за апартамент в София

Царските юпита първи се облажиха с евтини имоти

Първанов с подарък - жилище, синът му с мезонет на половин цена

Два извода излизат от имотните скандали с властта, тресящи от седмици държавата. Първият е, че лъскавите жилища на Цветан Цветанов и Цецка Цачева на ниски цени не са прецедент в родната политика. Вторият, че през годините "имот на далавера" е масова практика сред висшия ешелон на властта, но заради такъв е подадена една-единствена оставка. На правосъдния министър Цецка Цачева.

Най-шумните жилищни скандали бяха по времето на Симеон Сакскобургготски, когато властта масово започна да мишкува, за да се сдобие с апартаменти на безценица. В мандата на НДСВ министри, секретари и дори говорители на кабинета "Сакскобургготски" се уредиха с абсурдно евтини апартаменти. Вече покойният министър на регионалното развитие Валентин Церовски например закупи за 49 хиляди лева имот от 118 квадрата на пъпа на София - на бул. "Патриарх Евтимий", чиято реална цена бе определена от брокери на 80-ина хиляди евро. Най-скандалното бе, че част от сумата министърът платил с компенсаторки.

Реклама

С подобна хватка с просторни, но евтини жилища се уредиха депутатката Гадар Хачикян, министърът на държавната администрация Димитър Калчев, главният секретар на правителството Севдалин Мавров, говорителят на кабинета Цветелина Узунова. Прокуратурата оправда Церовски, но никой друг не бе подведен под отговорност, нито пък върна апартамента или подаде оставка. Опитите на царски депутати да вкарат промени в закона, с които да задължат купувачите да доплатят реалните стойности на имотите, не издържаха пред парламента в далечната 2004 г. С евтини имоти чрез компенсаторки в кабинета на царя са се облажвали и хора на ДПС, начело с лидера на Мустафа Карадайъ, който също с компенсаторки успял да придобие за 24 000 лева 98 квадрата жилище в столицата. От сумата 18 000 лева са платени с компенсаторки. Сиреч - жилището е струвало на лидера на ДПС 11 бона. Прокуратурата погна Карадайъ след разкритието на комисията по корупция в парламента и... дотам. Същото се случи и с останалите купувачи на 170 държавни жилища, взети на безценица от чиновници.

При червените ситуацията не е никак по-различна. Бившият лидер на БСП и експрезидент Георги Първанов се сдоби с подарък - жилище (журналистът Иво Инджев твърди, че става въпрос за цели два мезонета) от бившия издател на в. "Дума" и оръжеен магнат Петър Манджуков. Подаръкът бил на стойност 100 000 евро. Самият Манджуков не издържа на натиска и признава, че във въпросната сграда апартамент има Марияна Добрева, секретарка на Първанов по онова време и сестра на настоящия зам.-шеф на БСП Кирил Добрев. Имот там има и бившият кмет на Благоевград и висш апаратчик в БСП Костадин Паскалев. Президентският син на Георги Първанов - Владимир, също се оказа собственик на двуетажен мезонет с площ 213,4 кв. м и гараж от 34 квадрата. Първородният наследник на Първанов платил през 2010 г. по 519 евро на квадрат, като според брокери имот в квартала на Владимир - "Манастирски ливади", върви по около 1000 евро на квадрат. Заради скандала от екипа на Първанов тогава обявиха, че цената е свалена, тъй като младежът предложил изгодна разсрочена схема на плащане. А парите извадил с ипотечен кредит. На фона на неволите на президентския син главният прокурор Сотир Цацаров няма подобни проблеми. Обвинител №1 също получава луксозен имот в Пловдив като подарък от пловдивска фирма. На центъра на Града на тепетата през 2007 г. магистратът и съпругата му получават като дарение жилището, с изба в прибавка. Самият Цацаров отрече да е получавал дарение, но според публикуваните документи жилището е вписано не като покупко-продажна сделка, а именно като дарение. Тогава Цацаров потвърди, че е верен номерът на нотариалния акт и описанието на имота, но заяви, че става дума за покупка и вероятно е станала грешка при вписването на данните.

И докато президенти и министри влизат в обяснителен режим за евтини жилища, то мнозина депутати живеят с нула лева наем в центъра на София. Над 20 депутати декларираха през миналата година, че ползват безвъзмездно апартаменти в столицата и плащат наеми между 0 и 46 лева на месец. Наред с още 23-ма свои колеги червеният депутат Николай Бошкилов е записал, че използва жилище под наем в столицата срещу точно нула лева.

Нулата лева според декларацията на социалиста идват от заплатата му, която, както е добре известно, е с няколко нули накрая. На "устно споразумение" използва апартамент в курорта Банско Александър Мацурев от ГЕРБ, а колегата му Калин Василев ползва цели три безвъзмездни имота. Цяла къща по този начин има депутатът Васил Цветков от мнозинството. Социалистката Теодора Халачева в сравнение с тях има сериозни харчове. Червената депутатка плаща всеки месец по 46 лева за имот в Пловдив. Колегата й от "Позитано" 20 Георги Михайлов пък е получил цял апартамент дарение, а безвъзмездно покрив над главата е получил и Ахмед Ахмедов от ДПС.

Няма власт, която през годините да не се е опитала да извади "момчето от село" със селски маньоври при покупката на апартаменти в София. И докато момчето често излиза от село и отива я в кв. "Изток", я в "Манастирски ливади", селото никога не излиза от манталитета на момчето.

Реклама
Реклама
Реклама