Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7366318 www.bgdnes.bg

Миню Стайков от килията: Унижават ме!

Търпя големи психически унижения! Не мога сам да ходя до банята! Това обяви от инвалидната си количка пред апелативния спецсъд Миню Стайков, научи "България Днес"! Алкохолният бос поиска да му бъде потвърдена паричната гаранция и да излезе от ареста срещу колосалната сума от половин милион лева. Той и адвокатите му изненадващо не обжалваха размера на гаранцията. "Семейството ми трудно ще събере парите, тъй като всичко е запорирано. Но моля да потвърдите мярката, тъй като изпитвам силни болки след инсулта и в ареста не ми се извършва рехабилитация на крайниците", обяви Стайков.

Досега за запазване на интимни подробности по искане на защитата съдът засекретяваше мерките на алкохолния бос. Този път магистрите се позоваха на тълкувателно решение за публичност на заседанията. Така за медиите стана ясно, че след инсулта, получен в ареста, Миню Стайков има частична пареза, зрителни и когнитивни нарушения.

Реклама

Въпреки здравословното му състояние апелативната спецпрокуратура поиска именитият обвиняем да остане зад решетките. Прокурор Марков се обърка, молейки да не се уважава жалбата на Миню Стайков за размера на гаранцията му, макар такава да не е входирана. Обвинителят дори сметна, че размерът на присъдената гаранция е твърде занижен, и поиска, ако бъде определена парична сума, тя да е значително по-голяма.

Терзанията се оказаха напразни, тъй като апелативните спецмагистрати не проявиха никаква милост. Те извадиха голямата секира, с която посякоха решението на колегите си от спецсъда отпреди дни. Миналия четвъртък бе решено Стайков да излезе срещу 500 бона гаранция, а Иван Димитров - срещу 50 хиляди лева. Вместо това двамата остават на топло, като заради влошеното здраве Стайков ще бъде пратен в неврологичната клиника на МВР болница. Решението за настаняването е взето още през декември, но не е спазено от шефа на Централния софийски затвор и от директора на болницата към затвора. Затова ще им бъдат пратени писма, с които се задължават да изпълнят разпореждането на съда.

Според втората инстанция има достатъчно улики срещу Стайков и Димитров по обвиненията за престъпна банда за производство на цигари без бандерол и затова те трябва да бъдат задържани. Магистратите се позоваха на протоколи от претърсване на помещение в северната промишлена зона на Карнобат, където разследващите се натъкнали на цигари за 3,7 млн. лв., материали за производство, поточна линия, хартия и фолио за папиросите. За престъпната схема говорели и извлечения от мобилни оператори и банкови сметки. Разследващи открили, че еднолични търговци, замесени в цигарената афера, са регистрирани на служители на Миню Стайков, които са станали свидетели по делото.

В жилището на шурея на алкохолния бос - Белун Хазърбасанов, следователите намерили документи за преводи на големи суми на лица, свързани с Миню Стайков. Близо 20-ина души са дали показания в тази връзка. Две от търговските дружества били регистрирани на Красимир Димитров, който си признал, че е само фиктивен собственик. Една от фирмите била регистрирана на майката на Хазърбасанов. В имот на дружеството са открити цигари и насипен тютюн. Цитирано бе и "Рено Клио", което ескортирало камионите с цигари, които излизат от нелегалната фабрика в Карнобат. По документи колата се водела на компанията на Стайков "СИС Индъстрис".

Реклама

Разпитани са ченгета, които наблюдавали производството в бившата мандра в продължение на 2 месеца. Свидетели посочили, че Иван Димитров, който е син на карнобатския кмет, е бил шеф на цялата база и се е разпореждал по всички процеси за производство и пласмент на папироси. По случая са проговорили дори викачи от ловно стопанство, контролирани от дружество на алкохолния бос. Справка от Държавен фонд "Земеделие" потвърдила, че фирми на Стайков са получавали милиони финансиране по европроекти.

Защитата изтъкна, че прокуратурата няма капацитет да установява данъчни задължения чрез назначаване на експертизи, тъй като това е работата на контролните органи. За намесата на държавното обвинение юристите се канят да заведат дело в Страсбург. Според адвокатите обвиненията срещу Стайков за данъчни престъпления и пране на пари се градят на базата на отменен данъчно-ревизионен акт.

Магистрати цитираха показания на близо 15-ина свидетели, според които стоки и товари на Стайков са влизали и излизали фиктивно през границата, за да се спести 20% ДДС на стойност над 70 бона. Последният нов том от разследването е отпреди два дни. В него имало разпити на свидетели, които защитата определи като три вида - служители от горското стопанство, бодигардовете на наследника на Миню Стайков – Стайко, и хора, които твърдели, че не са виждали алкохолния бос.

Адвокатите обявиха, че СРС-тата от разследването са незаконни, тъй като в ГДБОП не знаели да са ги поръчвали. По делото нямало и протокол за тараша на един от камионите, в които според защитник нямало папироси, а само кашони.

Опит да завземат бизнеса

Опит за завземане на бизнеса на алкохолния бос видя защитата му. Може би целта е Миню Стайков да не управлява активно компаниите си и бизнеса, който притежава, заяви адвокат Станислав Коев. По думите му неговият клиент е подложен на необяснима репресия. "Той всячески се опитва да съдейства, защото иска това недоразумение да приключи по-бързо", обяви юристът.

Реклама
Реклама
Реклама