Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7366617 www.bgdnes.bg

Цветан Василев осигурявал наематели на Костов

Ключов свидетел по делото КТБ

25 бона на месец захранват фирма на Командира по заповед на мустакатия банкер

Шокиращо близки връзки между банкера беглец Цветан Василев и бившия син премиер Иван Костов разкри основният свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов. Дълги години Лазов е дясна ръка на мустакатия банкер и лично изпълнява огромна част от задачите му, свързани с Корпоративна банка и обръча от фирми около нея.

Реклама

От думите на Лазов стана ясно, че наред с близкото познанство между Иван Костов и Цветан Василев, за което Костов е признавал, в отношенията между двамата присъства и солидна бизнес и финансова връзка.

От показанията пред специализирания съд на Бисер Лазов по делото КТБ стана ясно, че връзката Василев-Костов датира още от 2000 г., когато банката прави дарение на фондацията на СДС "Демокрация", за да си "създаде политическо лоби". За подобни взаимоотношения преди време призна и Костов, макар да има разминаване в годините. В свое интервю Костов обясни, че познава банкера от 2002 г., когато по думите му "НДСВ изхвърли буквално на улицата фондация "Демокрация". Тогава Василев помогнал за намирането на офис и отпуснал кредит на фондацията.

От показанията на Бисер Лазов се разбра, че през 2010 г. взаимоотношенията между банкер и политик стават далеч по-лични. Самият Лазов присъства на една от десетките срещи между Костов и Василев. Вместо в офис тя се състои в локалното платно на столичния бул. „Цар Борис III“ пред луксозна бизнес сграда. Там Лазов и босът на КТБ се срещат с Иван Костов и дъщеря му Мина. При последвалия разговор Цветан Василев се ангажира да намери наематели за офисите на бизнес сградата. За целта издава заповед на Лазов да поема задачата и да комуникира с Мина Костова. По това време другата дъщеря на Командира – Яна, управлява луксозен бизнес център на булеварда. Негов собственик според разследване на в. "168 часа" е фирма "Интрейдингс". В момента, когато Яна Костова поема сградата, нейни собственици стават бившият шеф на кабинета на Костов Николай Вълчев и брат му Христо чрез фирмата си "Анторна".

Задачата, поставена на Лазов от Цветан Василев, приключва в началото на 2013 г., когато бизнес центърът е напълнен с наематели - предимно фирми на банкера, обяви Лазов.

Любопитно е, че по същото време Мина Костова, с която Лазов контактува, става собственик на фирма "Анторна" срещу едва 5 хил. лв. Към онзи момент по сметките на фирмата има стотици хиляди левове, сочи старо разследване на "България Днес". Освен парите в активите на дружеството са и два огромни апартамента в столичния кв. "Лозенец" и Банско.

След осигуряване на наематели по заповед на Цветан Василев Бисер Лазов отново се вижда с Иван Костов и с дъщеря му Мина.

"Указанието на Василев бе да уточним как да им превеждам по 25 000 лева на месец. Без значение каква е формата, договор, фактура", обясни пред спецсъда Лазов.

Любопитно е, че няколко месеца след срещата на Лазов Мина Костова сключва консултантски договор от името на прясно закупената си фирма "Анторна". Неин клиент е близката до банкера Цветан Василев фирма "Афлик-България". Множество медийни разследвания след фалита на КТБ извадиха и конкретното му съдържание. Според документите Мина Костова се задължава да изготвя анализи по различни теми. В замяна получава по 30 000 лв. на месец, а общата платена сума е 270 бона.

Реклама
Реклама
Реклама