Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7368185 www.bgdnes.bg

Служители проговарят за аферата с паспортите

Нови подробности за скандалната подкупна схема за придобиване на българско гражданство в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) се чуха в съдебната зала! Основните козове на разследващите са наследникът на задържания шеф Петър Харалампиев - Димитър Владимиров, както и справка за задграничните пътувания на отстранения председател. Това стана ясно в спецсъда на мярката за неотклонение на сърбина Марко Стойов, арестуван за аферата, научи "България Днес".

Сегашният и.д председател на агенцията Владимиров разказва пред следователите как с очите си е видял Стойов да се среща с Харалампиев и главния секретар на агенцията Красимир Томов и да предава суми в евро за подкупи. Парите били от граждани на Албания и Косово, които искали да получат удостоверения за българско гражданство, без да са наши сънародници. От тогавашния си пост на зам.-председател на ДАБЧ Владимиров обяснява, че задържаните са участници в организирана престъпна група. Според запознати той също е бил сред арестуваните, но след като е дал показания, е пуснат. Затова защитата смята, че Владимиров може да е предубеден, както и че аферата може да пропадне, ако се гради само на думите му. Юристите изтъкват оше и че с времето интензитетът на обвинението намалява.

Реклама

Според прокуратурата Марко Стойов се познава с Харалампиев и Томов от юли 2017 г., но защитата контрира, че познанството им датира от май м.г. Юристите искат съдебно-деловодна експертиза, която да установи по записките в ДАБЧ колко пъти сърбинът е посещавал сградата на агенцията. Разследващи твърдят, че Стойов е ходил десетки пъти, за да урежда рушветите и да предава пари, а адвокатите опитват да докажат, че е бил едва 5-6 пъти. Магистратите отказват експертизата с мотива, че тези детайли могат да се установят от разпитите на свидетели. За това дават показания културният деятел от центъра в Босилеград Любен Глигоров и основният свидетел, избран за и.д. шеф на ДАБЧ Димитър Владимиров, които заявяват, че Марко Стойов се е познавал с Харалампиев.

Пред следователите проговаря и служителката в ДАБЧ Ива Крумова. Тя разказва, че Томов и Харалампиев са нареждали да се изготвят удостоверения за български произход на сърби, всички представлявани от Марко Стойов. Сърбинът дори бил в кабинета на шефа и слушал нарежданията за решаване на преписки.

Магистратите се позовават и на справка за задгранични пътувания, според която Харалампиев и Стойов заедно са влизали и излизали от България през септември и октомври 2018 г. Не стана ясно обаче как справката доказва, че двамата са пътували, за да уреждат схемата за подкупи.

Съдебният състав с председател шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев видя достатъчно улики за корупционни практики за издаване на удостоверения за българско гражданство и статут за постоянно пребиваване у нас на чужденци. Съдиите отмениха решението на колегите си от долната инстанция да освободят Марко Стойов срещу 5 бона гаранция и вместо това отсякоха, че той трябва да стои зад решетките. Според спецсъда няма опасност сърбинът да се покрие или да извърши престъпление. Апелативните магистрати не споделят мнението им. За тях не е достатъчно, че сестрата на Марко – Мария, е наела жилище в София, защото нямало гаранции, че той ще живее там. Макар да е бил студент в България, у нас нямал установени социални контакти и затова можело да духне.

Според адвокатите обвиненията на сърбина не са прецизирани и няма яснота кой, къде и какво точно е вършил. Той е обвинен за участие в престъпна банда, без да се сочи с какви престъпления се е занимавала тя. Освен това в последните три месеца нямало никакви действия по воденото досъдебно производство. През декември на сърбина са предявени веществени доказателства.

"Няма един свидетел, който да каже, че Стойов му е съдействал възмездно за услуги в ДАБЧ", смята адвокат Андриан Боянов. Той подчерта, че клиентът му е дал подробни обяснения и е отговорил на всички въпроси на разследващите. "Не мисля да се укривам! Не съм виновен! Ще се явявам и ще съдействам", заяви Стойов пред Темида.

Реклама

Като препоръки за него пред съда се представи писмо от кметицата на сръбския град Сурдолица Александра Попович. Тя се познава със Стойов и семейството му и изтъква, че задържаният по аферата за БГ гражданство е образовано и добро момче.

Комисия проверява още 3 месеца

Парламентът удължи с три месеца срока за работа на временната анкетна комисия, която проучва всички факти и обстоятелства около изнесените в медиите твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство. Комисията бе създадена през декември м.г., но заради големия обем информация и необходимостта от изслушване на различни институции и органи се налага срокът й да бъде удължен.

В края на месец октомври м.г. шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев бе арестуван по разследване за корупционната схема. При спецакцията в агенцията бяха задържани над 20 души, но с обвинения се сдобиха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията, сърбинът Марко Стойов и собственичката на фирма за преводи Петя Симеонова. При проверка в банковата касета на секретаря Красимир Томов бяха открити над половин милион лева, а след скандала премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно агенцията да бъде закрита.

Реклама
Реклама
Реклама