Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7370326 www.bgdnes.bg

По язовир "Искър" - платики като тави

Риби по над килограм започнаха да излизат в района на Филмовата къща

Започнаха да кълват големите като тави искърски платики. Проверка на "България Днес" установи, че парчета по над килограм вече се хващат успешно в района на Филмовата къща на най-големия язовир у нас.

Платиката е един от най-разпространените видове риби в язовир "Искър". Заради сравнително високата си численост и големите си размери тя привлича стотици риболовци по бреговете на водоема. Тази риба е изявено топлолюбива, поне у нас, затова сезонът й започва в края на март и началото на април.

Реклама

В руската риболовна практика платика се лови и на дупка в леда, но по нашите ширини видът е добил други навици. Водата на "Искър" все още е много студена, но въпреки това пасажите се насочват към устието. Особено след последните слънчеви дни платиката в язовира се активизира.

Пролетният сеанс, през който можем да опитаме късмета си, е до 1 май, когато се въвежда забраната. След това, през лятото, видът отново се лови повсеместно, но вече става твърде капризен и се нуждае от много повече търсене и поднасяне на разнообразна стръв.

Сега топпозициите са в района на устието, където се влива река Искър. Заради топящите се снегове дебитът й е доста голям. Вливащата се буйна и студена вода рязко покачва и нивото на самия язовир. Успешните места са именно там, като пасажите с платики се изтеглят към плитчините, подготвяйки се за хвърляне на хайвера. Любовните им игри започват в средата на април, а дотогава рибите бързат да утолят глада си, след като цяла зима са прекарвали с минимални хранителни ресурси.

Рибите са групирани основно в талвега на реката, който вече е залят от покачващото се езеро. Майсторите препоръчват риболов на плувка или фидер. И в двата случая трябва да се използват доста фини монтажи, с които да примамим мнителните екземпляри. Мнозина залагат на щеката, която е безспорно най-ефективният риболовен уред. С нея подаваме стръвта максимално точно върху захраненото петно, а при индикация на кълване веднага засичаме рибата.

Едрите платики не идват веднага до подадените червеи. Нужно е да ги съберем с подходяща захранка. Този вид риба изключително много се влияе от ароматите на храната. Мнозина въдичари подценяват процедурата със забъркването на "манджа", но впоследствие това оказва съществено влияние върху риболова. Платиките обичат сладките аромати - ванилия, канела, шоколад, ягода, банан.

Реклама

Печете я с майонеза във фурна

Едрата платика има вкусно месо. Предлагаме една по-нетрадиционна рецепта за приготвянето й. Нужна ни е една риба с тегло около килограм, домашно приготвена майонеза, чесън, лимонов сок и ролца от раци.

Начин на приготвяне: Изчистената и измита платика се натрива отвън и отвътре със сол и черен пипер на вкус. Оставяме я да престои не повече от час. В тава за печене разстиламе част от майонезата, подправена с лимонов сок, сол, черен пипер и копър.

Нарязваме на ситно ролцата от раците и поставяме рибата. Покриваме я с останалата част от майонезата и печем на умерена фурна до готовност. Платиката е риба, която има и по-дребни кости, затова трябва да се внимава. Вкусът на месото й обаче е вълшебен.

Реклама
Реклама
Реклама