Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7372438 www.bgdnes.bg

7 г. затвор за фараонката Виолета

Седем години в затвора ще лежи скандална фараонка, завлякла спестяванията на десетки наивници. С решение на Софийския градски съд Виолета Пенкова трябва да плати и глоба от 10 000 лева в полза на държавата. Съдбата на заграбените от пирамидата "Проксима" над 1 116 973,50 лева остава неясна, а шансът да бъдат възстановени на вложителите нищожен.

Финансовата афера е реализирана чрез регистрираната през 2009 г. фирма "Проксима". При създаването си съдружници в дружеството са Виолета Пенкова, бившият й съпруг, футболният съдия Димитър Димитров-Каубоя, и Любомир Бишаров. Първоначално фирмата върти чейндж бюро в София и в дейността й няма нищо нередно.

Реклама

Нещата се променят през 2005 г. Тогава управителите Бишаров и Пенкова започват да предлагат на различни хора да управляват спестяванията им. В замяна на това гарантирали високи лихви и нулев риск.

Схемата е типична за финансовите пирамиди. Първи клиенти стават приятели на босовете. След като известно време "Проксима" им изплаща редовно високи лихви, те сами започват да се хвалят на свои познати и набират нови клиенти.

Така за отрицателно време пирамидата набира 52-ма клиенти. Част от тях влагат по 2-3 хил. лв., но има и наивници, дали по 200 и дори 300 бона. Общата завлечена сума стига над 2 млн. лева, изчислиха пострадали.

"Убедиха ни, че сумите са гарантирани, а доходите ще са добри. Спазваше се доста висока конфиденциалност. Не сме подписвали никакви документи при даването на парите, получавахме само запис на заповед", разказа преди време на организиран протест един от потърпевшите. По негови признания той на доверие вложил над 100 000 лева в пирамидата.

Зарибяването на наивници продължава до 2012 г. Като повечето договори са подписвани от Пенкова, без тя да има лиценз от БНБ за извършване на банкова дейност. Част от парите оправната дама взема от името на "Проксима", а другите просто на доверие, без да си прави труда да попълва каквито и да е книжа. За това и разследващите успяват да докажат, че е присвоила малко над милион, докато претенциите на излъганите хора са двойно по-високи.

Следвайки класическата схема на пирамидите, през 2012 г. "Проксима" обявява фалит. Пенкова от своя страна отказва да изплаща лихви на клиентите, оплакаха се самите те. По думите им до последно фараонката ги успокоява, че всичко е наред. Под предлог че снаха й е починала и трябва да се докара урната от Швейцария, успяла да измъкне допълнително пари от хората.

Реклама

Междувременно други от завлечените пробват да подадат жалби в МВР и прокуратурата. Първоначално резултат от оплакванията им няма.

"Когато отидем до дома на Пенкова да си търсим парите, се обаждат на тел. 112 и полицаите ни съставят протоколи за това, че сме притеснявали управителите на фалиралата фирма", сподели един от потърпевшите. След като организираният от тях протест бе отразен от медиите, институциите набързо реагираха. Разследването вече е приключено и делото влиза в съда.

Реклама
Реклама
Реклама