Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7372456 www.bgdnes.bg

Болежки мъчат авери на Очите

Здравословни проблеми мъчат едни от най-доверените хора на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите! Малко преди старта на процеса срещу тях в спецсъда трима от приближението на Очите поискаха по-леки мерки заради различни болежки. Подобно на сочения за тартор, аверите му също се оплакват от влошено здраве. Това са Йордан Въчев - Данчо Ларша, Радослав Николов-Рачо и Иван Пишиев. Те са обвинени като част от престъпната група на несебърския Ал Капоне за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и наркоразпространение, действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Делото беше внесено в съда преди седмица, но магистратите още не са се произнесли дали то ще започва и кога. Действието на разследващите съвпадна с поисканото преразглеждане на мерките за неотклонение на част от главните действащи лица.

Реклама

Данчо Ларша, който е под домашен арест от октомври м.г., го мъчело силно главоболие. Няколко пъти викал линейки. "Искам да се консултирам с професионалист. От един месец всяка вечер ми тече кръв от носа. Имам дете на две години и половина и то го приема за игра - всяка вечер да ми слага памуци в носа", ожали се Въчев.

По данни на защитата му няколко пъти прокуратурата му е отказала позволение да напусне адреса, за да се прегледа. Изследване с ядрено-магнитен резонанс показало аневризма в мозъка.

Съпроцесникът му Иван Пишиев също има проблеми със здравето, заради които е натрупал дебело досие при лекарите на следствения арест. Адвокатът му поиска копие от медицинската документация, заради което мярката на клиента му ще се гледа друг път.

Арестите от началото на август м.г. се отразили зле и на семейството на Рачо. Десетгодишният му син го закъсал в училище и получил тикове покрай липсата на баща си, заради което ходи на психолог, разкриват запознати. Пред магистратите двама от подсъдимите обясниха, че бачкат за бургаски строителни компании, а третият - във фирма за вендинг автомати за кафе.

Молба да излезе от ареста е подал и самият Митьо Очите, но заседание с него не се проведе. Съдия Лилия Георгиева е уважила искането на адвокат Илиян Василев за назначаване на съдебномедицинска експертиза, която да установи какво е здравословното състояние на основния подсъдим. Защитата се моли за експертиза от средата на февруари, когато Желязков бе екстрадиран у нас от Турция. От апелативната спецпрокуратура обещаха колегите им да разрешат изследване, тъй като по време на разследването такова се издава от държавното обвинение.

Въпреки обещанието от спецпрокуратурата постановяват отказ, съобщи самият Димитър Желязков пред вестника. Той се оплаква от хипертония, херния и редица последици от престрелката през юни 2016 г. с Божидар Кузманов - Божо Кравата и групата му. След като беше пронизан от куршуми, Митьо Очите уринира в торбичка, прикрепена към тялото му. Самият той се оплаква, че зад решетките не може да поддържа нужната хигиена.

Реклама

Подсъдима по делото стана и голямата му дъщеря Станислава, която според обвинението събирала "такса спокойствие".

На подсъдимата скамейка освен Станислава и баща й ще седнат още 11 души. Димитър Желязков ще отговаря като тартор на групата и за още 9 престъпления, извършени лично и от другите по негово разпореждане. Според разследващите бабаитите са тормозели търговци и собственици на погребални агенции, от които прибрали близо 72 бона.

Срещу групата са пропели 12 анонимни свидетели, разкриват запознати. Те предполагат, че повечето от основните свидетели се страхували да застанат с имената си и затова са получили само трицифрени номера. Разпитите им в бъдещия процес ще протекат при специални мерки за сигурност, за да не се разкрие самоличността им.

От явните свидетели основен коз на прокуратурата е соченият за наркобос и "бургаско страшилище" Георги Илиев. Той е една от най-знаковите фигури в бургаския ъндърграунд. Белезници заключиха мускулестите му ръце в началото на септември м.г. С него бяха закопчани Антон Динев, Йордан Стойков и Минчо Минчев. При операцията са иззети около 1 кг различни видове дрога - канабис, метамфетамин, кокаин, хашиш. При тараша са открити газово оръжие, ножове и палки, а в дома на Илиев са намерени над 15 хил. лв. Прокуратурата съобщава, че групата е прибягвала до заплахи и побои при осъществяване на престъпната си дейност.

Георги Илиев проговаря пред разследващите и разказва как Очите е прибирал отчисления от дрога и кафе в Слънчака. "Този не съм го виждал, а говори, все едно ми е бил любовница. Преди 15 г. му бих два шамара, защото закачаше дъщеря ми", казва Желязков по адрес на свидетеля.

Според защитата благодарение на показанията си "страшилището на бургаския ъндърграунд" си извоюва свободата. От спецсъда обявиха, че последно през декември Илиев е оставен зад решетките. Дали е напуснал килията по усмотрение на спецпрокуратурата - до приключването на броя не получихме отговор от държавното обвинение.

Пръснати като пилци

С внасянето на делото в съда хората на Очите са разпръснати като пилци в различни пандизи из страната. Един е пратен в Белене, друг - в Бобов дол. Повечето от подсъдимите дори не знаят къде трябва да търкат нара, защото прокуратурата не ги е осведомила. Очаква се съдия Георгиева да заповяда шестимата задържани по делото да стоят в софийските арести, за да не се пилеят ресурси за транспорт и да не се пречи на защитата им.

Междувременно адвокатите искат отвод на наблюдаващите прокурори Калин Близнаков и Георги Банков. За тях се появи информация, че са заплашвани от Митьо Очите и им е назначена охрана. Апелативната спецпрокуратура е отказала да отстрани прокурорите, но постановлението за това до вчера още не беше приложено по делото.

Реклама
Реклама
Реклама