Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7378846 www.bgdnes.bg

Бивш футболист на "Левски" осъден като наркодилър

Бившият футболист на "Левски" Браян Стоянов е осъден като наркодилър от Специализирания наказателен съд! Магистратите признават за виновен 25-годишния играч като участник в престъпна банда за дрога и му дават 3 г. условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес".

Според разследващите Стоянов, който е юноша на "Локо" - Мездра, е бил част от организирана банда, разпространявала наркотици на територията на Мездра в периода август 2014 г. - февруари 2016 г. От материалите по делото не става ясно кой е тартор на престъпната организация.

Реклама

Заедно с Браян е осъден и кримката Калин Йотов. Той ще трябва да лежи 3 г. в панделата и да изтърпи старо наказание от още 11 месеца. Като вече осъждан през април 2014 г. Йотов сключва споразумение и се признава за виновен за открита в дома му дрога. Навръх Свети Валентин ченгетата го изненадват и се натъкват на 8 сгъвки с амфетамин с тегло 2,4 грама и 4 сгъвки коноп с тегло 3,3 грама. Съдия Анелия Димитрова от Районния съд в Мездра му определя 11 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Тъй като новите му обвинения са за същия период, ако бъде осъден окончателно, той ще трябва да излежи и двете присъди.

Освен футболиста Стоянов и авера му Йотов обвинения получават Борислав Борисов - Малкия Боби, Васил Иванов, Пламен Луканов, Никола Николов и Иван Герговски - Иван Дудата. Те сключват сделка с прокуратурата. Почти всички се отървават с 2 г. решетки, а Дудата - с 2 г. и половина.

Дилърите са сгащени в началото на юни 2016 г. при съвместна спецакция на ГДБОП и областната дирекция на МВР във Враца. С белезници бяха задържани общо 13 души, но някои от тях останаха свидетели. Акцията е свързана както с разпространението на наркотични вещества, така и на акцизни стоки, съобщават тогава разследващите.

Спецакцията изненадва наркоразпространителите още по първи петли. Цял ден маскирани и тежковъоръжени ченгета вардят изходите на Враца и Мездра. Екипи от антимафиоти блокират улицата до пазара, района на Кременска рампа и изхода за Монтана. На мястото е пратена и криминалистична лаборатория. Полицейската обсада сащисва местните хора, които се вайкат, че сигурно пак арестуват скандалния кмет на Галиче Ценко Чоков. От изявленията на полицаи става ясно, че при зрелищната операция са тарашени жилища за амфетамини.

"Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат акция срещу организирана престъпна група в Мездра, извършваща престъпна дейност с най-разнообразна украска", заяви тогавашният главният секретар на МВР Георги Костов. Разследващи обявиха, че двама от групата вече търкат нара за предишни престъпления, както и че има и участници, които се издирват.

Проблемите с Темида не са единственото смущаващо нещо в биографията на футболиста Браян Стоянов. През 2012 г. той и брат му Валдемар получават шанса да се изявят в детско-юношеската школа на "Левски". Престоят им там не трае дълго, защото тогавашният шеф на "Левски" Иво Тонев ги изгонва заради скандално поведение. Още с идването си от "Ботев" (Враца) братята били настанени в общежитието на сините, където вдигнали луд купон. На 18-годишния Браян и по-малкия му брат била направена забележка от охраната да намалят музиката, но те не изпълнили препоръката. Още на следващия ден Иво Тонев наредил да ги изгонят, след като разбрал какво се случило.

Реклама

"Няма да допусна подобни неща повече на "Герена". Вече ще има контрол. Няма да прощавам на никого", заканил се ядосаният Тонев. С безкомпромисното си решение той искал да покаже и на останалите юноши как ще действа нататък, ако някой се издъни, независимо дали е от първия отбор или от юношеските формации.

Браян Стоянов е бил част от тима на Викторио Павлов, оглавяващ класирането в Елитната юношеска група до 19 г. С брат му Валдемар са минали през школата на испанския Саламанка.

Освен през различни отбори братя Стоянови често минавали и през дискотеките. Посещението на увеселителен клуб в Мездра им излиза скъпо и ги праща в ареста. През март 2014 г. те са задържани за масов бой с роми. В мелето се включили повече от 50 души, замесени били и футболисти от "Локомотив 2012", сред които и Браян и Валдемар.

"Сбиването е станало не повече от 15 минути след като са влезли в дискотеката. Браян е бил извикан навън, където е имало група от 20 роми", заявява майката на момчетата Христина. Браян е последван от брат си и част от компанията. Пред заведението настъпил хаос и започнал ръкопашен бой, разказват очевидци.

Играч изнася оръжия

Футболистите не са застраховани от проблеми с правосъдието, показа и акцията от последните дни в завод "Арсенал" в Казанлък. За изнасяне на части за оръжия и продажбата на пушкала е обвинен бившият играч на "Локо" - Стара Загора, Красимир Тонев-Джуджето, който сега се подвизавал във фирменото първенство.

Окончателна присъда чака ексиграчът на "Левски" Борислав Балджийски за убийството на юриста на "Топлофикация" Петър Алексов през август 2013 г. Апелативните магистрати му дадоха 4 г. затвор.

Реклама
Реклама
Реклама