Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7384907 www.bgdnes.bg

Млечен бос очистен със 7 куршума

Със седем куршума е надупчен смъртоносно 42-годишният млечен бос Слави Славов, изпълнителен директор на фирма "Млекимекс" и общински съветник в град Елена. Бруталното убийство от засада остава неразкрито и до днес - 18 години по-късно. Една от основните версии на разследването била, че покушението е свързано с борба за територии в млечния бранш. Като евентуален поръчител се завъртяло името на друг мастит бизнесмен от този сектор - Петър Христов от Велико Търново. Тогава той отхвърля публично тази версия и заявява: "Със Слави бяхме добри приятели, лека му пръст на момчето. Според мен ударът не идва от нашия бизнес. Причините за убийството трябва да се търсят извън млечния бизнес."

Въпреки дългото разследване и криминалистите не намират доказателства в подкрепа на тази верися. Самият Петър Христов пък е ликвидиран от неизвестен килър в София в началото на 2018 г.

Реклама

Бруталният разстрел на общинския съветник от СДС Слави Славов хвърля в шок жителите на планинския град.

"Последно сбогом, скъпи приятелю", "Прекланяме се пред паметта на приятеля и благодетеля Слави Христов Славов". Из цяла Елена са разлепени некролозите на убития собственик на мандрата в града. Подписани са от близките, кметството, политическите сили в града, от гражданското обединение "Елена в XXI век".

"Потресени сме. Доскоро си мислехме, че бурята от убийства ни е отминала. В Елена дори не заключвахме вратите. За убийства, грабежи и насилия научавахме само от вестниците, виждахме ги единствено по телевизията", разказват от персонала на механа "Трухчев" дни след покушението срещу общинския съветник. В нея на 19 декември 2000 г. за последно видели жив 42-годишния Слави Славов. Той вечерял с двама приятели. Те не били местни, но са идвали и преди в заведението със Славов.

От механата бизнесменът си тръгнал малко преди 21 часа. Както всяка вечер, паркирал джипа си на ул. "Теменуга", на около 10-ина метра от входа на блока, в който живеел със семейството си. На пресечката, встрани от главната улица, било тъмно, нямало улично осветление, както в по-голямата част от града по това време. Изведнъж проехтели изстрели. Съседка се показала на балкона и видяла мъж да лежи на улицата. Жената посегнала да запали лампата, но гърмежите продължили. Изплашена, тя се скрила. На другия ден свидетелката на убийството събрала багажа си и с децата си се изнесла от града. Пред ченгета заявила, че в тъмното не е видяла стрелците.

При аутопсията от мъртвия са извадени два куршума от главата и пет от тялото. Според ченгета Славов вероятно е слязъл от джипа и е видял убиеца си. Побягнал по улицата. Не е тръгнал към дома си, защото убиецът му е препречил пътя. Славов тичал по улицата, за да се спаси, но куршумите на килъра го застигнали.

Според следователите оръжието не било използвано до този момент, след като стрелецът е допуснал гилзите да останат на улицата. Три от тях били намерени при огледа. Стреляно е с 9-милиметрови куршуми, най-вероятно от пистолет "Макаров".

Реклама

Полицията пристигнала малко след разстрела, но убиецът вече се бил измъкнал от града. За престъпника това не било проблем, тъй като не били блокирани четирите изхода на Елена. Абсолютно безсмислено с кордон била отцепена мандрата на убития, все едно стрелецът ще потърси убежище в нея, разказват по-късно съдружници на ликвидирания Славов. По думите им още по-любителски бил полицейският оглед на местопрестъплението. Разследващите пушели, докато търсели улики в уличката, и хвърляли фасове навсякъде.

Три дни преди да бъде убит, Славов се върнал от Германия. Оттам купил части за нова поточна линия в мандрата. Служители свидетелстват, че бил в добро настроение, подготвял новогодишен банкет на фирмата. Местни хора описват Слави Славов като най-големия дарител в Елена, спонсор на обществените прояви, благодетел на дома за сираци, заместник-председател на гражданския комитет "Елена в XXI век", съветник от СДС. През последните години бизнесменът и неговите съдружници били сред най-големите донори на СДС.

В Елена възходът и смъртта на Слави Славов били необясними за местните хора. Само до преди 3-4 години той бил редови икономист. Възпитаникът на свищовския икономически институт до 1997 г. не проявявал никакъв интерес към млечното производство. Работел като началник отдел "Пласмент" в битовия комбинат и в текстилната фабрика в Елена. Най-високият пост, до който се издигнал, бил заместник-директор на фабриката.

В частния бизнес навлязъл след 1995 година. Поканен бил за съдружник от свой братовчед, който се занимавал с внос и опаковане на малки разфасовки захар и други храни. Заедно с партньори Славов регистрирал няколко фирми. През март 1997 г. бизнесмените станали собственици на обявената в несъстоятелност мандра "Млекимекс" в Елена. Вложили в нея над 700 хил. долара от банкови кредити и само за няколко години се наредили сред млечните босове в района. Мандрата в Елена под управлението на Славов изградила широка мрежа от изкупвателни пунктове. През последната година синият общински съветник и съдружниците му станали собственици на още две млекопреработвателни предприятия - мандрите в Омуртаг и Русе. След убийството бизнес партньорите обяснили, че смъртта на съдружника им нямало да промени структурата на компанията им. Твърдели, че дяловете на Славов щели да получат наследниците му. Партньорите на застреляния отхвърляли публично версията, че във физическото отстраняване на Слави може да се търси мотив за превземане на фирмата отвътре. Те отрекли и хипотезата, че Славов е убит заради неуредени сметки при сделки с внос на продукти от Украйна.

Войната в бранша

Напрежение има сред млекарите по времето, когато е убит Слави Славов. Нароилите се мандри воюват за изкупуването на всеки литър мляко. Този печеливш бизнес според местните хора се държи от лица, излезли от бившите силови групировки.

Битката за млякото започва през 1998 г. Два пъти тогава са взривени коли на мандрата в с. Ново село. Престъпниците не са открити. През есента на следващата година е нападната кола на млекари от гр. Бяла черква. Те били предупредени да не изкупуват от района на с. Бреговица. По-късно става ясно, че е станала грешка. Трябвало да бъдат заплашени изкупвачи на мандрата в Ново село. Няколко седмици по-късно джипове със софийска регистрация спират пред въпросната мандра и разчистват силово сметките си със собствениците.

Реклама
Реклама
Реклама