Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7387533 www.bgdnes.bg

Мистерия витае около Иван Универсалния

Издирваният повече от 6 години Иван Танев-Универсалния тихомълком е свален от сайта на Интерпол, видя "България Днес". Изчезването на Танев от списъка с търсените с червена бюлетина от международната полицейска организация се превръща в истинска мистерия, тъй като службите у нас нямат официална информация за случващото се с него и дали е задържан.

Запитана от вестника, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че не знае Универсалния да е бил намерен. От международния отдел на Върховната касационна прокуратура обявиха, че нямат информация, и препратиха към спецпрокуратурата, които обещаха да проверят, но до приключването на броя отговор не постъпи.

Реклама

Странното сваляне на Иван Универсалния от издирване идва само месец след като в някои медии се появи версия, че той се крие в държава от Близкия изток, а на гости му е отишъл друг търсен персонаж - Георги Станоев - Малката Бирма. Снимката на Бирмата още фигурира в страницата с издирваните бандити. Не е изключено службите да пускат заблуждаваща информация, за да се раздвижат представителите на ъндърграунда, коментират бивши ченгета.

Иван, който е син на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров, е привършил парите, разкриват запознати. Преди той разполагал с огромни палати в няколко страни, спортни автомобили и скъпи часовници, но покрай изгнанието си пръснал богатството.

Иван Танев е търсен от края на 2012 г. като лидер на престъпна група, източвала данъци. Според спецпрокуратурата Танев е бил комбина със сочената за дедесарка и негова дясна ръка Мила Георгиева. Мила бе обвинена като тартор на група за мокри поръчки, но след като доказателства за тях не бяха открити, останаха само обвинения за наркотици.

Веднага след като бандата бе ударена при акция "Универсалните", стана ясно, че Иван по прякор Дебелия не е в България. Появиха се слухове, че той е в Лондон. "Имам син, който се казва Иван, но от седмица е в чужбина", каза тогава Георги Танев. По думите му неговият син имал няколко фирми и внасял месо и захар. "Знам, че фирмите му са подложени на масирани проверки, които не са открили нищо нередно. Чудя се дали някой или някои не са хвърлили око на бизнеса му", намекна Танев-старши.

При т.нар. "коледно прочистване" в края на 2012 г. беше ударена група "Захарно петле", свързана с ДДС измами при търговията със захар и захарни изделия. Подпукан беше синът на алкохолния бос Миню Стайков - Стайко, който се сдоби с обвинения за тартор на банда заедно със Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев. По-късно обвиненията на Стайков-младши бяха свалени.

Нанесените щети от "Универсалните" възлизат на над 15 милиона лева, обявиха тогава разследващи. По думите им и "Универсалните", и "Захарно петле" са прилагали една и съща схема за неплащане на данъчни и митнически задължения с използване на кухи фирми или малоимотни собственици.

Любопитен детайл е, че изчезването на Универсалния от сайта на Интерпол съвпада с нов удар по бизнес дамата Поля Пеева, сочена за приближена до кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо. Нейната фирма "Милки груп био" бе погната в края на 2012 г. за данъчни шашми с млечни продукти, а делото още се точи. Преди дни в офиси на фирмата влязоха Икономическа полиция, НАП и агенцията по безопасност на храните.

Реклама
Реклама
Реклама