Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7388342 www.bgdnes.bg

Най-призрачните места у нас

Село тъне в забрава след клане 

Зловещи кукли се търкалят в детска градина 

Мрачни коридори, мухлясали и потънали в паяжини помещения, прогнили дъски и изпочупени прозорци. Не, не става дума за град Припят в Украйна след чернобилската авария или за призрачния замък Шато Миранда в Белгия. Тази зловеща обстановка спира дъха у нас! Представяме ви едно злокобно пътешествие из най-мрачните сгради в страната ни.

Сред най-известните е призрачната къща в софийското село Мусачево или село Шишенци, в което самодиви тормозят местните.

Реклама

Родопското село Сив кладенец обаче е най-мистичното, изоставено място у нас, което бие всички рекорди. В една зловеща следа за отминал живот забвението си е прокарало път. През 1913 г. в това село се е провело едно от най-зверските кланета в българската история. Турска войска събира цялото мъжко население в местното читалище и го запалва. Оцелели от това зверство няма, а някои започват да наричат селото Източнородопският Батак. В момента Сив кладенец е обитавано от един-единствен човек, който въпреки разхвърляните наоколо бетонни руини не желае да го напусне.

Хора с малко по-богато въображение могат да чуят смразяващия кикот на изкорубени кукли в Кърджали. Намират се в изоставената детска градина в града. Служил като базов за начинаещите педагози, този детски център функционира само около 15 години, преди детският смях завинаги да напусне помещенията му през 90-те години на миналия век. Из празните помещения се търкалят никому ненужни играчки, а избледнели детски рисунки контрастират с опожарените стени на част от сградата.

Когато говорим за зловещи места, изоставените медицински постройки веднага се нареждат сред най-подходящите обекти. Една напусната ветеринарна лечебница във Варненско може буквално да спре дъха ви от ужас. Освен скалпелите и кушетките, покрити с прах, в нея акъла могат да ви изкарат интересни експонати, пример за мутация при животните.

Злокобна сграда се крие и в Боровец. Само на няколко крачки от центъра на курорта живее споменът за страха, болката и агонията. Изоставена болница, а може би лудница все още къта в себе си медицински наръчници, лекарски картони и призрачни части от някогашната апаратура.

Не по-малко страховита е изоставената болница в Силистра. Сградата е собственост на многопрофилната болница в града, а преди години в нея се е помещавало старото детско отделение. Въпреки че сградата е почти в идеалния център на областния град, буквално на метри от лъскавите баровски къщи, районът е обвит със зловеща слава. Носи се слух, че призраци на болни хлапета все още обикалят коридорите. Още по-смразяващо става, когато преди няколко години откриват три трупа в полуразрушените стаи на изоставената сграда. И тримата споминали се са клошари и наркомани, но това не изключва вероятността да са станали жертва на тежка прокоба.

Тъжно и мрачно място е и забравеният от Бога манастир - "Св. Пантелеймон". Светата обител се намира на няколко километра от Велики Преслав и е една от най-старите светини по нашите земи.

В него са творили учениците на Кирил и Методий - Климент и Наум, създадена е Преславската школа, а княз Борис I е служил в него до смъртта си. Разрушен е от византийците през 971 г. Няколко пъти е правен опит да бъде възстановен. През 40-те години на миналия век се стига до построяване на сгради за монасите, но поради политическата обстановка манастирът така и не започва да функционира. През социализма имотът е използван за почивна станция на различни профсъюзи. Към днешна дата, макар да тече дарителска акция за реставрирането му, манастирът все още тъне в разруха и е оставен на произвола на съдбата.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама