Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7395010 www.bgdnes.bg

Деян Донков е болен художник,прикован в количка

БНТ показва "Сън за щастие"

Филмът с три международни награди

Деян Донков е прикован в инвалидна количка в очакване на тежка и с несигурен изход операция за трансплантация на сърце. Някога е правил глинени съдове с крачно грънчарско колело, но сега поради сърдечната си немощност му е останало само рисуването. Неочаквано животът му става по-интересен, когато се запознава с Анита (в ролята Стефка Янорова), която идва при него по обява за модел. Независимо от личната си драма героят на Деян Донков - художникът Миро, успява да вдъхне кураж на Анита, за да преоткрие себе си.

Това е сюжетът на дебютния игрален филм "Сън за щастие" на режисьорката Ирина Величкова, чиято премиера е днес от 21,00 часа по БНТ 1. Лентата е по мотиви на едноименната творба на Пенчо Славейков.

Реклама

Зрителят ще види едно блестящо влизане в ролите от Деян Донков и Стефка Янорова. И ако за нея ролята изглежда по-естествена, подобно амплоа за Донков е наистина изненадващо. Не само като сюжетен герой, но и като актьорска игра. Очевидно е, че в момента Деян Донков е един от най-ярките български артисти, с огромен потенциал и талант. И това се усеща в този кратък дипломен филм, с който Ирина Величкова, юрист по професия, влиза в стаята на режисьорите. Дипломната комисия на НАТФИЗ, ръководена от проф. д-р Дочо Боджаков, й даде най-високата оценка, но по-висока бе оценката на колегите й. Сред тях можеха да се видят операторът на "Осъдени души" и "Адаптация" Христо Тотев, писателят проф. Владимир Зарев, драматурзите на Народни театър Роза Радичкова и Мирела Иванова. В малкия сюжет се оглежда един голям свят на човешките взаимоотношения. Това е една много лична история.

"Героите на този късометражен филм са като някакви нешлифовани диаманти, чиято яркост побеждава човешката мизерия, като ни разказва за универсална история за спасението чрез ефимерната красота на изкуството да се посвети целият живот на доброто", коментираха от фестивала за късометражни филми, който се провежда във Великобритания. Миналата година "Сън за щастие получи три награди - за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добра актриса.

В това докосване до битието и възвишеното в "Сън за щастие" можете да видите още прекрасната игра и на Пламен Димов, Катерина Тупарова, Вяра Табакова, Василена Винченцо, Павел Иванов.

Авторката Ирина Величкова споделя, че разказната историята във филма е без философски претенции, но е лична и съпреживяна с екипа, защото "киното се прави с любов и съмишленици", а удари на съдбата е понасял всеки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама