Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7396096 www.bgdnes.bg

Отказват помилване за бияча на 3-годишния Еци

Патрик Първев остава зад решетките

Три награди и работа като печатар не му помогнаха

Три награди и нито едно провинение не помогнаха на Патрик Първев да излезе по-рано от зандана. Той е осъден на 6 години затвор заради опит за убийство с побой на 3-годишния Христо Велински-Еци. В тормоза на малкото дете участва и аверът му Сашо Донев, който засега няма претенции да излиза.

Дори с работата в печатницата в затворническото общежитие в Кремиковци Първев не успява да олекоти положението си. Според затворническата администрация той все още е рисков фактор за обществото. Остават му да лежи още 2 години и 21 дни, но Първев ще обжалва решението на градския съд.

Реклама

Първев и Донов са осъдени на 6 години зандан, а половината от присъдата излежават по арести.

Зловещата история започва с майката на малкия Еци - цигуларката Невена Ваклинска. През лятото на 2015 година тя работи като гастролиращ музикант в Скандинавия. Самотната майка се свързва със своя приятел Светлозар, баща на осъдения Александър Донов. Той се съгласява да поеме грижите за 3-годишния Христо, но я предупреждава, че синът му Сашо също ще гледа малчугана от време на време.

Възнаграждението за бавенето на момченцето е доста апетитно за един 18-годишен младеж - 1200 лв. на месец. Така на 26 юни Сашо се пренася в апартамента на музикантката в "Зона Б-19". На 1 юли в дома на ужасите идва и Патрик. С оставените за нуждите на детето пари биячите започват да гуляят. В началото те не посягат на малкия Еци.

Така първият шамар попада в лицето на 3-годишния Еци около 10 юли. Следва всекидневна канонада от тупаници, ритници и удари с точилка по цялото тяло. Детето дори било заливано с вряла вода. Когато то си позволявало да проплаче, изродите го затваряли в шкаф.

По време на малтретирането Христо периодично се чувал с майка си по социалните мрежи. То било вцепенено от страх и не смеело да каже нищо от преживяното. Потресаващ е и фактът, че биячите записали всичко на телефоните си. Невена също е предала на следствието и снимки на Еци, изпратени й от самия Александър на 19 юни, на които ясно се виждало, че лявата буза на детето е насинена. Така след 10 дни зверски побой се стига и до фаталният момент. Малчуганът не издържа на поредното меле и припада. Експертите са категорични, че множеството наслагвания от удари са причинили мозъчен хематом. Биячите изпадат в паника и викат на помощ съседката Мария. След адекватната медицинска намеса и последвалата операция детето е спасено.

По време на процеса Първев на няколко пъти се опитва да излезе на свобода, като охотно разказваше, че е подлаган на физически, психически и сексуален тормоз. Неговите мераци бяха порязани от магистратите, но не и тези на пандизчиите, които наказват жестоко душманите на малки дечица.

Медицински експертизи отричат първоначалните версии на Първев и съучастника му Александър, които лъжат и мажат, че малкият Еци паднал сам от леглото и оттам са нараняванията му по главата.

"Александър ме заплашваше, че ще ме убие, ако не се забавлявам по неговия начин и издам какво се е случвало в апартамента", опита се да прехвърли вината на авера си Патрик, но никой не му се върза.

Реклама
Реклама
Реклама