Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7397389 www.bgdnes.bg

Биляна Дудова: Бях като робот

Все още лекувам контузии, целта ми е световната титла, признава европейската шампионка по борба

Биляна Дудова спечели европейската титла по борба на шампионата в Букурещ (Рум). Тя помете своите съпернички и завоюва за трети път злато от шампионат на Стария континент. 21-годишната врачанка разказа специално за читателите на "България Днес" за емоциите около първенството.

Реклама

- Г-це Дудова, как премина състезанието през вашите очи?

- Всичко протече по план, както треньорът беше дал наставления. Изпълних всичко. Бях като робот. Бяхме се подготвили много добре в тренировките. Трябваше само да покажа класа и да завърша първенството с трета титла в трета различна категория. Не дадох нито една точка на своите противнички.

- Легендата Петър Киров печели олимпийска, без да даде точка на съперниците. Как ви звучи сравнението с него?

- Подобно сравнение е огромна чест. Много се радвам, но все още съм на много ниско стъпало. Тепърва има да се катеря нагоре. Надявам се и аз като него да спечеля олимпийска титла.

- Непосредствено преди вас Миглена Селишка (50 кг) и Евелина Николова (55) загубиха своите финали. Имаше ли притеснение при вас след тази негативна серия?

- Щеше да бъде още по-хубаво, ако и другите момичета бяха спечелили. Знам какво е. Имаха малшанс, но се представиха достойно. Преди моята среща видях, че са загубили. Бях се фокусирала максимално върху моята схватка. Нямах право да губя концентрация.

- Ще се върнете ли в олимпийската категория до 57 кг?

Реклама

- Разбира се. Там се чувствам най-добре. Имаше обстоятелства, заради които се борих на 59 кг. Все още лекувам травмата в коляното, която получих през януари. Друга българска състезателка беше по-добре подготвена в тази теглова дивизия. С треньорите преценихме да участвам на горната категория. Занапред ще гледате Биляна Дудова в категория до 57 кг. Моята цел е световната титла и квота за олимпиадата.

- Какво е състоянието на контузията. Успяхте ли да я излекувате напълно?

- Бях на турнир в Русия. В схватката за третото място срещу монголката се контузих. Имах доста проблеми с коляното. Много беше трудно. Всяка травма те тегли назад. Не може да се вложиш максимално в тренировките, колкото и да искаш. Контузията иска време, за да се възстанови. Много ме измъчи. Дано в най-скоро време да я излекувам. Преди европейското първенство бяхме на лагер във Франция. Там получих лека травма на рамото. Дано всичко да отшуми, за да се готвя на 100% на тренировките. Очаква ме много работа. Мога да бъда на още по-високо ниво.

- Върху какво трябва да поработите, за да надградите още вашите качества?

- Има доста неща. Все пак съм в началото на моята кариера. Наясно съм колко път има да измина и колко работи да науча. Като например да усъвършенствам някои техники.

- Загубихте финала на световното първенство през миналата година след драматично 3:3. Приехте много тежко поражението. Какво извлякохте от него?

- След всяка загуба или победа вземаш урок. Бях разочарована. Съдиите тогава ме прецакаха. В крайна сметка държа на това, че аз съм виновна. Ако се бях сборила на финала, така както го направих тук на европейското - без нито крачка назад, а само напред, щях да победя китайката.

Реклама
Реклама
Реклама