Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7398782 www.bgdnes.bg

Плащаш глоба, за да се прибереш от Турция

Нови правила в южната ни съседка

Хаос и изнервени български шофьори на границата 

Хаос със стотици български автомобили настана на границата с Турция!

Родни шофьори чакаха с часове в задръстване, а някои бяха принудени да плащат пътни глоби, за да се приберат у нас, алармираха изнервени читатели на "България Днес".

Драмата се разиграва по-рано през седмицата на граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево - Капъкуле. Турски граничари обясняват на български шофьори, че са извършили нарушения по пътищата на южната ни съседка и трябва да си платят санкциите, за да напуснат страната. Най-често става въпрос за снимки от камери на пътя, за които водачите няма как да знаят, докато са в движение, и научават, достигайки граничния пункт. Тогава те са задължени да си платят, ако искат да продължат пътуването и да не им бъде спряно от движение превозното средство.

Реклама

"Никой не ни е информирал за подобни рестрикции и че трябва да плащаме глоби на границата. Неприятна изненада", коментираха пред вестника шофьори, попаднали в неприятната ситуация.

Проверка на "България Днес" показа, че подобен механизъм реално вече функционира в южната ни съседка.

Още през миналата година Турция предприе крайни мерки в опит да събере глобите от нарушителите на пътя. В страната беше въведена разпоредба, според която шофьорите трябва да плащат глобите си на границата. Ако откажат, ще остават без превозно средство, независимо дали става въпрос за кола, камион или автобус. Новите правила важат за всички чужденци, включително и българите, които пътуват до южната ни съседка.

Досега турската държава нямаше механизъм, по който да събира глобите за нарушенията на пътя от чужденците, и търпеше огромни загуби. Със свързването на системите на митниците и на министерството на вътрешните работи санкциите вече се виждат по границите. Има и гише, на което да се плаща с карта или в брой.

Идеята се заражда през миналата година, но отнема няколко месеца синхронизирането на системите. Новите правила влизат в сила наскоро и затова родните шофьори се чувстват неприятно изненадани.

Реклама
Реклама
Реклама