Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7398793 www.bgdnes.bg

Бг мафиоти убили мъжа на Гуркова

Сензационно разследване на сръбския вестник "Курир":

Смъртта на Джордже Михалевич е част от нарковойна, започнала с кражба на 20 кг кокаин

Родни подземни босове са поръчали убийството на съпруга на Наталия Гуркова - Джордже Михалевич, твърди в свое сензационно разследване сръбският вестник "Курир". Самата екзекуция на бизнесмена Джордже е част от зловеща българско-сръбска война за контрол над трафика на дрога. При нея наред с Михалевич са убити и поне още петима сръбски мафиоти, разкриват хора от подземния свят в Южна Африка пред сръбското издание.

Реклама

"Това са пълни глупости! Нямам какво повече да ви кажа", коментира пред "България Днес" Наталия Гуркова.

Според в. "Курир" техен източник на информация е човек на високо ниво в местния подземен свят. Разкритията му на практика опровергават досегашната версия за разстреля на Джордже Михалевич. Мъжът на Гуркова бе убит в края на септември миналата година в град Бедфордвю, близо до Йоханесбург. Килърите издебват черногорския бизнесмен на излизане от луксозен ресторант. Двама маскирани мъже на мотор го изчакват да се качи в поршето и тръгват след него. Стотина метра след това Михалевич спира на светофар, а колата му е направена на решето с автомат.

Веднага след екзекуцията за поръчител бе обявен чешкият мафиот Радован Крейчир. Според местни медии двамата с Джордже въртят солиден бизнес с диаманти. Ценните камъни се осигуряват от чешкия мафиот, който чрез свои хора ги краде от местните мини. Джордже Михалевич от своя страна чрез специално създадена верига от магазини влага диамантите в бижута и ги пласира легално. След убийството на мъжа на Гуркова местни журналисти коментираха, че той е имал конфликт с Крейчир заради изчезнали милиони печалби. Затова екзекуцията му е била въпрос на време.

След смъртта на Михалевич стана ясно, че той е подържал добри контакти с живеещи в ЮАР членове на зловещия Земунски клан. Ченгета коментираха, че доказателства за участие на Джордже в нелегалния бизнес на сръбската групировка няма.

Твърденията им са опровергани от публикацията в сръбския в. "Курир". В показанията си източникът им от подземния свят твърди, че наред с диамантите мъжът на Наталия Гуркова е забъркан и в схеми с дрога. Именно това го прави една от жертвите на сръбско-българската война за контрол над трафика в ЮАР.

Формален повод за стартиралата през 2017 г. вендета става кражба на 20 кг кокаин, твърди сръбското издание. Наркотикът е собственост на български мафиот, а крадецът сърбин. Източник от подземния сват в ЮАР твърди пред в. "Курир", че човекът, задигнал кокаина, е дясна ръка на мафиота Иван Джорджевич-Жуча. Джорджевич е сочен за един от босовете на подземния свят в африканската държава. Преди няколко дни Жуча е показно разстрелян пред дома си в луксозен затворен жилищен комплекс в Йоханесбург.

Реклама

Любопитно е, че Иван Джорджевич е и първият поръчан от българските си опоненти през 2017 г. Твърди се, че до кражбата на кокаина нашите мафиоти и сръбските им колеги работят в тясно сътрудничество. След наглото предателство българите обявяват война. Първият изстрел е даден през септември 2017 г. Килър издебва Жуча, докато си седи в колата пред ресторант, и го прострелва с четири куршума. Тежко раненият мафиот моментално е транспортиран в болница и оцелява по чудо, където се възстановява няколко месеца. Следват поне още пет екзекуции на сръбски мафиоти. Сред тях са знакови фигури от Земунския клан като Югослав Смиликич и Дарко Кулич, пише сръбското издание.

Няколко месеца преди убийството на мъжа на Гуркова сърбите дават най-свидната си жертва. Наемни убийци ликвидират Милан Джуричич. Това е човекът, който лично убива легендарния сръбски мафиот и военнопрестъпник Желко Ражнятович-Аркан. За Джуричич се твърди, че е изключително близък приятел на Джордже Михалевич. Хора от подземния свят разкриват, че мъжът на Гуркова е човекът, който препира голяма част от нелегално натрупаните милиони на Джуричич.

Кадри на ВИС 2 емигрират в ЮАР

В материала на сръбското издание не се посочват имената на българските мафиоти, поръчали Джордже Михалевич и останалите сръбски представители на подземния свят. Родни криминалисти припомнят, че в ЮАР от години живеят кадри на ВИС 2. След убийството на Георги Илиев и последвалия разпад на групировката трафикът на дрога е поет от двама негови близки. След разследване на ГДБОП единият от босовете се изнася в Южна Африка. Колегата му за кратко е из арабските страни, но към днешна дата отново си е у нас. До завръщането му се стига, след като обвинението, че ръководи зловещата банда на Чуковете, мистериозно отпада. Твърди се, че двамата партньори продължават да дирижират международни канали за трафик на дрога. Част от разклоненията на схемите преминават и през ЮАР, твърдят спецченгета.

Реклама
Реклама
Реклама