Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7399243 www.bgdnes.bg

2 бона поглъща балът

Банките вече дават абитуриентски кредити 

Зрелостниците се кипрят с дървени папийонки и поли вместо рокли 

Средно около 2000 лв. ще се оръсят родителите на абитуриентите за бал тази година. Сумата, разбира се, зависи от възможностите на домакинството, но по традиция българинът не се скъпи за отбелязване на събития, които са веднъж в живота, особено пък когато се отнасят до детето му.

Проверка на "България Днес" показва, че най-ниският разход не може да падне под четири стотачки. Едно от най-скъпите неща са тоалетите за тържествената вечер. Роклята на дъщеря ви или костюмът на сина ви ще струва най-малко 150 лева.

Реклама

Тази година за момичетата на мода ще бъдат дългите поли, тип пачка на балерина. Дължината обикновено е до пода, така че целият крак да е покрит. На мода са и роклите в гръцки стил, при които едното рамо е голо, а другото - в плат. Последният писък за момчетата са цветните костюми. Дървените папийонки, цветните кърпички за джоб и веселите чорапи за настроение, които са нестандартното допълнение към закачливия мъжки стил, също са в топкласациите. Ако детето ви мечтае да следва най-новите тенденции в модата, то тоалетът му може да достигне до 600 лв.

Макар обувките да вървят с аутфита, те са отделна част от костюма и роклята. За тях трябва да бъдат предвидени отделни финанси, които са между 70 и 200 лв. При момичетата има още няколко допълнителни разходи - за маникюр, прическа и грим. Цената много зависи от желанията им, но наследниците ви ще похарчат минимум 100 лв. за тези неща.

Едно от скъпите неща е и почерпката за роднините. По-скромният вариант е да съберете гостите у дома. Това може да ви излезе около 150 лв., но домакинята ще трябва да се поти над печката дълго време. Завършването на средно образование е почитана традиция по нашите земи. В края на май родителите започват трескава подготовка и суетене около трапезата, където се е събрала цялата рода. Понякога хората около софрата не са се виждали от раждането на зрелостника, но важно е традицията да се спази. Ако родителите решат да не посрещат роднините у дома, ресторантът винаги е вариант. Кувертите, които пускат кръчмарите, са около 25 лв. на човек. Така, ако гостите са 20-ина, празнуването навън ще ви струва минимум 500 лв.

Колата също излиза солено. По-лъскавите возила могат да достигнат до 400 лв. за няколко часа. Ако абитуриентът е решил да се появи нестандартно в двора на училището си, като си наеме багер например, това ще струва около 160 лв. 16 лв. на човек е най-евтиният вариант! Но той е, при условие че си наемете лимузина за час. И то, ако целият клас се комбинира и се вози в нея. Кувертът за ресторанта на абитуриента, където ще прекара вечерта със съучениците си, излиза около 110 лв. В него са включени салата, предястие, основно, десерт, алкохолни и безалкохолни напитки на корем.

Остават дребните разходи, но след като ги сумирате, ще се окаже, че това са поне 100-200 лв. отгоре. Наред с всички приготовления няма как да не се помисли и за класния ръководител. Всеки ученик трябва да отдели по равна сума пари, за да засвидетелства уважение. Обикновено тази сума е около 15-20 лв. Сред най-предпочитаните подаръци са златна или сребърна верижка, а за мъжете най-често се избират часовници. Букетът и картичката са неизменна част от подаръка.

Абитуриентски бал няма как да мине без фотограф, който също взима добри пари за няколко часа. Средно на човек се падат между 20 и 40 лв. за професионално заснемане на паметната вечер. Тези събития няма как да минат и без гайди и тъпани. Оркестрите искат по 650 лв. за цялото тържество или 250 лв. само за посрещане пред ресторанта.

Както и да въртите сметките, няма как да не олекнете с по-малко от 500 лв. Имайки предвид, че детето ви завършва един път в живота, по-вероятно е да се отпуснете до 2000 лв. Банкерите много добре знаят разходите по този важен ден. Затова последно време много нашумяха абитуриентските кредите, към които прибягват все повече родители.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама