Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7401310 www.bgdnes.bg

Плувец вдига на крака деца с парализа

Илиян тренира безвъзмездно

Мечтае да продължи делото на сина си, има 40 възпитаници

Треньор по плуване постига резултати, които много рехабилитатори у нас не могат. Илиян Русев вдига на крака деца с увреждания. Деца, които не могат да движат крайниците си, прохождат във водата, други дори извън нея. Всичко това е благодарение на неуморните усилия на русенеца.

"Няма по-голяма награда от това да видиш щастието на едно дете и на неговия родител, когато то проходи. Това усещане е невероятно, не мога да го опиша с думи", разказва пред "България Днес" Русев.

Реклама

Илиян прави всичко безвъзмездно. Той е скромен човек и не обича да говори за успехите си. Те личат в малчуганите, които влизат с него във водата. Басейнът, в който тренират, също се предоставя напълно безплатно от Спортното училище в Русе. Илиян е с децата всеки ден през седмицата вече пета година. Решава се на тази крачка, след като губи сина си Александър. Тогава в негова лична мисия се превръща да продължи мечтата на наследника си. Животът на Александър е плуване и именно негова е била идеята да помага на деца с парализа, като ги тренира. Преди да се разболее от рак, момчето води група. Днес баща му продължава делото му. В началото започва с 1-2 деца. Днес "възпитаниците" му надхвърлят 40. Сред тях е 4-годишният Стефчо, който след година и няколко месеца усилени тренировки прохожда напълно.

"Самото плуване подпомага всеки един орган. Действа на всяко едно нервно окончание, сухожилие, мускул, на целия организъм. Много е важно родителите да разберат, че няма бързи и лесни резултати. Понякога минават месеци, дори години, за да се види ефектът. Най-важно е да бъдат редовни. Разбира се, не всичко е благодарение на мен. Децата ходят и на рехабилитатор, и на логопед", допълва Скури, който печели прякора си на младини, защото плува бързо като скумрия.

Голямата му мечта е да изгради воден рехабилитационен център за деца, където ще се провеждат процедури. Плановете на фондация "Александър Русев", която е кръстена на сина му, е в центъра да има и специалисти, за да е напълно завършен кръгът. Вече има архитект, който ще дари проекта. Остава да се намери терен и да започне строежът. Всеки, който желае да подкрепи благородната кауза на Скури, може да го направи, като дари на:

BIC: BPBIBGSF

BGN: BG06BPBI 7921 1045 5933 01

EUR: BG85BPBI 7921 1445 5933 01

Титуляр: Фондация "Александър Русев"

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама