Голямата Таня Лолова с награда на името на Георги Калоянчев: Калата теглеше целия театър на гърба си!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Голямата Таня Лолова с награда на името на Георги Калоянчев: Калата теглеше целия театър на гърба си!

Татяна Лолова / Снимка: Пламен Кодров

Той никога не услужваше с пари, защото не носеше и стотинка в джоба си

Коя е тя

Неповторимата Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършила е актьорско майсторство през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, в класа на Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Играла е в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 е в Театър "София", а след това играе отново в Сатирата. На сцената на Театър "199" прави хитов моноспектакъл "Дуенде", който се играе повече от 10 години. Автор е на книгата "1/2 живот".

- Г-жо Лолова, честита награда! Със Сатиричния театър ви свързват хубави години. Вие сте и първата официално назначена актриса в него, нали така?

- Да. В този салон тук, в Сатирата, са кънтели винаги искрените, нечовешки смехове на публиката, която тази вечер на наградите "Кукерикон" дойде отново да гледа колегите и да им се радва. Много съм щастлива за наградата. Иначе да, помня как през 1956 г. проф. Стефан Сърчаджиев основа Сатиричния театър и ме покани в актьорския състав. По това време аз бях в Русе по разпределение. Но кой може да откаже на Сърчаджиев! Аз винаги съм искала да бъда актриса, но майка ми, когато татко почина, а аз бях на 15, искаше да работя, да помагам в издръжката на домакинството. Тогава директорката на училището ни Паша Карагюлева поиска да говори с майка ми и каза, че съм много талантлива и че тази година ще взема награда за цялостно творчество. А ето, още не съм го завършила това творчество (смее се). Но да се върна на въпроса. Аз не мога да кажа, че съм първата актриса в Сатирата. Най-първата трябваше да бъде Леда Тасева - Леда Сърчаджиева, и, да речем, Стоянка Мутафова и Калоянчев, и всичките прекрасни артисти, но това е фактическото подписване. Първа съм се подписала. Не че без мен нямаше да се основе Сатиричният театър. Така че, щат или не щат някои от другите колеги, аз съм първата, подписала заповед за назначение. Оттам тръгнаха голямата ми радост и голямото ми напрежение.

Събраха ни един ден, ние бяхме пет жени и 15 мъже артисти. Това е мечтана бройка за състав, особено по онова време, когато бяха големи съставите. И първото представление, което поставихме на сцената на Сатиричния, бе "Баня" по Владимир Маяковски, постановка на Стефан Сърчаджиев. На мен ми се падна да играя Фосфоресциращата жена. Това е жената на бъдещето, която казва колко ще бъде хубаво в него. Открива се завесата и моята героиня се яви така - бяха извикали от цирка да дойде един от фокусниците, та аз в тъмното, спъвайки се, да се кача на едно кубче и никой да не знае, че съм се качила. И изведнъж фокусникът направи така, че бухна една светлина, от която аз трепнах. Жената от бъдещето след това зае тържествена поза и като слизах, им казах на зрителите, че да речем, през 1975 година тоалетните ще бъдат от злато. И всичко ще бъде прекрасно. Вече ще има места, в които да се чудиш това будоарът на някоя принцеса ли е, или е място, в което трябва да се почувстваш свободен. Това беше една много несполучлива роля и не би трябвало специално да говоря за Фосфоресциращата жена. Не я играх добре. Ама според мене трябва да се родиш за тази роля, а аз бях родена за нещо по-различно ми се струва...

- С Калоянчев само добрите роли ли ви свързваха?

- Разбира се, че не само това. Калата беше невероятно надарен. Играла съм с него безкрайно много пъти, той беше като руда, която се самопречиства и издава луда енергия. Когато не бяхме с него на сцената, всички актьори се събирахме зад кулисите засмени до уши от радостта на хумора му и разплакани от красотата на дарбата му. Радвам се, че получавам награда на негово име. Нямам определение Калата какво е, но той беше щастлив само по време на игра, той беше бурлакът, който теглеше целия театър на гърба си, играейки най-тежката роля и ако се налага, теглеше и автора, и режисьора, и всички останали в залата. Безброй са спомените ми с него. Имам и смешни, разбира се. Като например това, че той никога не можеше да услужи с пари, защото нямаше и стотинка в джоба си, но като ни поканят с Валя, жена му, на гости, всички си облизвахме пръстите. Ядеше се до насита. Но да, на сцената имахме страхотен контакт с него. Гледам го веднъж примерно, че намига на тия от първия ред, и му викам: "Когато разговаряте с мен, трябва да ме гледате в очите!". И той повече не посмя да ме "остави" и да флиртува с публиката. Аз после по същия начин си "взех" това от него в моя популярен моноспектакъл "Дуенде". По време на тези мои "разговори" с публиката ми е достатъчен един хладен човек от нея, за да убие всичко. Тогава се отдавам цялата, за да преборя този човек, да му стане приятно, хубаво. Казвам си: "Ще го накарам да е щастлив". И често ми се получава. Е, разбирам, че има и хора, които не ме харесват. Нормално е. Но пък да ви кажа, като ми каже някой, че не ме обича, пък аз не му вярвам (смее се).

- А вярно ли е, че Рангел Вълчанов не ви е харесвал, защото "нямате вежди"?

- Хахаха, той е режисьорът, който каза, че аз никога няма да видя кино, защото нямам вежди. Не ставаше дума за тяло на рибка, не ставаше дума за пеене, просто нямам вежди и такива, дето нямат вежди, не ги снимат в българското кино. Това в световното кино изобщо няма никакво значение, но тъй като съм родена българка и един от потенциалните ми режисьори се казва Рангел Вълчанов, шансовете ми са никакви. Но по-късно съм говорила с него и да ви кажа, той каза друго. Било шега.

- Как човек с толкова стаж ще коментира бума на български сериали и филми в последно време?

- Толкова неща в киното бяха съсипани. Цял живот съм научена, че парите нямат значение. Аз така съм израснала. И затова не ни ги и даваха и не ги и получавахме. То и пазарът беше много ограничен - като си купиш хляб и олио, и толкова. Но да не говорим за тъжни неща в момента. Започнал е период на много снимки, на много сериали. За мен това е великолепно. За съжаление на голяма част прекрасни кинотворци така им замря животът. Някои си отидоха. Други се занимават с нещо друго. Някои от тях може би вегетират. Сега започва да се снима много и това е чудесно. Колкото повече хора участват в хубави сценарии и носят атмосфера на настроение, радост, закачка или замисляне, толкова по-добре.

- А кога актьорът изпитва неистова радост от добре направена роля?

- Никога. Докато работи ролята, има мигове в репетиционния период, когато се раждат нещата и когато изпитваш може би "дуендето". Имам чувството, че понякога го получаваме. По-често, когато на репетиции попаднеш на хубава роля, на прекрасен екип, на страхотен режисьор, който успява да възбуди цялата ти дарба и целия ти ум, и цялото ти желание - и цялото ти щастие от това, че ти работиш нещо, за което си мечтал. След това идва напрежението от премиерата, първата среща с публиката, която винаги е притеснителна. Докато играеш, ти всъщност работиш и много рядко можеш да се отпуснеш на радостта от правенето. Случва се - но не е ежедневие.

- Вие гледате и много спектакли на колеги. Кой бихте отличили?

- Ооо, разбира се, това момиче Ива Тодорова. Гледах я в "Приятно ми е, Ива" в Театър "199". Няма такова талантливо нещо като нея! Това не е театър, не знам как се нарича това нещо, което тя прави. Игра нечовешки, не съм виждала такова игране - възхитена съм. И ето я бе, вижте я - на нищо не прилича и по фигура, и по лице, видяхте я, а костюмът й - кошмарен! Нито носът й е правилен, нито възрастта й е младежка, как може такова чудовище да е така прекрасно на сцената! Но за щастие, Господ й дал талант! И тя неистово радва хората.

Ферибот се обърна в Индонезия, 15 загинаха

Ферибот се обърна в Индонезия, 15 загинаха

Най-малко 15 души загинаха при потъването на ферибот край индонезийския остров Ява вчера, съобщи днес местната полиция, цитирана от Франс прес. Корабът, който превозвал петдесетина души, се преобърнал в бурно море близо до остров Мадура. Фериботът, за който полицията смята, че е бил претоварен, се преобърнал, след като бил ударен от висока вълна,

Болното момиче, което плете с крака, завърши 10-и клас

Болното момиче, което плете с крака, завърши 10-и клас

32-годишната Ася пътува до училище с инвалидна количка Родопчанката пътува 40 км до школото и обратно  Доли ТАЧЕВА Десети клас успя да завърши борбената Ася Кьорова от смолянското село Стърница. 15 дни поред родопчанката сяда в инвалидната количка и тръгва към училището, което е на 20 км от дома й и се намира в село Баните.

Синът на Ламбо го питал може ли да се ожени

Синът на Ламбо го питал може ли да се ожени

Синът на Стефан Данаилов, Владимир, поискал разрешение от баща си, за да се ожени. Това призна наследникът на Ламбо в интервю пред Би Ти Ви. Влади имал почти 8-годишна връзка с любимата си Виктория, преди да й предложи брак. "Не съм падал на колене", издаде подробности Владо Данаилов. Неговата съпруга Виктория знаела,

Кобилкина преподава секс на гърци

Кобилкина преподава секс на гърци

Сексоложката Наталия Кобилкина се изнесе от България. Тя се премести да живее в Гърция заради съпруга си. Такис е управител на хотел в Атина и двамата временно живееха разделени. Наталия и бебето й - в България, а той - в Гърция. Кобилкина все пак решила да направи компромис и да остави на заден план сексуроците си у нас, за да е близо до мъжа си.

Мнения

  • 1. Oт 672 на 15.04.2019

    Ако проведете ритуала за защита и богатство, в рамките на 1 месец вие ще се отървете от финансовите проблеми, ще се сдобиете с много пари и ще постигнете благосъстояние.https://bit.ly/2v7ov4x

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

15 г. търсят митичния килър Легионера

15 г. търсят митичния килър Легионера

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,

Стенли влюбен като хлапак

Стенли влюбен като хлапак

Легендата на българския футбол Стилиян Петров честити празника на своята любима Паулина, с която отбелязаха годишнина от брака си. Двойката навършва 18 години съвместен живот, а бившият капитан на националния ни отбор и "Астън Вила" не пропусна да благодари на дамата до себе си чрез социалните мрежи.

Скандални признания на футболист за уговорени срещи:

Преди продаден мач ходехме на плаж

Скандални признания на футболист за уговорени срещи: Преди продаден мач ходехме на плаж

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Родителите на Жоро Милионера платиха апартамент

Родителите на Жоро Милионера платиха апартамент

Георги още не е търсил адвокат за предсрочно освобождаване Донка и Тодор изчистиха ипотеката, заради която Енев прибра инкасото Родителите на Георги Енев, който през 2012 година изчезна с почти 1,5 млн лева, изчистиха ипотека заради кредит, който взе синът им. Те са успели да платят цялата сума, вноските за връщането,

Радеви на пазар, НСО ги пази

Радеви на пазар, НСО ги пази

На пазар се отдаде президентското семейство. "България Днес" улови държавния глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава да обикалят в любимите бутици на първата дума съвсем близо до "Дондуков" 1 в юнските жеги. Двамата бяха стриктно обградени от служители на НСО, които бдяха за тяхната сигурност.

Николета скочи на Хубчев

Николета скочи на Хубчев

Николета Лозанова е на път да забърка грандиозен скандал в "Левски". Плеймейтката, която е гадже на вратаря на "сините" Николай Михайлов, скочи на новия треньор Петър Хубчев. Причината не е отношението на бившия национален селекционер към стража, а към бившия съпруг на Николетка - Валери Божинов. Нападателят се оказа ненужен в "Левски" след

Погнаха първото лесбобебе

Погнаха първото лесбобебе

Институциите накрак  Отглеждането на дете от еднополови двойки не е законово уредено  Държавата започва обстойна проверка на първото лесбобебе у нас! Както "България Днес" първи писа, бебето Виктор-Мануел се роди в семейство на еднополова двойка от Русе. Пеленачето е заченато чрез ин витро процедура от анонимен донор и чрез яйцеклетките на

Бой по дупето

Бой по дупето

Нов спорт набира все по-голяма популярност в Русия. Той е кръстен Booty Slapping. И със сигурност е доста атрактивен за гледане от страна на мъжете. Спортът се състои в бой. Но не къде да е, а по задните части. Една жена застава с гръб към друга. Опонентката й нанася удари с една ръка. След това се сменят. Продължават докато едната падне.

Мейзер не плаща кръвнината за удушения Ники

Мейзер не плаща кръвнината за удушения Ники

Анита Мейзер не е платила кръвнината за убития по непредпазливост неин съпруг Николай Димов, показа проверка на "България Днес". Четири месеца след като присъдата й окончателно влезе в сила, скандалната силиконка не е превела и един лев към близките на Ники. Мейзер дори не е направила опит да се свърже с тях,

Най-коментирани

Радеви на пазар, НСО ги пази

Радеви на пазар, НСО ги пази

На пазар се отдаде президентското семейство. "България Днес" улови държавния глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава да обикалят в любимите бутици на първата дума съвсем близо до "Дондуков" 1 в юнските жеги. Двамата бяха стриктно обградени от служители на НСО, които бдяха за тяхната сигурност.

Николета скочи на Хубчев

Николета скочи на Хубчев

Николета Лозанова е на път да забърка грандиозен скандал в "Левски". Плеймейтката, която е гадже на вратаря на "сините" Николай Михайлов, скочи на новия треньор Петър Хубчев. Причината не е отношението на бившия национален селекционер към стража, а към бившия съпруг на Николетка - Валери Божинов. Нападателят се оказа ненужен в "Левски" след

Корнелия: Не съм умряла,няма да ви дам оставка

Корнелия: Не съм умряла,няма да ви дам оставка

Делегати зарязаха БСП, отидоха да празнуват рожден ден Сюрреалистичен конгрес на БСП се проведе  в зала 1 на НДК. Лидерът в оставка Корнелия Нинова извъртя червен шамар на своите, след като оттегли заявлението си за напускане, а после обяви, че искала да тества хората си за вярност. Те успяха още преди старта на заседанието да се счепкат по

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,

Стенли влюбен като хлапак

Стенли влюбен като хлапак

Легендата на българския футбол Стилиян Петров честити празника на своята любима Паулина, с която отбелязаха годишнина от брака си. Двойката навършва 18 години съвместен живот, а бившият капитан на националния ни отбор и "Астън Вила" не пропусна да благодари на дамата до себе си чрез социалните мрежи.

15 г. търсят митичния килър Легионера

15 г. търсят митичния килър Легионера

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Скандални признания на футболист за уговорени срещи:

Преди продаден мач ходехме на плаж

Скандални признания на футболист за уговорени срещи: Преди продаден мач ходехме на плаж

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Победителят в "Гласът на България" Атанас Кателиев: Не бих направил дует с Криско,искам Мария Илиева

Победителят в "Гласът на България" Атанас Кателиев: Не бих направил дует с Криско,искам Мария Илиева

С наградата ще си купя пиано, ще включа гайдата в бъдещите си изпълнения Кой е той 25-годишният стругар Атанас Кателиев от отбора на Влади Ампов-Графа е големият победител в седмия сезон на "Гласът на България". На финала той се изправи срещу своя съгражданин Кирил Хаджиев-Тино и спечели наградата от 50 000 лева, като стана победител.

Родителите на Жоро Милионера платиха апартамент

Родителите на Жоро Милионера платиха апартамент

Георги още не е търсил адвокат за предсрочно освобождаване Донка и Тодор изчистиха ипотеката, заради която Енев прибра инкасото Родителите на Георги Енев, който през 2012 година изчезна с почти 1,5 млн лева, изчистиха ипотека заради кредит, който взе синът им. Те са успели да платят цялата сума, вноските за връщането,

Голмайстор №1 в историята Петър Жеков:
Тояга и шутове  за националите!

Голмайстор №1 в историята Петър Жеков: Тояга и шутове за националите!

Тояга и шутове по задниците за националите! Това препоръчва голмайстор №1 в българския футбол Петър Жеков след големия срам срещу Косово. Националите паднаха с 2:3 на стадион "Васил Левски" и са твърдо на последно място в квалификациите. За класиране на европейско вече никой дори и не мечтае. А селекционерът Красимир Балъков дебютира с две поредни

Певица заряза вратар

Певица заряза вратар

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Най-нелепите контузии

Най-нелепите контузии

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,

Мълния уби младеж и кучето му между блоковете на столичния квартал "Люлин"

Мълния уби младеж и кучето му между блоковете на столичния квартал "Люлин"

Мълния удари 20-годишен младеж в София тази вечер. Инцидентът е станал между блоковете в ж.к. „Люлин”. Младежът е разхождал кучето си. На място веднага е извикан екип на Спешна помощ. Момчето е откарано към „Пирогов”, но е починало непосредствено преди бъде вкарано в Противошокова зала. На мястото, където е паднала мълнията, има полиция,

"Левски" кани национал

"Левски" кани национал

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.

Опасно време и наводения по света (Снимки)

Опасно време и наводения по света (Снимки)

Части от Великобритания се борят със сериозни наводнения, а рекордни горещини взеха десетки жертви в Индия. 580 къщи в Източна Англия бяха евакуирани заради наводненията. Служители на спешна помощ предупреждаваха местните жители от врата на врата, че животът им е в опасност, ако не напуснат домовете си.

Счупиха с близо час рекорда на 200 км двойна обиколка на Витоша

Счупиха с близо час рекорда на 200 км двойна обиколка на Витоша

Кристиян Кирилов с невероятно постижение в дуатлона, Лили Ангелова с пълен комплект медали С невероятен рекорд завърши поредното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Кристиян Кирилов грабна победата при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с

Турнето на "Спайс гърлс" приключи с концерт на стадион "Уембли"

Турнето на "Спайс гърлс" приключи с концерт на стадион "Уембли"

Турнето на група "Спайс гърлс", събрало отново четири от петте изпълнителки от популярната формация - Мелани Чизхолм, Мелани Браун, Ема Бънтън и Гери Хорнър, приключи с концерт на стадион "Уембли" в Лондон, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.  В един от емоционалните моменти на шоуто Гери Хорнър, известна като Джинджър Спайс,

Алис Купър отказал пиенето след смъртта
на Джими Хендрикс и Джим Морисън

Алис Купър отказал пиенето след смъртта на Джими Хендрикс и Джим Морисън

Шок рокаджията Алис Купър разкри, че е спрял да пие, след като е станал свидетел как негови приятели си отиват млади, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Купър навремето е другарувал с музикални икони като Джими Хендрикс и Джим Морисън - и двамата починали на 27-годишна възраст. Ранната кончина на "по-големите му братя" кара рокаджията да се

23-годишна жена почина, след като самокатастрофира в София (Снимки)

23-годишна жена почина, след като самокатастрофира в София (Снимки)

Тежка катастрофа на "Никола Мушанов" в София блокира движението на трамваите с номера 11 и 22, видя читател на "24 часа".  Кран е дошъл, за да вдигне автомобила от линиите на трамвая. От МВР съобщиха, че сигнал за самокатастрофирал на бул. „Възкресение” и ул. „Н. Мушанов” лек автомобил, управляван от жена, е подаден тази вечер към 20.30 часа.

Дакота Джонсън се раздели с фронтмена на "Колдплей"

Дакота Джонсън се раздели с фронтмена на "Колдплей"

Фронтменът на британската група "Колдплей" Крис Мартин и актрисата от САЩ Дакота Джонсън са се разделили след продължила 20 месеца връзка, пише в. "Дейли мирър". Според източник от обкръжението на 42-годишния Мартин, цитиран от в. "Сън", музикантът е съобщил на приятелите си, че вече е необвързан, след като с 29-годишната Джонсън са решили да