Голямата Таня Лолова с награда на името на Георги Калоянчев: Калата теглеше целия театър на гърба си!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Голямата Таня Лолова с награда на името на Георги Калоянчев: Калата теглеше целия театър на гърба си!

Татяна Лолова / Снимка: Пламен Кодров

Той никога не услужваше с пари, защото не носеше и стотинка в джоба си

Коя е тя

Неповторимата Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършила е актьорско майсторство през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, в класа на Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Играла е в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 е в Театър "София", а след това играе отново в Сатирата. На сцената на Театър "199" прави хитов моноспектакъл "Дуенде", който се играе повече от 10 години. Автор е на книгата "1/2 живот".

- Г-жо Лолова, честита награда! Със Сатиричния театър ви свързват хубави години. Вие сте и първата официално назначена актриса в него, нали така?

- Да. В този салон тук, в Сатирата, са кънтели винаги искрените, нечовешки смехове на публиката, която тази вечер на наградите "Кукерикон" дойде отново да гледа колегите и да им се радва. Много съм щастлива за наградата. Иначе да, помня как през 1956 г. проф. Стефан Сърчаджиев основа Сатиричния театър и ме покани в актьорския състав. По това време аз бях в Русе по разпределение. Но кой може да откаже на Сърчаджиев! Аз винаги съм искала да бъда актриса, но майка ми, когато татко почина, а аз бях на 15, искаше да работя, да помагам в издръжката на домакинството. Тогава директорката на училището ни Паша Карагюлева поиска да говори с майка ми и каза, че съм много талантлива и че тази година ще взема награда за цялостно творчество. А ето, още не съм го завършила това творчество (смее се). Но да се върна на въпроса. Аз не мога да кажа, че съм първата актриса в Сатирата. Най-първата трябваше да бъде Леда Тасева - Леда Сърчаджиева, и, да речем, Стоянка Мутафова и Калоянчев, и всичките прекрасни артисти, но това е фактическото подписване. Първа съм се подписала. Не че без мен нямаше да се основе Сатиричният театър. Така че, щат или не щат някои от другите колеги, аз съм първата, подписала заповед за назначение. Оттам тръгнаха голямата ми радост и голямото ми напрежение.

Събраха ни един ден, ние бяхме пет жени и 15 мъже артисти. Това е мечтана бройка за състав, особено по онова време, когато бяха големи съставите. И първото представление, което поставихме на сцената на Сатиричния, бе "Баня" по Владимир Маяковски, постановка на Стефан Сърчаджиев. На мен ми се падна да играя Фосфоресциращата жена. Това е жената на бъдещето, която казва колко ще бъде хубаво в него. Открива се завесата и моята героиня се яви така - бяха извикали от цирка да дойде един от фокусниците, та аз в тъмното, спъвайки се, да се кача на едно кубче и никой да не знае, че съм се качила. И изведнъж фокусникът направи така, че бухна една светлина, от която аз трепнах. Жената от бъдещето след това зае тържествена поза и като слизах, им казах на зрителите, че да речем, през 1975 година тоалетните ще бъдат от злато. И всичко ще бъде прекрасно. Вече ще има места, в които да се чудиш това будоарът на някоя принцеса ли е, или е място, в което трябва да се почувстваш свободен. Това беше една много несполучлива роля и не би трябвало специално да говоря за Фосфоресциращата жена. Не я играх добре. Ама според мене трябва да се родиш за тази роля, а аз бях родена за нещо по-различно ми се струва...

- С Калоянчев само добрите роли ли ви свързваха?

- Разбира се, че не само това. Калата беше невероятно надарен. Играла съм с него безкрайно много пъти, той беше като руда, която се самопречиства и издава луда енергия. Когато не бяхме с него на сцената, всички актьори се събирахме зад кулисите засмени до уши от радостта на хумора му и разплакани от красотата на дарбата му. Радвам се, че получавам награда на негово име. Нямам определение Калата какво е, но той беше щастлив само по време на игра, той беше бурлакът, който теглеше целия театър на гърба си, играейки най-тежката роля и ако се налага, теглеше и автора, и режисьора, и всички останали в залата. Безброй са спомените ми с него. Имам и смешни, разбира се. Като например това, че той никога не можеше да услужи с пари, защото нямаше и стотинка в джоба си, но като ни поканят с Валя, жена му, на гости, всички си облизвахме пръстите. Ядеше се до насита. Но да, на сцената имахме страхотен контакт с него. Гледам го веднъж примерно, че намига на тия от първия ред, и му викам: "Когато разговаряте с мен, трябва да ме гледате в очите!". И той повече не посмя да ме "остави" и да флиртува с публиката. Аз после по същия начин си "взех" това от него в моя популярен моноспектакъл "Дуенде". По време на тези мои "разговори" с публиката ми е достатъчен един хладен човек от нея, за да убие всичко. Тогава се отдавам цялата, за да преборя този човек, да му стане приятно, хубаво. Казвам си: "Ще го накарам да е щастлив". И често ми се получава. Е, разбирам, че има и хора, които не ме харесват. Нормално е. Но пък да ви кажа, като ми каже някой, че не ме обича, пък аз не му вярвам (смее се).

- А вярно ли е, че Рангел Вълчанов не ви е харесвал, защото "нямате вежди"?

- Хахаха, той е режисьорът, който каза, че аз никога няма да видя кино, защото нямам вежди. Не ставаше дума за тяло на рибка, не ставаше дума за пеене, просто нямам вежди и такива, дето нямат вежди, не ги снимат в българското кино. Това в световното кино изобщо няма никакво значение, но тъй като съм родена българка и един от потенциалните ми режисьори се казва Рангел Вълчанов, шансовете ми са никакви. Но по-късно съм говорила с него и да ви кажа, той каза друго. Било шега.

- Как човек с толкова стаж ще коментира бума на български сериали и филми в последно време?

- Толкова неща в киното бяха съсипани. Цял живот съм научена, че парите нямат значение. Аз така съм израснала. И затова не ни ги и даваха и не ги и получавахме. То и пазарът беше много ограничен - като си купиш хляб и олио, и толкова. Но да не говорим за тъжни неща в момента. Започнал е период на много снимки, на много сериали. За мен това е великолепно. За съжаление на голяма част прекрасни кинотворци така им замря животът. Някои си отидоха. Други се занимават с нещо друго. Някои от тях може би вегетират. Сега започва да се снима много и това е чудесно. Колкото повече хора участват в хубави сценарии и носят атмосфера на настроение, радост, закачка или замисляне, толкова по-добре.

- А кога актьорът изпитва неистова радост от добре направена роля?

- Никога. Докато работи ролята, има мигове в репетиционния период, когато се раждат нещата и когато изпитваш може би "дуендето". Имам чувството, че понякога го получаваме. По-често, когато на репетиции попаднеш на хубава роля, на прекрасен екип, на страхотен режисьор, който успява да възбуди цялата ти дарба и целия ти ум, и цялото ти желание - и цялото ти щастие от това, че ти работиш нещо, за което си мечтал. След това идва напрежението от премиерата, първата среща с публиката, която винаги е притеснителна. Докато играеш, ти всъщност работиш и много рядко можеш да се отпуснеш на радостта от правенето. Случва се - но не е ежедневие.

- Вие гледате и много спектакли на колеги. Кой бихте отличили?

- Ооо, разбира се, това момиче Ива Тодорова. Гледах я в "Приятно ми е, Ива" в Театър "199". Няма такова талантливо нещо като нея! Това не е театър, не знам как се нарича това нещо, което тя прави. Игра нечовешки, не съм виждала такова игране - възхитена съм. И ето я бе, вижте я - на нищо не прилича и по фигура, и по лице, видяхте я, а костюмът й - кошмарен! Нито носът й е правилен, нито възрастта й е младежка, как може такова чудовище да е така прекрасно на сцената! Но за щастие, Господ й дал талант! И тя неистово радва хората.

Здравният министър на Шри Ланка: Местна ислямистка групировка стои зад атентатите

Здравният министър на Шри Ланка: Местна ислямистка групировка стои зад атентатите

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че местна ислямистка групировка, наречена Нешънъл Таухид Джамаат, е отговорна за нападенията в църкви и хотели на Възкресение Христово, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Министърът, който е говорител на правителството, каза на пресконференция,

Българска връзка в убийството на наркобарона Вукотич

Българска връзка в убийството на наркобарона Вукотич

Марадона забъркан в аферата заради 200 кг кокаин Родни килъри са „чистачи“ на сръбската мафия, а наши кримибосове наемат балкански килъри за мокри поръчки Българска връзка проверяват криминалисти, които разнищват убийството на черногорския мафиот Веселин-Веско Вукотич, научи "България Днес". 61-годишният наркобос е застрелян от засада в град

Турската звезда Хазар Ергючлю пред „България Днес“: Кьосем султан не е пияница!

Турската звезда Хазар Ергючлю пред „България Днес“: Кьосем султан не е пияница!

Когато се снимах в „Кварталът на богатите“, се тъпчех с дюнери на аванта Коя е тя Хазар Ергючлю е родена през 1992 г. в Кипър. Майка й е журналист, а баща й - директор на кипърска медийна група. Хазар е приета в театралната студия в Никозия. Първата й роля е през 2010 г. на Рухсар във филма "Сенки и лица" на Дервиш Заим.

Петя Дикова роди момченце

Петя Дикова роди момченце

Водещата Петя Дикова роди момченце. Това съобщи бащата на бебето Илиян Любомиров в предаването "На кафе". "Роди се Александър Илиянов Любомиров.Майката и детето са добре. Александър е 55 сантиметра и тежи 4,260 кг", сподели още той. Илиян е видял бебето, дори го е прегърнал. Споделя, че това е най-емоционалният момент в живота му.

Мнения

  • 1. Oт 672 на 15.04.2019

    Ако проведете ритуала за защита и богатство, в рамките на 1 месец вие ще се отървете от финансовите проблеми, ще се сдобиете с много пари и ще постигнете благосъстояние.https://bit.ly/2v7ov4x

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Балотели заби певица

Балотели заби певица

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Жената на Животното извади бомби

Жената на Животното извади бомби

Жената на тартора в агитката на ЦСКА Росен Петров-Животното извади яки бомби. Красивата Дари показа секси тяло на ваканция в Кипър. Сексбомбата откри летния сезон с приятелки на острова. Там тя е без Росен, който е ангажиран с мачовете на ЦСКА тази седмица. Двамата с Дари са заедно от няколко години и любовта им процъфтява.

Сашо Костов се майтапи с Гунди

Сашо Костов се майтапи с Гунди

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Започва национална кампания срещу телефонните измами Предателство от "колега" е помогнало за разбиването на най-мощната банда за ало измами у нас, научи "България Днес". При проведената в четвъртък мащабна акция на ГДБОП специализираната прокуратура и румънски ченгета бяха заловени над 33 човека. Петима от мургавите бандити са арестувани в Горна

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Необятна като море Дениз Хайрула – първа подгласничка на Мис Плеймейт 2019 Жанета Осипова, е новата корица на мъжката библия - "Плейбой". Спряганата за половинка на Христо Сираков - Ицо 100-те манекенки сексапилна брюнетка показа зашеметяващо тяло. Пред обектива Дениз се разголва за пръв път и всеки, които я види, ще хлътне по нея.

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Средният Маргин застроява Слънчака

Средният Маргин застроява Слънчака

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Миленко от Земунския клан сочен за убиец. Дълг или наркотици са причина за разстрела на Румен Яневски Актьорът Стан Яневски е само на 18 години, когато чува най-ужасяващата новина в живота си. Баща му Румен Яневски е направен на решето с два автомата "Калашников". Покушението е извършено показно - на столичен булевард малко след 22 часа в една

Най-старата монахиня у нас докосва век

Най-старата монахиня у нас докосва век

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Актрисата от "Откраднат живот" Деси Бакърджиева заведе дъщеря си на поклонническо пътуване до Йерусалим и Назарет. Истински митрополит от Софийска митрополия предвождаше туристическата група на актрисата. Въпреки натоварения си график покрай снимките на сериала Деси осъществила мечтаното пътуване. Блондинката е силно вярваща.

Най-коментирани

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Франциск няма да влиза в затвора по време на посещението си у нас Папа Франциск да измие и целуне краката и на 12 български мафиоти. Това желание идва от родни бандити с богато криминално досие. Криминалните типове недоволстват от новината, че главата на Римокатолическата църква няма да влезе в наш затвор при посещението си от 5 до 7 май и

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Никита: Имам голи снимки

Никита: Имам голи снимки

Скандалната участничка в последния "ВИП брадър" Никита Джонсън разкри, че пази свои голи снимки на телефона си. Тя скочи на всички момичета, които си качват разголени снимки и така си търсят мъже в интернет. "В телефона имам бая полуголи снимки, мога ли да ги кача в Инстаграм? Че ми омръзна да си плащам за обедите, дрешките и джунджурийките...

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Президентът неотлъчно до тъщата на наградите "Стоян Камбарев" "Благодаря на фондацията и на Деси Тенекеджиева, че ме запозна с този прекрасен човек и баща. Пожелавам успех на номинираните." С тези думи Деси Плевнелиева връчи награда заедно със съпруга си - президента Росен Плевнелиев, на режисьора Петър Денчев.

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Мариан Вълев: Жените проституират

Мариан Вълев: Жените проституират

"80% от жените на възраст от 18 до 40 години проституират! 40% от тях проституират адекватно, осъзнато. Те нямат никакъв проблем да преспят с някой и да вземат някакви пари". С този социологически анализ избухна режисьорът Мариан Вълев. Според него почти всяка млада българка има цел не да учи и работи, а да си намери богат мъж.

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Деси Бакърджиева по стъпките на Христос

Актрисата от "Откраднат живот" Деси Бакърджиева заведе дъщеря си на поклонническо пътуване до Йерусалим и Назарет. Истински митрополит от Софийска митрополия предвождаше туристическата група на актрисата. Въпреки натоварения си график покрай снимките на сериала Деси осъществила мечтаното пътуване. Блондинката е силно вярваща.

Жената на Животното извади бомби

Жената на Животното извади бомби

Жената на тартора в агитката на ЦСКА Росен Петров-Животното извади яки бомби. Красивата Дари показа секси тяло на ваканция в Кипър. Сексбомбата откри летния сезон с приятелки на острова. Там тя е без Росен, който е ангажиран с мачовете на ЦСКА тази седмица. Двамата с Дари са заедно от няколко години и любовта им процъфтява.

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Дениз Хайрула е корица на новия брой на Playboy

Необятна като море Дениз Хайрула – първа подгласничка на Мис Плеймейт 2019 Жанета Осипова, е новата корица на мъжката библия - "Плейбой". Спряганата за половинка на Христо Сираков - Ицо 100-те манекенки сексапилна брюнетка показа зашеметяващо тяло. Пред обектива Дениз се разголва за пръв път и всеки, които я види, ще хлътне по нея.

Камелия с любовно обяснение

Камелия с любовно обяснение

Камелия се обясни в любов на дългогодишния си спътник в живота Цветин, когото тя нарича Пипо. "Обичам те повече, отколкото мога да ти кажа. И ще избера теб в стотици животи, в стотици светове, във всяка версия на реалността. Чувствам се късметлийка", написа блондинката. Двамата живеят без брак от години и са една от най-стабилните двойки в

Петя Дикова роди момченце

Петя Дикова роди момченце

Водещата Петя Дикова роди момченце. Това съобщи бащата на бебето Илиян Любомиров в предаването "На кафе". "Роди се Александър Илиянов Любомиров.Майката и детето са добре. Александър е 55 сантиметра и тежи 4,260 кг", сподели още той. Илиян е видял бебето, дори го е прегърнал. Споделя, че това е най-емоционалният момент в живота му.

"Градина" - изтегли от тук безплатно приложението

"Градина" - изтегли от тук безплатно приложението

Изтегли от тук безплатно приложението

24 арестувани за атентатите в Шри Ланка, жертвите вече са 290, 500 - ранени

24 арестувани за атентатите в Шри Ланка, жертвите вече са 290, 500 - ранени

Според последни данни полицията Шри Ланка е арестувала най-малко 24 души във връзка с вчерашната серия от експлозии в църкви и хотели, допълва ДПА. Всичките задържани са местни граждани и сега са разпитвани, предава БТА. Заподозрените били задържани в две различни места, в столицата Коломбо и в околностите й. Повече подробности не бяха оповестени.

Съкрушителна победа на Зеленски на президентските избори в Украйна

Съкрушителна победа на Зеленски на президентските избори в Украйна

Володимир Зеленски спечели съкрушителна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко - израз на недоволството на избирателите от действащата власт, предаде Франс прес. Комикът е спечелил 73,2% от гласовете на днешния балотаж, срещу 25,3% за неговия съперник, според сондаж на излизане от изборните секции,

7 арестувани за атентатите в Шри Ланка, най-малко 207 са убити

7 арестувани за атентатите в Шри Ланка, най-малко 207 са убити

Властите на Шри Ланка са задържали седем заподозрени за участие в атентатите, които разтърсиха страната днес и причиниха смъртта на най-малко 207 души, съобщиха световните агенции. Засега не се съобщават подробности за задържаните. Осем взрива избухнаха в църкви, хотели, близо до столичния зоопарк и в района Дематагода.

Католиците празнуват Великден

Католиците празнуват Великден

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Жертвите на взривовете в Шри Ланка вече са над 130, премиерът свика съвета за сигурност

Жертвите на взривовете в Шри Ланка вече са над 130, премиерът свика съвета за сигурност

Най-малко 137 души са загинали при поредицата атентати срещу три луксозни хотела и три църкви по време на Великденска литургия в Шри Ланка. Сред жертвите има поне девет чужденци, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят. Според болнични източници се очаква числеността на

Актьорът Венсан Касел стана татко за трети път (Снимки)

Актьорът Венсан Касел стана татко за трети път (Снимки)

Актьорът Венсан Касел и манекенката Тина Кунакей станаха родители на дъщеричка. За щастливото събитие гордо се похвали самият 52-годишен актьор в инстаграм. Бебето се е родило на 19 април в Париж и носи оригиналното име Амазони. Бившият на Моника Белучи реши да представи дъщеря си на света по не по-малко оригинален начин.

Най-малко 42 жертви на 6 взрива, по време на Великденската литургия в Шри Ланка (Видео, снимки)

Най-малко 42 жертви на 6 взрива, по време на Великденската литургия в Шри Ланка (Видео, снимки)

Най-малко 42-ма души са загинали днес в Шри Ланка при шест експлозии в хотели и в църкви, където се отслужвала Великденска литургия, съобщи за Франс прес представител на полицията. Обект на атаките били три луксозни хотела, посещавани от чуждестранни туристи, и църква в столицата Коломбо, както и две църкви извън столицата - едната северно от

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,