Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7401390 www.bgdnes.bg

Фараонката Ружа се покрила в Украйна

Над $3,5 млрд. потъват в пирамидата на Игнатови

Брат й Константин се изправя пред съда в Ню Йорк на Разпети петък

В Украйна се е покрила издирваната заради отмъкнати над 3,5 млрд. долара криптофараонка Ружа Игнатова. Според запознати търсената аферистка се подвизавала там с фалшива самоличност поне от година. По думите им пред чужди медии Игнатова била с променена до неузнаваемост външност и разполагала с документи за самоличност на чуждо име, които й подсигурявали относително спокойствие. Твърди се, че Ружа стигнала до крайната мярка да живее напълно инкогнито, след като нейната престъпна организация завлякла над 3,5 млрд. долара от наивни инвеститори в десетки страни по света. Ружа, брат й Константин и още няколко техни авери бяха погнати от ФБР, а американската прокуратура им повдигна обвинения за създаване и ръководене на пирамидална схема за продажба на измамническата криптовалута OneCoin.

Докато криптокралицата е недосегаема за властите поради нейното неизвестно местонахождение, спецченгета в Сингапур са подгонили местните представители на Константин и Ружа Игнатови. След мащабно разследване на сингапурската полиция са били арестувани двама от лидерите на пирамидата в страната в края на миналата седмица. Аверите на българските босове Игнатови вече са с повдигнати обвинения за измами.

Реклама

Очаква се пред съда в Манхатън до дни да се изправи самият шеф на финансовата пирамида Константин Игнатов, който застана начело на престъпната структура. Предварителното изслушване е насрочено на 26 април, Разпети петък. Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс повдигна обвинение срещу Константин и Ружа Игнатови за ръководене на престъпната пирамидална схема за продажба на криптовалутата OneCoin. Окръжният съд в Ню Йорк и Централният окръжен съд в Калифорния оповестиха информация за наказателното производство срещу двамата обвинени българи, които имат и немско гражданство. Според събраните по време на разследването доказателства само за периода от края на 2014 година до края на 2016 г. OneCoin е генерирала приходи от продажби в размер на 3,353 млрд. долара.

Най-богатият български ерген Константин Игнатов бе арестуван в началото на март на летището в Лос Анджелис. Той бе тикнат зад решетките в Града на ангелите, където направи безуспешен опит за самоубийство. Според разследващи целта на този акт била да се забави прехвърлянето на Игнатов в Ню Йорк и отлагането във времето на съдебното дело. Финансовият аферист обаче не успял да изпълни плана си сам да се очисти, тъй като цялото пространство зад решетките е под видеонаблюдение. Той е закаран в болница, където престоява няколко дни, след което е откаран под конвой в Ню Йорк. Прехвърлянето на Игнатов от Лос Анджелис в затвора в Манхатън става в края на март.

Веднага след това измамникът прави опит да бъде пуснат от килията. Съдът обаче порязал мераците на Константин Игнатов да излезе от затвора срещу гаранция. Мотивите на магистратите били, че има висока степен от риск да се укрие от властите, ако бъде освободен под парична гаранция.

Така пред Игнатов не остава никаква друга възможност, освен да чака в затвора поне датата, определена за предварително изслушване по делото в съда. Любопитна подробност около престоя на Константин в пандиза е, че в същата сграда със специален режим е заключен и мексиканският наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо. Междувременно немскоезичен сайт съобщи, че Игнатов е наел за защитата си именно адвоката на Ел Чапо - Джефри Лихтман.

Топадвокат брани афериста

Особена гордост на кантората на адвокат Джефри Лихтман е защита на Джон Готи-младши, за когото се счита че след арестуването на баща му управлява мафиотския клан Гамбино от 1992 до 1999 г. През 2005 г. Лихтман успява да постигне оправдателна присъда за клиента си по три обвинения в убийство и по едно за измама с ценни книжа за 25 млн. долара.

През годините юридическите услуги на Джефри Лихтман са ползвали рап звезди, телевизионни водещи и други известни личности. Според публикации в американските медии адвокатът е бил ангажиран от тях по казуси, свързани с различни криминални деяния, сред които преобладават обвинения за убийства и сексуални посегателства. Медиите в Ню Йорк посочват, че не всеки може да си позволи да ползва услугите на Джефри Лихтман заради високата цена на адвокатския му хонорар.

Реклама
Реклама
Реклама