Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7402333 www.bgdnes.bg

Христо и Асен Мутафчиеви в Сатирата с "Трима мъже и една Маргарита"

Щерката на Наум Шопов режисира бившия и сина си

"Трима мъже и една Маргарита" е спектакълът, в който авторката на текста Лиза Шопова режисира сина си Асен Мутафчиев и неговия баща Христо Мутафчиев.

В ролята на Деян синът на шефа на артистите прави своя дебют на сцената на Сатиричния театър. Асен е завършил НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на Стефан Данаилов.

Реклама

На сцената в Сатирата са още Петър Калчев и Маргарита Хлебарова, а премиерата е на 20 април - постановка №322 в историята на славната трупа. Художник е Антония Попова, за музикалната среда отговаря Мартин Каров.

Пиесата беше отличена през януари на 2019-а с наградата "Алеко Константинов" на третото издание на конкурса в Сатирата.

"В живота често тръгваш за някъде, но се оказваш на друго място. Това се случва през една нощ с трима мъже, които попадат в обща болнична стая. В рамките на осем часа те са изправени пред абсурдни дилеми и ситуации. От решението, което всеки един от тях ще се наложи да вземе, зависи тяхното бъдеще. А медицинската сестра, която се грижи за тях, е под голям стрес, тъй като й предстои изключителното събитие да се омъжи на следващата сутрин. Болничната стая се превръща в бойно поле, на което всички средства са позволени, а залогът е любовта", споделя Лиза Шопова.

Това е втората драматургична творба на актрисата, която действа с широк размах в професията. Преди време тя написа "Всичко или нищо" за брат си Христо Шопов и добрите му стари приятелки Лили Маравиля и Ирини Жамбонас, които, естествено, попадат във взривоопасен любовен триъгълник, а после ги и режисира.

За Лиза Шопова като драматург опитният майстор в жанра Елин Рахнев е убеден, че тя дава нова линия в писането на пиеси, които са прекрасни за игра. Актрисата бяга от светския шум, не обича да говори за себе си, рядко дава интервюта. И тя, и брат й Христо са орисани за театъра като трето поколение актьори Шопови. Родители им Невена и Наум а също техните баба и дядо Мара и Христо Шопови - едни от основателите на Старозгароския театър, са сложили началото на артистичния род. Двамата с Христо израстват на снимачните площадки. В НАТФИЗ се залюбва с Христо Мутафчиев и от тази любов се ражда синът им Асен. По-късно Лиза се разделя с бащата на сина си и заживява с покойния вече художник Кольо Карамфилов. "Имам много лица - не защото съм интересна, а защото в мен живеят няколко жени и не е лесно. Кольо много ме е рисувал и мисля, че обичаше тази компилация от портрети в мен", спомня си с тъга тя.

Реклама
Реклама
Реклама