Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7402430 www.bgdnes.bg

Тежки санкции за "Левски"

Тежки санкции очакват "Левски" след дербито с "Лудогорец" (0:2). Причината е поведението на феновете след втория гол на "орлите" и демонстративната радост от страна на Козмин Моци пред тях.

Действията на румънеца вбесиха ултрасите на "сините". Част от тях нахлуха на пистата на националния стадион, готвейки се за саморазправа със защитника на гостите. Те все пак бяха спрени от стюардите и дошлите по-късно полицаи и върнати в сектор "Б". Друг фен на "Левски" връхлетя върху тунела и след няколко подскока го счупи и пропадна. Той опита да се изкачи обратно, но бе издърпан от двама полицаи. След това бе задържан за 24 часа.

Реклама

Тези действия на феновете ще доведат до сериозни санкции от страна на БФС. Дисциплинарната комисия ще заседава днес. Очаква се "сините" да отнесат глоба в порядъка на 20 000 лв. Освен това почти сигурно ще бъдат наказани за един мач без публика.

Според дисциплинарния правилник "навлизане на публиката на пистата при спряна игра и без последствия" води до предупреждение за лишаване от домакинство. "Левски" вече има такова през сезона. Това автоматично означава, че следва лишаване от домакинство. В последните години тази санкция се заменя от футболния съюз с мач без публика. При такова решение "сините" няма да се радват на подкрепата на феновете си в двубоя с "Берое" на 24 април.

Моци също ще бъде наказан, но все още не е ясно за колко срещи. Предположенията варират от 1 до 3. Зависи как са описани действията му в доклада на служебните лица. Ако делегатът не е обърнал специално внимание на постъпката му, ще бъде санкциониран само за една среща и глоба от 400 лв. Ако действията му са описани като провокация, може да отнесе три.

"Моци е откровен провокатор и това беше преднамерено действие от него - заяви изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев. - Често го прави по българските терени. Когато пет минути се чудиш какво да направиш, хората полудяват, защото виждат, че не се случва това, което трябва. Трябваше четвъртият съдия да му каже за ситуацията, за да разбере какво става. Нямам обяснение защо трябва да дразниш публиката при 2:0 за "Лудогорец". Това трябва да се изкорени, особено от чужди футболисти. Ако това го направи българин в чужбина, ще му съсипят кариерата. Това е липса на възпитание. Когато се събере Дисциплинарната комисия, ще разберем какво ще стане. Ние не търсим вина в наказанието на Живко Миланов, а той е наясно, че щеше да има провокации от "Черно море". Грешно беше да се поддаде и не го оправдахме, видяхте, че и Георги Дерменджиев го потвърди това. Това, което излизаше от устите на феновете на варненци, не е нормално човешко същество да синтезира в мозъка си. В нормална държава Козмин Моци ще получи поне пет мача наказание."

Той коментира и другите спорни ситуации в мача.

"За мен няма червен картон на Иван Горанов при дузпата на "Лудогорец". Да, дузпата е очевидна, но такава имаше и за нас при 0:1", обясни Колев.

Колегата му от "Лудогорец" Ангел Петричев бе на коренно противоположно мнение.

"Ескалира напрежението в края на мача след радостта на Моци - каза той. - Не са хубави тези неща, когато се провокира публиката по някакъв начин. Мисля, че в конкретния случай Моци нямаше за цел да провокира. Той изрази емоцията си, след като вкара гол. Той има право да се радва, всеки има право да се радва, когато вкара. Сега какво - да се прибираме в съблекалнята, като вкараме. Нямаше обидни жестове. Не искам да се експлоатира темата. Не беше умишлено от негова страна. Той е сериозно момче. По-темпераментен е. Той затова е Моци - най-обичаният футболист в България."

Реклама
Реклама
Реклама