Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7402556 www.bgdnes.bg

"Синьото" сърце Сашо Костов спря да тупти

Беше сърдечен човек, шегаджия и добър приятел, тъжи съотборникът му Добромир Жечев

Напусна ни Александър Костов. Голямата легенда на "Левски" и националния отбор почина вчера на 81-годишна възраст. Неговото голямо "синьо" сърце спря да бие. Той претърпя операция в болница, но не е успял да издържи.

Реклама

Сашо Костов бе един от най-обичаните футболисти и до последно усмивката му не слизаше от лицето. Съотборникът му в "Левски" и националния тим Добромир Жечев научи тъжната вест от "България Днес".

"Това е животът. Бяхме съотборници. Ще го запомня като сърдечен човек и добър приятел. Беше и голям шегаджия и винаги стоеше в основата на хубавото настроение в отбора. На терена притежаваше страхотна фантазия. Бяха невероятен тандем с Гунди. Бог да ги прости и двамата", съкрушен бе Жечев. Двамата играят рамо до рамо на световните първенства през 1962 г. в Чили и през 1966 г. в Англия.

Костов носи фланелката на "Левски" в продължение на 15 години. С тима записва 281 мача и 65 гола в "А" група. Три пъти е шампион на страната и 6 пъти носител на Купата на Съветската армия. Като войник в периода 1960-1961 г. се състезава и за "Ботев" (Пд), където има 20 мача и 13 гола в елита. "Заслужил майстор на спорта" от 1982 г. След края на състезателната си кариера е треньор на "Хасково", "Монтана" и отбори в Кипър, Тунис и Индонезия. Бил е помощник-треньор на "Левски", както и член на спортно-техническата комисия на клуба.

Кирил Ивков: Всички го обичахме!

Легендата на "Левски Кирил Ивков си спомня само с добро за бившия си съотборник Сашо Костов.

"За мен е най-големият зевзек в нашия футбол. Беше изключителен футболист. При него никога не можеше да скучаеш, винаги е в настроение. Освен с шеги с нищо друго не се занимаваше. Всички го обичахме", каза пред "България Днес" Ивков, който е с 8 години по-малък от Костов.

"Аз отидох в "Левски" 1967 година. Бяха много хубав колектив. Който и да дойдеше, винаги го приемаха добре. Бог да го прости! Така се случва, че за 1 година много наши футболисти си отидоха", скърби Ивков.

Реклама
Реклама
Реклама