Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7403249 www.bgdnes.bg

Гори катедралата „Нотр Дам” в Париж, кулата се срина (На живо и снимки)

Причината за пожара засега не е ясна, но представители на властите твърдят, че може да е свързан с обновлението на емблематичната катедрала

П ожар избухна в една от най-известните забележителности във френската столица Париж катедралата Нотр Дам, съобщи Би Би Си (BBC).

Реклама

Причината за пожара засега не е ясна,

но представители на властите твърдят, че може да е свързан с обновлението на емблематичната катедрала.

Горната част на 93-метровата кула на катедралата се срути, вероятно от пламъците.

Снимки в социалните мрежи показват стълбове от дим, които се издигат над 850-годишната готическа сграда. В ход е голяма операция за справяне с пожара, който избухна в понеделник следобед. Района около сградата в центъра на Париж е отцепен.

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за средства за спасяването на катедралата, която е започнала да се разпада.

Френският президент Емануел Макрон отмени планираната си реч пред нацията, съобщиха от Елисейския дворец. Той заяви, че мислите му са с "всички католици и всички французи". "Както всички мои сънародници, аз съм много тъжен, виждайки тази част от нас да гори".

Кметът на Париж Ан Идалго описа случващото се като "ужасен пожар" и призова хората да не навлизат в зоната, отцепена от пожарникарите, за да се гарантира безопасността им.

Американският президент Доналд Тръмп предложи, че са необходими "може би летящи водни танкери" за справянето с пламъците. Той призова да се действа бързо.

Реклама
Реклама
Реклама