Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7403439 www.bgdnes.bg

Италианската маруля "изяде" българската

Зелените салати държат високи цени - от левче до 2,50 лв.

Зелени салати от Италия масово ще ядем на Великден! Това показа проверка на "България Днес" по борсите в страната.

Вносът на марулите от чужбина традиционно през последните години е сериозен, тъй като българските производители се отказват от нашенската продукция. Основната причина е, че често стоката им залежава заради ниските изкупни цени и изгнива по складовете. Затова и мнозина родни фермери предпочитат да садят ряпа и зеле вместо марули, тъй като издържат повече време, а и има търсене по тържищата. В минали години производителите се принуждават да продават марулите си по 10 стотинки само за да не изгният в складовете.

Реклама

Около 90% ще бъдат чуждестранните марули тази година по магазините в навечерието на Великден, прогнозират експертите. Това ще се отрази и на цените, които се очаква да бъдат по-високи.

В момента цената на марулите варира доста широко - от левче до 2,50 лева за бройка. Все повече популярност придобива сортът "Джелатина", която е голяма и стига за 2-3 салати, но и цената понякога гони 3 лева за бройка. По пазарите след сериозно търсене може да бъде намерена и българска зелена салата за 80-90 стотинки, но това вече е джакпот, категорични са потребители.

Друга модерна салата от последните години е айсберг, като цената й почти винаги е над 2 лева. Името й идва от факта, че този зеленчук е бил пренасян в камиони, пълни с лед, за да се забави гниенето. Салатата айсберг съдържа по-ниска концентрация на витамини и минерали от другите сортове марули, като 90% от нея е вода и затова е атрактивна за хората, които искат да се хранят здравословно и диетично. Сред другите варианти за великденската трапеза, макар да не е много в духа на традициите, е и китайското зеле.

Най-сериозна ще е инвазията на салатите от Италия, като разнообразието е голямо. Експерти съветват да си вземаме на бройки, тъй като така свежестта им е по-голяма. Накъсаните различни видове в салати в найлонови пакети могат да имат по-особен вкус. Потребителски изследвания преди години показаха, че в зелените салата от Италия има голямо наличие на нитрати и нитрити, но към днешна дата няма яснота дали са вредни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама