Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7403443 www.bgdnes.bg

Пострадалите при катастрофата с Лютви Местан - семейство Ахмед: Не знаехме, чебебето ни е мъртво!

Изписват ранените за Цветница, бащата остава на легло

Не знаехме, че бебето ни е мъртво! Така изплакали родителите на загиналото 6-месечно детенце семейство Ахмед пред лекарите в болницата в Кърджали. Това разказа директорът на здравното заведение д-р Тодор Черкезов.

"Едва късно снощи научиха, че 6-месечното им бебе е загубило живота си при инцидента. Психичното им състояние е много лошо, никак не е добро предвид загубата, която са претърпели. Сега тепърва осъзнават това, което се е случило, бяха в силен емоционален шок. Ще им остане травма, това е повече от ясно", разказа д-р Черкезов.

Реклама

Жестоката катастрофа на пътя "Маказа", която отне живота на 6-месечно бебе и прати цялото му семейство в болница, вкара в ареста лидера на ДОСТ Лютви Местан. Именно бившият председател на ДПС бе зад волана на фолксвагена, който се удари жестоко в БМВ-то, шофирано от бащата Юсеин Ахмед. 31-годишният мъж и 28-годишната му съпруга са в болница с контузни рани заедно с 10-годишното си дете.

"Спрях на знака "стоп". Единственият шанс да не се случи това нещо беше да не съм там", едва промълви Местан. Лидерът на ДОСТ остана 24 часа в ареста, а алкохолната му проба бе отрицателна. Според шофиращия зад него Мехмед Исмаил и свидетеля на катастрофата - журналиста Мехмед Реджеб, бащата има вина за инцидента. "Лютви Местан спря, огледа се и потегли. След като потегли, се чу много силен трясък, издигна се дим. Момчето в колата караше с много висока скорост. Господин Местан се паникьоса в началото, но след това веднага отиде при другата кола, за да види какво е положението", заяви Исмаил. Реджеб пък уточни, че колата със семейството се е движела "с поне над 100 километра в час".

"Видях колата, но очаквах да спре на знака "стоп". Можех да спра, но прецених, че ще той спре на знака, не очаквах да продължи", казал пред полицаите Ахмед. Въпреки че бе в ареста, лидерът на ДОСТ изказа съболезнования през социалните мрежи заради починалото бебенце. "Покрусен съм. Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките", написа още Местан. Семейство Ахмед пък ще бъде у дома за Цветница, увери д-р Черкезов.

"Бащата е в травматология, майката и детето са настанени в хирургията. Те са стабилни, в съзнание и при тримата състоянието е такова, че няма да имат трайни увреждания. Те са контузени на различни места, като при майката нараняванията са при главата - имаше порезни рани, днес е добре, обработихме ги, няма черепно-мозъчна травма. Детето има контузии в десния глезен и главата. При бащата има контузии в кръста и спукан първи поясен прешлен, изисква обездвижване и оставане на легло. Очаквам до 2-3 дни да се стабилизират и ще даде възможност да ги изпишем", разясни директорът на болницата в Кърджали.

Грозят го 6 години зад решетките

Ако се докаже вината на Местан за катастрофата, законът предвижда до 6 години затвор. Единственият начин лидерът на ДОСТ да избегне кауша е да спечели имунитет, като се кандидатира за евродепутат. Партията вече се регистрира за вота в ЦИК, но няма листа. От ДОСТ се скриха вчера, след като от пресцентъра на партията затръшнаха телефона пред "България Днес" на въпроса дали лидерът им ще се спаси, като се самономинира за пост в Брюксел. Приятелите на Местан обаче застанаха плътно зад него. В социалните мрежи хората на Местан и екипът на ДОСТ обявиха, че застават в подкрепа на лидера и приятеля си.

Реклама
Реклама
Реклама