Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7404680 www.bgdnes.bg

Темида влачи казуса за убийството на Отвертката

Лекарската фамилия Карастоянови е осъдена за престъплението

По-тежки наказания иска почерненото семейство на заклания Николай Радев

Вече повече от година съдът не е написал мотивите към присъдата на обвинените за убийството на 27-годишния Николай Радев-Отвертката в Дупница, научи "България Днес". По думите им към момента изобщо не е ясно кога във времето ще стане факт заключителният акт на окръжния съд в Кюстендил. От изготвянето на мотивите зависи и кога процесът ще тръгне пред втората съдебна инстанция - Апелативен съд - София, а след нея има и трета - касационна. Ако процедурата се движи с това темпо, нито един юрист не се наема да направи прогноза колко години ще са нужни на правораздавателната система, за да стигне до финал на казуса.

Според близки до семейството на погубения по зверски начин преди пет години Николай Радев то ще обжалва наложените наказания на обвинените - стоматолога Владимир Карастоянов и двамата му синове - анестезиолога Николай и брат му Иван Карастоянови. Николай Радев бе убит в заведение "Колата" в Дупница на 11 март 2014 г. Повод за кървавата саморазправа на Карастоянови с Радев става Владимира, дъщеря на анестезиолога. Във фаталната вечер тя се обадила на баща си, че Николай й досаждал. Лекарят пристигнал заедно с баща си и брат си в заведението, за да се разправя с Радев, при което 27-годишният мъж е прободен с нож, установява разследването.

Реклама

Състав на Окръжния съд в Кюстендил с председател шефът му Мирослав Начев призна Крастоянови за виновни за смъртта на Николай Радев. На 20 февруари 2018 г. присъди от 9, 13 и 15 години получават Владимир, Иван и Николай Карастоянови. Тримата са на свобода срещу гаранции от по 5000 лв.

Очаква се и прокуратурата да протестира решението на съда, който даде на Карастоянови по-ниски присъди от тези, които поиска за тях държавното обвинение. В своята пледоария прокурорът по делото Бойко Калфин настояваше за наказания между 15 и 17 г. лишаване от свобода за Карастоянови. Представителят на обвинението бе категоричен, че Николай Радев е нападнат и убит с нож. Прокурорът се позова на експертиза, която визира големината на ножа и дълбочината на прободните рани в тялото на жертвата. Безспорно доказателство пред съда е и видеозапис, на който ясно се виждало, че Карастоянови нападат Николай, въоръжени с парче от тръба, нож и нещо като палка. Вижда се как Радев се защитава. Той заема отбранителна позиция, като вдига ръцете си и ясно личи, че е нападнат.

Адвокатите на Карастоянови поддържат тезата, че Радев е издъхнал от стъклата от счупена витрина, през която паднал, и те се забили в тялото му. Свидетели обаче опровергават версията на защитата за счупената витрина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама