Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7405983 www.bgdnes.bg

Иван Гешев: Иванчева използва ноу-хау като при делото за "Килърите"

"Това, което Иванчева прави не е ново. Тя използва едно готово ноу-хау. То започна още с делото "Килърите", а после го приложи и Крокодила. Хора, които са откраднали милиони, сега лежат в затвора. Логично е да има жалби и дела срещу нас, но от нищо не се притеснявам". Това каза пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Делото "Иванчева" се използва за да бъде ударена спецпрокуратурата", добави той.

Според него определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай е да даде публичност на процеса, увери той.

Реклама

Някои хора заложиха на него с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог.

Единицата за справедливост е онова, което присъджа съдът. Присъдите на обвиняемите по делото Иванчева не са окончателни и спрямо българското законодателство те все още се водят невиновни, припомни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Не е сигурно, че подсъдимите са оправдани за получаване на подкуп, като преди това трябва да излязат мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, прокурорите няма да са съгласни с подобно решение, защото то не съответства със събраните доказателства, увери Гешев.

По това дело бяха събрани възможно най-много доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство, е потвърдено в съдебното, каза той.

При всяка инстанция е все едно битката започва отново - означава само, че един етап от процесът е приключил, обясни Гешев.

Когато и двете страни са недоволни, присъдата е балансирана и сравнително справедлива. В случая подсъдимите са недоволни от размера на наказанието, за нас то е справедливо.

Реклама

Искаме гражданите да чуят всичко, искаме публичност, защото не се страхуваме от нищо, заяви зам.-главният прокурор. Той увери, че не се притеснява от намерението на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да го съдят за уронване на престижа и клевета, тъй като по думите му това е рутинно действие на множество подсъдими, което се прави с цел да се окаже натиск.

"На първа инстанция екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви е допусната. Предстои и решение на втора инстанция. По моя информация те трябва да бъдат върнати в началото на май месец. Изследвахме и шест от телефоните им, които бяха намерени в къщата, в която се криеха. В тях се намериха интересни неща. Дори е имало анализ на служители от НАП - с кой може да се разберат и с кой не, с кой са близки и с кой не. Дори са търсили информация за мен". Според зам.-главният прокурор са открити и доказателства, че семейство Арабаджиеви са правили опит да се укрият още и да избягат преди да бъдат заловени.

Реклама
Реклама
Реклама