Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7406359 www.bgdnes.bg

ФБР закопча българи за обир на $3 млн. от дрога

"Къртица" изпява заговора пред федералните

Голям татуиран мъж, бивш спортист и морски пехотинец са обвинени за отвличания и грабежи

Двама българи и техен авер американец са закопчани от агенти на ФБР заради подготвян обир на 3 млн. долара от наркотици в САЩ. Сънародниците ни от Чикаго се оказаха в центъра на голям криминален случай в Калифорния. Ако твърденията на ФБР се окажат верни, сюжетът на заговора прилича на криминален филм. В плана за големия удар са включени серия от вътрешни обири, подготвени в стриптийз клубове в Чикаго, с цел подялба на няколко милиона долара, изкарани от българи, отглеждащи марихуана в Калифорния, съобщава най-големият български вестник в САЩ BG voice.

Реклама

Според ФБР Емануел Борисов и Евгени Копанков, както и американецът Пол Брукс са били замесени в предполагаем заговор за серия обири в района на Хумболт каунти в Калифорния. Районът от десетилетия е известен с производството на марихуана и голяма част от този бизнес там се държи от българи. Случаят се разплел след сигнал на къртица на ФБР в групата.

Тримата заподозрени - Емануел Борисов, на 28 г., който американските медии наричат "голям български мъж с многобройни татуировки", бившият морски пехотинец Пол Брукс, на 34 г., и възпитаникът на русенското спортно училище Евгени Копанков, на 31 г., са обвинени в заговор. Срещу тях има и обвинения в опит за намеса в търговия чрез заплаха от насилие. Ако бъдат осъдени, ги очакват до 20 години затвор и 250 хиляди долара глоба. Съдът определи парична гаранция от 200 хиляди долара за тримата заподозрени, но прокуратурата я оспорва и засега те остават в ареста.

Според обвинителния акт във ФБР получили сигнал от техен информатор, че Емануел Борисов му предложил да извършат обир. Той казал на къртицата, че се очаква сумата от 2,3 милиона долара да бъде доставена в имот в Калифорния, собственост на мъж с името Иван, който имал плантация за марихуана. Иван вече имал 400 хиляди долара в дома си. Според ФБР Борисов казал на информатора, че искал да открадне тези пари с помощта на Пол Брукс - бивш морски пехотинец, служил в Ирак. Двамата се запознали в стриптийз клуб в Чикаго, където двамата работели като охрана.

Емануел Борисов научил за тези пари от Евгени Копанков, когото пък ФБР засекли при друга тяхна операция през декември 2018 г. заедно с мексиканеца Едгар Гарсия, от когото конфискували 2 милиона долара в брой. Според Копанков мексиканецът имал кавга с Иван заради някакъв имот. Копанков разпространявал слуха, че мексиканците били вдигнали мерника на Иван и това давало удобна версия вината за обира да се хвърли върху групата на Гарсия. Агентите на ФБР записали този разговор между Борисов и техния информатор. В обвинителния акт не се споменава да има записи на разговори между Копанков и другите заподозрени или информатора на ФБР.

Обвинението твърди, че Копанков е казал, че ще осигури оръжия, а Борисов е заявил, че иска да извърши "трудната част". Според ФБР тримата се отказали да правят обир в имота на Иван, защото там имало много охрана. Вместо това решили да отвлекат друг мъж на име Сергей, в чийто имот имало 3 милиона долара. Информаторът на ФБР разказал, че чул Копанков по телефона да казва на Борисов, че бил готов да нарани Сергей, ако се наложи, за да им каже къде са скрити милионите. Копанков не искал да разкрие къде се намират имотите на Иван и Сергей, а щял да ги заведе лично там, пише вестник BG voice.

Борисов, Брукс и информаторът отишли да купят нужните за операцията дрехи и вещи от супермаркет "Уолмарт" в чикагското предградие Нортлейк. Борисов и Брукс нямали пари и затова сметката била платена от информатора. Той също им купил билети за Калифорния за 3 април, където Копанков трябвало да ги посрещне на летището. Вместо това там ги чакали агенти на ФБР.

Реклама

Планират още удари

Емануел Борисов обсъдил с къртицата и авера си Пол Брукс още няколко евентуални обира, сред които и на съдружниците на Иван - Галина и Владимир. Според агентите на ФБР те били собственици на фирма, в чийто имот през ноември 2018 г. властите открили голямо количество незаконна марихуана.

Собствениците на тази компания обаче заявили пред вестник BG voice, че нямат такъв имот и че не е провеждана полицейска операция срещу тях. Фирмата им била строителна и извършвали дейности в района, но техният имот, на който складирали техниката си, се намирал на 15 минути с кола от мястото, където през ноември ФБР иззели марихуаната.

Реклама
Реклама
Реклама