Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7406611 www.bgdnes.bg

Колеги изпяват даяджиите от Перник

Наследство и гурбет спасяват служители

Антимафиоти забравили да подпишат постановление за привличане на един от обвинените

Колеги са пропели срещу арестуваните служители на ДАИ - Перник. Това стана ясно вчера в апелативния спецсъд, който разгледа мерките за неотклонение на четирима от автомобилните инспектори, научи "България Днес".

Реклама

Магистратите се позоваха на двама пернишки даяджии, които са заковали колегите си. Те са били заключени при акцията на 3 април т.г. и са дали обяснения по случая. Ивайло Галев се е оплакал, че е бил заплашван по телефона да внимава какво говори. Обвинени контрираха, че на един от "предателите" му помагали и са го возели, защото бил без книжка, и го спасявали, като ходел пиян на работа, да не го бутне някой камион.

Според спецобвинението инспектори от ДАИ – Перник, са искали "такса спокойствие" по време на проверки и при издаване и подновяване на лицензи на транспортни фирми. Освен това предупреждавали за проверки и заедно с това искали нещо в замяна, за да не съставят актове.

Схемата е прилагана в Пернишка област, искани са между 100 и 500 лева на автомобил месечно, уточниха от прокуратурата. При спецоперацията бяха задържани седем инспектори като организирана престъпна група за получаване на подкупи. Бандата е действала от май 2018 г. до деня на акцията.

Преди десетина дни първата инстанция пусна трима от служителите от ареста. Едната от тях е психолог и издавала удостоверения за психологическа годност на водачите. Другата е със средно образование и според защитата й нямала правомощия да прави проверки на шофьори. Началникът на местната дирекция на "Автомобилна администрация" Христо Крумов остана без никаква мярка, защото нямало доказателства срещу него. Анонимен свидетел под номер 421 казал, че чул началника Крумов да взима пари. Оказало се, че предишният шеф също е с фамилия Крумов, но името му е Румен.

Докато текат действията по разследването, антимафиоти така се заплесват, че пропускат да се подпишат на постановлението за привличане като обвиняем на Димитър Димитров. На документа стояло името на старши полицай Радослав Михайлов, но жена го връчила без подпис. Съдът се съгласи със защитата за пропуска, но не го намери за фатален, а само за "разминаване".

Димитров искали да го изиграят със старо свидетелство, че е осъждан. Той имал условна присъда от 2015 г. за побой в бар и към момента се водел реабилитиран. За Димитров е говорил свидетел, който разказал, че инспекторът искал да се свърже с него и предчувствал, че щял да му иска пари, защото му съставил акт за установяване на административно нарушение (АУАН).

Реклама

В последната година Димитров призна, че е бил в отпуск, за да гледа малкото си дете, излизал е в болнични заради депресия и е бил командирован в дирекцията в Благоевград. Събирал му се около месец работа в пернишката автоинспекция, заради което и евентуалното му участие в бандата би било кратко. Затова съдът го пусна под домашен арест.

Вкъщи си отива и Йордан Пенчев. Магистратите се смилиха над него заради болната му жена, която е с множествена склероза и 60% инвалидност. Сумата от около 1000 евро, открита в дома му, Пенчев обясни с гурбета на дъщеря си в Гибралтар. Щерката идвала за Нова година и им оставила пари.

За тлъстите си банкови сметки се обяснява и соченият за тартор на бандата Кирил Запрев. Защитата му разкри, че баща му е починал и му е оставил наследство. Запрев опита да излезе от ареста с мотива, че едната му дъщеря е бременна, а другата ще се жени, но номерът не мина.

Реклама
Реклама
Реклама