Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7408226 www.bgdnes.bg

Рокерска вендета застига мафиота Макрис в Гърция

Проверяват дали Серафим е част от главорезите "Команчеро"

Ликвидираният е бил в конфликт с австралийско-ливанския бос Амад Джей Маклоун

Член на рокерската банда главорези "Команчеро" е бил българинът Серафим Райчев, който е в гръцки арест заради убийството на бизнесмена Янис Макрис през октомври м.г. Тази връзка проверяват ченгета от Атина в опит да достигнат до човека, издал смъртната присъда, научи "България Днес".

Реклама

Нови данни по разследването сочат, че само няколко седмици преди да бъде ликвидиран Макрис, той има жесток скандал с 56-годишния австралийско-ливански бизнесмен с тежко криминално минало Амад Джей Маклоун. Той е сочен за шеф в бандата "Команчеро", които контролират подземния свят в страната на кенгурата, Русия, Испания, Босна и Нова Зеландия.

Според данни на гръцките ченгета Серафим Райчев също е бил част от главорезите. Именно така получава поръчката за ликвидирането на Макрис директно от началника, сочи една от десетките версии за кървавата вендета, която се разследва.

Понякога облечен като холивудска звезда, друг път с кожено рокерско яке с отличителните знаци на "Команчеро", криминалната история на Амад Джей Маклоун започва през 80-те години. Тогава той е хвърлен в затвора, след като е заловен с хероин на стойност 5,5 милиона долара. В пандиза прекарва 16 г. Излиза през 2003 година на свобода. Начело на "Команчерос" застава през 2009 г. в Австралия. Освен дълъг списък с криминални занимания той има таен стриптийз клуб и доставка на изящни арабски коне. Известен е с добрите си връзки с адвокати, известни спортисти и мощни бизнесмени, дори и полицейски шефове. Ползва се от протекции до 2012 г. Само година по-късно той е принуден да напусне Австралия и се мести в Дубай. Влиянието му в "Команчеро" обаче никога не отслабвало, твърдят ченгетата. Той разширява дейността на бандата и в Русия. Престоят му в Арабските емирства е кратък, решава да напусне Дубай и се премества със семейството си в Гърция.

Маклоун оцелява като по чудо при бомбен атентат срещу него в Атина. Взривно вещество избухва в тузарския му мерцедес малко след като оставя трите си деца на училище и паркирайки колата си пред местен фитнес. Експлозията е посред бял ден. Натискайки бутона, за да включи двигателя, автомобилът избухва. Двама яки мъже го изкарват от колата и му спасяват живота. Бизнесменът е пострадал и откаран в болница с тежки наранявания. Бяга от там от страх от отмъщение. Все още няма заподозрян за атаката срещу него.

Часове след залавянето на Серафим Райчев от гръцката полиция отрекоха да има връзка между взривения бизнесмен и ликвидирането на Янис Макрис, но се събират все повече данни в тази посока, разкриват полицаите.

Отличителна черта във външността на всички членове на "Команчеро" са мускулести тела, татуировки, характерни прически с бръсната отстрани коса, а отгоре дълга опашка. Интересен факт е, че нашенецът Серафим Райчев има същата визия, разкриват ченгета от Гърция.

Реклама

В същото време разследването срещу Серафим Райчев продължава. Открит е свидетел, приятел на ликвидирания мафиот, който заковава нашенеца като извършител на мократа поръчка. Той разкрива, че в деня на убийството, 31 октомври, с Макрис се отбиват в спортен магазин, а след това си купуват по един сладолед в Глифада. Тогава бизнесменът се обръща към своя авер с думите: "Двама мъже ни следят, гледат ни странно". По думите на свидетеля единият бил около 1,80 метра висок и с обръсната отстрани глава, в добра физическа форма. Другият бил със същия ръст, но не толкова як, а с отпуснат корем. На свидетеля са показани и кадри от убийството на Макрис. По думите му има пълно съвпадение с единия от двамата преследвачи.

"Човекът, когото виждам във видеото с черна шапка и зелено сако с черни ръкави и качулка, формата на тялото му е същата като на обвиняемия", казва свидетелят.

Според арестувания Серафим Райчев пък записаният на кадрите мъж няма нищо общо с него, освен това нашенецът твърди, че бил в Гърция на почивка, имал намерение да отвори магазин за татуировки.

Подозират "Ангелите от ада" за Самоковеца

Членовете от групировката "Ангелите от ада" са сред основните заподозрени за убийството на Константин Димитров-Самоковеца, припомнят ченгета. До разстрела си през 2003 година в Амстердам самият той е член на бандата.

Димитров е на висока позиция сред рокерите и отговаря за трафика на хероин през Турция и България към Европа, разкриват антимафиоти. Членове на рокерската банда са и физическият убиец на Самоковеца - Ервин Врекер, както и неговите помагачи Йосиф Йосифов-Йоско и мистериозният Светослав Митев-Сокачката, който осигурява оръжието в разстрела, обявиха холандските криминалисти. Рокерската организация е създадена през 1948 година в САЩ и скоростно се разпространява в цял свят, свързва се с богата палитра от криминални прояви.

Реклама
Реклама
Реклама