Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7410995 www.bgdnes.bg

Какво и къде да ловим през забраната

Пъстърва дава на "Доспат", платики хващат на "Искър", по морето - попчета на дъно

От 15 април влезе в сила най-масовата забрана за риболов у нас. Тя важи за пролетно-лятно размножаващите се риби във всички рибностопански обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина. Ограничението ще продължи до 31 май включително. Така на практика по-голямата част от язовирите и реките в страната вече са затворени за въдичари. Любителите на този вид спорт ще трябва да чакат чак до 1 юни, когато е своеобразното откриване на риболова.

Реклама

И все пак има някои алтернативи за най-запалените. "България Днес" припомня къде може да се замятат въдици през пролетта. Според Закона за рибарство и аквакултурите във водоемите от 500 до 1500 м надморска височина забраната влиза в сила малко по-късно - от 1 май до 15 юни. Това означава, че до края на този месец може да се лови във всички по-височинни езера и реки. Такъв е например яз. "Искър", където сега кълват едри платики. През април свободни все още са и всички водоеми в Софийска област, родопските язовири "Батак", "Голям Беглик", "Широка поляна" и др.

Забрана вече действа и за много други видове риби. От 15 април до 15 май е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав. В същия период не се разрешава и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди. Изключение се допуска само за риболовния уред, наречен волта. Това представлява дънен монтаж с оловна тежест и 2 куки над нея. Може да се лови от лодка или от брега, като дори не е необходима въдица.

На морето вече е строго забранено хващането на калкан до 15 юни. Тази риба е особено ценна и за нея важи регламент, одобрен от Европейския съюз. За щуката и распера действа забрана до 30 април включително, а за бялата риба - до 15 май.

Припомняме, че сега е в разгара си риболовът на пъстървови риби. За разлика от ограниченията за повечето видове то речната (балканска) пъстърва, сивенът, сигът, пеледът и езерната сьомга се размножават през зимата. Сега уловът им е разрешен през почивните дни и на празници. За дъговата пъстърва, която не се размножава по естествен начин в нашите ширини, ограничение няма. Тя е най-широко разпространена в родопския язовир "Доспат". Там майсторите я ловят на дъно със стръв цветна паста или бели червеи. Също така едрите екземпляри се мамят на влачене от лодка с изкуствени примамки тип воблери.

С масови проверки инспекторите на ИАРА и тази година ще следят за спазването на забраната и ще преустановяват евентуални нарушения. Глобата при нарушение на забраната на риболов в размножителния период е между 1500 и 3000 лв. от агенцията по рибарство и аквакултури.

Реклама
Реклама
Реклама