Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7411270 www.bgdnes.bg

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Миленко от Земунския клан сочен за убиец. Дълг или наркотици са причина за разстрела на Румен Яневски

Актьорът Стан Яневски е само на 18 години, когато чува най-ужасяващата новина в живота си. Баща му Румен Яневски е направен на решето с два автомата "Калашников". Покушението е извършено показно - на столичен булевард малко след 22 часа в една януарска нощ през 2003 година.

Реклама

Тогавашният главен секретар генерал Бойко Борисов посочва Румен Яневски като сенчеста фигура от смутните години на прехода. Първоначално от МВР свързват убийството с разкрита фабрика за синтетична дрога. Същата вечер е убит и сириецът Омар Нану. МВР съзира връзка между двата разстрела.

"И Яневски, и сириецът са сериозни хора от подземния свят", казва Борисов тогава.

Нану, под каквото име се подвизава у нас арабинът, е убит по-късно през нощта. Той е причакан на асансьорната площадка на блока, в който живее в столичния квартал "Красно село". Очистен е с четири куршума от упор. Жертвата или не е видяла убиеца си, или го е познавала и затова го е допуснала толкова близо до себе си, предполагат разследващи.

И двете убийства първоначално се свързват с преразпределение на пазара за наркотици у нас. Малко преди да бъде застрелян, Яневски се връща от Холандия. Подозренията са, че там се е срещал с местни наркотрафиканти и е договарял доставка чрез тях за България. По-късно бащата на Виктор Крум се вижда със сириеца, за да го убеди да ползва неговите канали за дрога. До съвместна работа така и не се стига, защото и двамата са убити.

Според антимафиоти обаче Яневски няма нищо общо с фабриката за дрога. Връзка, макар и непряка с нея, има сириецът, убит в нощта, в която е разстрелян бащата на Стан - Омар Нану. Той е бил в арабската общност, която изнася каптагон за арабски държави. Досега Нану не е регистриран в полицията, но има данни, че се е подвизавал с други имена.

Пръв във фаталната вечер е убит 45-годишният тогава Румен Яневски. Той излиза от пицария "Елкасо" заедно с приятелката си и пресича улицата, където е паркиран джипът му "Нисан Патрол". Жената се отправя към своята кола, спряна до заведението. Според свидетели в момента, в който Яневски сяда в автомобила, край него преминава кола, от която го помита кръстосан огън.

Реклама

Няколко месеца по-късно българската полиция залавя Ненад Миленкович-Миленко. Сърбинът, който е едва на 24 години, е сочен за един от високопоставените членове на Земунския клан, дясна ръка на Младжан Мичич-Плъха и човекa, който движи наркотрафика от Турция през България за Сърбия. Акцията по залавянето на Миленко е пазена в пълна секретност. Оказва се, че е живял три години в България. Отведен е за разпит при бившия шеф на отдел "Тежки престъпления" към полицията Ботьо Ботев. Сърбинът е заподозрян в извършването на няколко убийства у нас. Сред тях е и това на Румен Яневски, както и тези на Тихомир Трифонов и хърватина Роман Шкарица.

Общото между трите жертви се оказват пари и наркотици, смятат ченгетата. Яневски и Шкарица дължали пари на Миленко, а Трифонов се опитвал да направи нов канал за доставка на дрога и е ликвидиран.

Твърди се, че Миленко от години е имал контакти с български трафиканти на дрога. Ченгетата предполагат отдавна, че българските групировки поддържат връзка със Земунския клан от времето на югоембаргото. Тези връзки са били развити по линия на контрабандата на цигари, наркотици и крадени коли в последните години. Сръбските власти очевидно са знаели за връзките на Ненад Миленкович в България, тъй като веднага след операция "Сабя", която разбива Земунския клан, в медиите се появява информации, че Миленко се крие у нас.

В България Ненад Миленкович е контактувал с групи, които гравитират до бившите групировки ВИС и СИК, твърдят от МВР. За самия Яневски се твърди, че е близък с хората от бившата ВИС-2. През 90-те години е бил чейнчаджия пред "Магурата". През 1988 г. Яневски е бил съден за незаконен хазарт с покер-машини и игри със зарове.

В крайна сметка килърите на Яневски остават неизвестни. Те изчезват с кола, открита по-късно опожарена край кв. "Бъкстон". Справка на полицията показва, че автомобилът е бил откраднат и обявен за издирване преди няколко дни.

Хазартен играч

"Хазартен играч беше - спомня си за Румен Яневски ген. Васил Василев. - Тогава с убийството се занимаваха от ГДБОП. Яневски се беше върнал от Холандия, Меката на наркотиците. Имаше версия, че си е чисто преразпределение на пазара на дрога у нас. Той се беше срещал с другия убит същата вечер - сириеца Омар Нану. Искал е да ползва каналите му, но не им позволиха и на двамата, отстраниха ги за броени дни", казва ген. Василев.

Убийството на Румен Яневски със сигурност е тежко наследство и няма как да не влияе на младия Станислав, звездата от "Хари Потър-4". Младежът се прочува с ролята си на Виктор-Крум, за която е забелязан случайно от кастинг-агент на поредицата. Той го убеждава да се яви на прослушване за ролята на героя българин, който е описан в книгата като най-добрия "търсач" в играта "куидич". Яневски преборва конкуренция от 650 явили се професионални актьори.

Реклама
Реклама
Реклама