Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7411313 www.bgdnes.bg

Най-старата монахиня у нас докосва век

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята 

За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България!

Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път.

През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни здравословни проблеми, като дори се наложи да влиза в болница. След това по чудодейни пътища състоянието й започна да се подобрява. За подобряването на сестра Херувима се разбира по-рано тази седмица, след като й гостува епископ Поликарп, викарий на Софийската митрополия. Духовникът лично се срещна с възрастната монахиня, за да се увери, че е в добро състояние за преклонната си възраст. Поликарп пожелава на сестра Херувима здраве, но най-вече сили да живее, да се моли и да бъде духовна радост за всички, които я познават.

Реклама

99-ия си рожден ден монахинята, която стои предимно в стаята си, ще отбележи със смирение, молитви и хляб с шарена сол. На личните й празници най-много я радва да получава цветя. Градината на самоковския манастир е известна с богата си флора, където могат да се видят красиви екземпляри. Когато краката я държат, сестра Херувима обича да се разхожда из градината на светата обител.

94 години от живота й преминават в монашество - помни, когато в манастира за пръв път пускат електричество. "Не лъжи. Не пожелавай чуждото. Когато видиш некой да се мъчи, не стой със скръстени ръце. Прииди и му помогни. Така казваха моите родители. Не мързелувай, а работи. Вечерно време, неделно, ще запалиме свещичка, сички да прочетеме молитвичка. И баща ми казва така: "Стига толкова. Седнете сега да вечеряме. Нека гражданите да се молят за нас. Ние сме селяни и работиме да ги храниме гражданите. А гражданите са длъжни да се молят за нас", разказва философията на живота си Херувима.

Най-възрастната е в Германия

Най-възрастната монахиня в света е сестра Конрада, която през октомври 2018 г. отпразнува 110-ия си рожден ден. Тя живее в манастир в Нидервибах в Германия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама