Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7411367 www.bgdnes.bg

Огнен апокалипсис руши манастири

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон

Иво АНГЕЛОВ

Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица.

Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Реклама

Денят е 21 декември 1976 г. Пламъци обхващат южното крило на Зографския манастир в Атон. Стихията нанася големи поражения и тази част от света обител е буквално разрушена. Близо две десетилетия крилото стои в руини и неизползваемо, като през 1997 година се появяват наченки за неговото възстановяване. Но липсват пари и още две декади ремонтът не е завършен.

Чудото се случва през 2017 година, когато правителството отпуска 940 000 лева на светата обител и възстановителните дейности завършват. Новоремонтираната част е осветена на малка литургия, а в него вече са настанени обитатели.

Голям пожар унищожава и част от Хилендарския манастир. В днешно време светата обител е най-голямото светилище на православната част от сръбския народ, като е тачен и като български редом със Зографския манастир. Още по времето на Паисий Хилендарски е имало спорове какъв е манастирът, макар че по негово време, т.е. на Печката патриаршия, почти цялото му монашеско братство е било българско.

Там пожарът избухва в нощта на 3 срещу 4 март 2004 г. Изгаря половината от манастирския комплекс - две трети от манастирските крила и един от манастирските параклиси с ценни стенописи от ХVII и ХVIII век. Двадесет и петимата сръбски монаси съумяват с героични усилия да да ограничат стихията и да запазят музея-съкровищница, библиотеката и католикона.

Броени дни след пожара сръбското правителство незабавно отпусна една внушителна сума от 14 милиона евро за възстановяването на духовното средище.

Реклама

За съжаление това не е първият инцидент в манастира. Западното крило е горяло през 1711 г. и успели да го възстановят чак 75 години по-късно. През това време всичките стенописи в параклисите били безвъзвратно повредени.

Неприятни огнени инциденти има и на родна територия. В Бачковския манастир зданията образуват два правоъгълни двора - северен (първоначален) и южен (добавен през 30-те години на XIX в.). На два пъти - през 1912 и 1947 г., части от жилищните сгради биват разрушени от пожар. В сегашния си вид източната страна на северния двор е строена през 1928-29 г., западната - през 1949-55 г., а северната - през 1964 г. Манастирските крила в южния двор са възстановени през 80-те години на 20-и век по проект на двама архитекти.

През 1941-47 г. в Бачковския манастир е евакуирана Пловдивската духовна семинария. Избухнал през нощта на 10 декември 1947 г. пожар унищожава богатата семинарска библиотека.

Един от най-старите манастири край Асеновград "Света Петка Мулдавска" пламна през 2010 година. Огънят унищожава напълно източната част, в която се намират монашеските килии. Няма пострадали хора. Най-вероятната причина за пожара е късо съединение.

Игуменката на манастира усеща, че нещо гори, малко след 19,30 часа. Тя, една послушница и пазачът успяват да се спасят малко преди огънят да обхване цялата източна част. Пожарът се разраства бързо. Изгарят всички ценни книги в библиотеката. Огнеборците се бавят заради лошия път до манастира. Малко след тях на място пристига и пловдивският митрополит Николай.

"Както вечеряхме, изведнъж изгасна телевизорът. Излязохме в коридора и видяхме кълба дим да се стелят от към библиотеката. Веднага излязохме отвън и видяхме, че горят две стаи", разказват духовници, които са в светата обител по това време.

В гасенето на пожара се хвърлят повече от 50 огнеборци от Пловдив, Асеновград и Стамболийски. Огънят не стига до църквата и до западното крило, в което някога се е укривал Васил Левски. Пожарникарите спират пламъците до него и скривалището е спасено. Манастирът гори за пети път в седемвековната си история. Той е пален 3 пъти от турците и три пъти възстановяван. Последният пожар е през 1821 година.

Един от последните неприятни случаи е от миналия месец. Почистване и запалване на сухи треви предизвикват пожар в манастира "Свети Никола" в пазарджишкото село Калугерово. Огънят обхваща стара неизползваема постройка, на която пламъците опустошават покрива. Манастирът оцелява по чудо, без да има сериозни поражения. В светата обител се намира музейна сбирка за дейността на Васил Левски, който през юли 1871 г. идва в манастира в Калугерово, където създава революционен комитет.

В манастира "Свети Никола" са заседавали дейци от околните села, а манастирското братство взема дейно участие в подготовката и избухването на Априлското въстание. Тук е запазена мраморна плоча от времето на римския император Юлиан Апостат (361-363) и няколко подобни плочи от 19-и и началото на 20-и в. с надписи на български език.

Традиционно в нощта на Великден пожарни дежурят край манастирите и църквите в страната заради струпването на хора, които обикалят със свещи.

Унищожена е и стаята на Пайсий 

Автентичната килия на Паисий в Хилендарския манастир изгаря в пожар. Това обяви преди време пред "България Днес" ст.н.с. д-р инж. Петър Митанов.

Пожарът избухва около полунощ от електрическа печка в помещенията на игумена и се разпространява бързо заради дървената конструкция на сградите. Напълно изгарят гостната (архондарик), няколко параклиса, както и 40 монашески килии. Сред тях е и тази на Паисий.

"След пожара сърбите не реставрираха, а развалиха истинската килия на Паисий. В Хилендар крият всичко, свързано с Паисий, защото много се "обичаме" със сърбите. Много строг манастир е Хилендарският и добре гледан", каза реставраторът Митанов.

Реклама
Реклама
Реклама