Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7411483 www.bgdnes.bg

ЦСКА-София по-скъп от "Левски"

"Червените" играчи струват с 4 милиона повече от съперника

ЦСКА-София излиза с по-скъпа селекция от "Левски" в дербито днес. Чаканият с огромен интерес сблъсък е от 17:15 часа на националния стадион "Васил Левски".

Основната група от футболисти, с които разполага треньорът Любослав Пенев, струват точно 21,30 милиона евро. Данните са на най-реномирания мениджърски сайт Трансфермаркт. Най-високо е оценен офанзивният халф Тиаго Родригес. На него е поставена цена от 3 милиона евро. Той е следван от португалеца Рубен Пинто - 2,2 милиона. Кристиян Малинов и Жеферсон са по 2 милиона.

Реклама

В същото време играчите на "Левски" са оценени на общо 17,50 милиона евро. Най-високо се котира исландският национал Холмар Ейолфсон. Контузеният бранител е оценен на 2 милиона евро. Следват го швейцарецът Давиде Маиани с 1,75 милиона евро и дефанзивният полузащитник Хали Тиам - 1,5 милиона.

Почти сигурно "Левски" ще опита да продаде голяма част от чужденците си през лятото. Сериозен интерес ще има и към голмайстора Станислав Костов, който не е изключено да напусне. Собственикът на "червените" Гриша Ганчев също ще се ослушва за оферти за някои от най-конвертируемите си играчи.

Чужденците в ЦСКА-София са 13 от общо 8 националности, или 56% от състава. В "Левски" чуждоземците през този сезон бяха 14 от 6 националности, или общо 50% от основния състав.

"Сините" с година по-стари

"Левски" е по-възрастният отбор от ЦСКА-София, въпреки че напоследък политиката е да се налагат все повече собствени юноши. Вероятно тази статистика ще се преобърне напълно след края на този сезон.

Към момента среднта възраст на играчите в "синьо" е точно 25 години, докато тази на "червените" - 24 години.

Най-възрастен на терена ще бъде капитанът на "Левски" Живко Миланов, който на 15 юли ще навърши 35. Следват го баджанаците Валери Божинов (33) и Николай Михайлов (30).

Реклама

Най-възрастен в състава на Любо Пенев е капитанът Николай Бодуров, който на 30 май ще навърши Христовата възраст от 33 години. Витаутас Черниаускас е другият, който е минал границата от 30 години след рождения си ден на 12 март тази година.

Вратар играе най-дълго

Вратарят на ЦСКА-София Витаутас Черниаускас е футболистът, записал най-много игрово време от началото на сезона. Той има цели 2520 минути в 28 мача. Следва го капитанът на "армейците" Николай Бодуров с 2336 минути в 26 срещи. Трети с 2094 минути (27 срещи) на терена е португалецът Рубен Пинто.

С най-много минути за "Левски" през сезона са реабилитираният бек Милош Цветкович - 2340 и общо 26 мача. Следва го голмайсторът Станислав Костов с 2177 минути (29 срещи). След тях са Давиде Мариани - 2155 минути (28), и Хали Тиам - 2154 (24).

Доктор Тиам оперира

Хали Тиам от "Левски" е емблематичен със своята твърда игра. Неслучайно заради това му бе лепнато прозвището "Доктора". От началото на сезона Тиам си е заработил 11 жълти и 1 червен картон. Наказаният за този мач Иван Горанов е с 6 жълти и 1 червен картон. Изхвърленият от отбора Давид Яблонски натрупа 8 официални предупреждения през сезона.

Едвин Джеси е единственият играч от ЦСКА с червен картон през този сезон. С най-много официални предупреждения при "червените" е младият Ангел Лясков - 7.

Ники М. дългуч №1

Най-високият футболист, който ще излезе на терена днес, е вратарят на "Левски" Николай Михайлов. Неговият ръст е 186 сантиметра. Точно толкова е и френският защитник, привлечен зимата, Седрик Утонджи. Хали Тиам и Серджиу Буш са по 186 см. "Левски" вече освободи двама от най-високите си играчи - вратаря Мартин Полачек (198) и защитника Давид Яблонски (190).

В ЦСКА лидер по височина е защитникът Божидар Чорбаджийски (192 сантиметра). Следват го вратарят Черняускас (190) и резервният страж Данте Стипица (189). Голмайсторът Али Соу е 186 см.

Реклама
Реклама
Реклама