Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7414920 www.bgdnes.bg

Лекари опъват жици

Групата носи името "Ей Сипи Си"

Първите репетиции на медицинската рок банда са в психодиспансер

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Лекари забиват в рок банда! Когато не държат скалпели и пинсети, хващат китарите и лекуват душите - на публиката и своите. Преди да забие някое рок парче, д-р Михаил Иринков, който е специалист по ушно-носно-гърлени болести във Велико Търново, сваля бялата престилка и се настройва за купон.

"Съчетаваме нещата с удоволствие. Необходимо е! На всеки работата е доста натоварена и като започне да изпушва човек, е по-добре да седне, да посвири, да изпусне парата. Става много забавно", разказва пред "България Днес" д-р Иринков.

Реклама

Група "А.СР.С" (Ей.Сипи.Си) съществува от 2016 г., но плановете да я създадат датират доста по-отдавна. Освен д-р Михаил Иринков, който свири на бас китара, нейни членове са д-р Страшимир Генев - директор на "Болнична медицинска помощ" в НЗОК - клавишни инструменти, педиатърът д-р Красимир Попов - соло и бас китара. Д-р Любомир Боянов, по специалност ендокринолог, в групата е отговорник за соло и ритъм китара. Вокалист е д-р Огнян Никитов - психиатър, психолог и психотерапевт. Атанас Попов е банкер в живота и соло китарист в групата, а бизнесменът Стефан Конакчиев свири на ударни инструменти. Александър Тасевски е бек вокалист и поддържа групата с перкусия и хармоника. Почти всеки от тях е избрал медицината, но се връща към музиката.

"Като студенти свирехме заедно, но това беше до 1984-1985 г. След това завършихме медицина. Всеки започна да работи. В един момент се оказа, че една по-голяма част от старата студентска група сме на едно и също място. Така от три години насам репетираме веднъж седмично", допълва баскитаристът: "Най-смешното беше, че първите няколко репетиции ги направихме в психодиспансера, понеже нашият вокалист е психиатър. Свирихме 3 пъти и се отказахме. Вдигахме гюрултия, а хората там не бяха настроени да я понасят."

Така успяват да намерят една малка стая в местното читалище и лека-полека започват да я оборудват с техника. Името си избират след много обсъждания

"Една вечер се бяхме събрали, разпускахме и в този момент слушахме песен на ACDC. Някой каза: "Сипи ми още едно питие", а отговорът на другия беше: "Ай’ сипи си сам", разказва д-р Иринков.

Рок бандата все още няма авторски парчета, но имат идеи за такива. Няколко пъти в годината ходят на различни участия и забавляват публиката.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама