Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7414940 www.bgdnes.bg

Спасяват с дарения 200-годишно училище

Сградата е до църква и никой не я ще

Продаваме постройката, но няма как да е кръчма, казва кметът Петя Кънчева

200-годишното ни килийно училище не може да се превърне в кръчма или бар. Затова и никой не иска да го купи, въпреки че го продаваме за 17 040 лв. Затова на следващото събрание, макар че ще е много трудно, ще предложа на съгражданите си поне да опитаме да съберем дарения с кампания, за да спасим този паметник на културата! Това разказа с мъка пред "България Днес" кметът на село Плаково Петя Кънчева.

Селцето в сърцето на новата духовна столица на България - Велико Търново, наскоро се прочу с позорната вест, че 200-годишен паметник на културата се продава за жълти стотинки. Старинното училище, строено през 1892 г., се руши от над 45 години. Областната администрация във Велико Търново за пореден път се опитва да намери купувач на сградата, а цената пада с всеки търг. Дори слухът, че ученик на Колю Фичето е изградил паметника на културата, не помага да се намерят купувачи.

Реклама

"Не го е строил нито Колю Фичето, нито негов ученик, както се твърди. Не знаем кой е построил училището, но знам, че с триста зора едва църквата си ремонтирахме след толкова години! Никой не иска да купи училището, защото трябва да се съобрази с факта, че е до двора на църквата. Няма как да стане заведение, да носи средства, затова и няма желаещи. Ние като община нямаме никакъв бюджет да го закрепим", призна огорчената управничка на село Плаково.

Според документите от областната администрация на старопрестолния град последната надежда за школото е 7 май. Ден след Гергьовден ще стане ясно дали някой е готов да плати 17 040 лв. за 200-годишната светиня. "Преди време имаше подписка за спасяването му и превръщането му в музей. Сега имаме 90 жители и са все пенсионери. Надали ще се прави нова, не мисля и че властите биха се заинтересували от финансиране на ремонта. Затова и ще предложа на следващия съвет в селото да съберем пари, като направим кампания за дарения", разказва за последната надежда за спасяване на училището Кънчева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама