Стоян Трифонов, кмет на Змейово: Змей пази селото ни

Приятел
Автор: БД Онлайн

Стоян Трифонов, кмет на Змейово: Змей пази селото ни

Драконовото страшилище ми е адаш, но не съм гледал „Игра на тронове“

КОЙ Е ТОЙ

Стоян Трифонов е първи мандат кмет на старозагорското село Змейово. Роден е на 27 февруари 1968 г. в Казанлък. Като дете всяка ваканция прекарва в родното село на баща си, което днес управлява. Заселва се за постоянно в Змейово през 2002 г. заедно със семейството си.

- Г-н Трифонов, откъде идва името на селото?

- Змейово носи името си от легендата за змея. По една щастлива случайност ми е бил адаш - Стоян Змея. Намерил си е момиче за жена, но майка му не я е харесала. Знахарки, които минавали през селото, й обещали, че ще направят някаква магия, с която да превърнат момичето в змей и майката ще се отърве от нея. Дали й сноп, който да сложи под възглавницата на момичето. За жалост тази нощ младите си сменили местата за спане и синът й Стоян станал на змей. Той отлетял в пещерата Змейова дупка, която е на около 1 км над селото. Там изкарал остатъка от живота си. Легендата гласи, че той е защитавал селото ни. Хората са му носили дарове за благодарност. Дори самата пещера има едни образувания, които приличат на купички, за които се говори, че в тях са оставяли храната.

- Спазва ли се още тази традиция с даровете?

- В момента не, но легендата гласи, че по време на турското робство, когато се чувало, че ще минават турци, местните са се качвали горе и са палили огньове. Един вид пускали слух, че змеят бълва огън, за да не минават оттук неприятели. Говори се, че в селото е живеело доста непокорно население и турчин почти не е влизал. Легендата е жива, хората я знаят. Предава се от поколение на поколение и с гордост носим името си.

- Историята много напомня на сюжета на сериала "Игра на тронове", който предизвика голяма истерия последно време. Следите ли го във вашето село?

- За съжаление аз нямам много време за телевизия и не съм го гледал. Даже нямам идея какъв е сюжетът. Ако има млади хора, които го гледат, не че аз съм много стар, но не знам.

- Колко змейовци живеят в населеното място?

- По регистър сме около 900, но реално тук живеят над 1000 човека. За всеобща радост Змейово все повече се подмладява. Съвсем сериозно мога да кажа, че има интерес към нашето село поради голямата близост до Стара Загора. На 6-7 км сме от града. За радост все по-млади хора закупуват места и вдигат къщи. Тук ще се раждат деца, селото ще се развива със сигурност. За 2017 г. имаме 10 родени деца, от които девет българчета. Преди имаше тенденция да се раждат повече ромчета, което не че не ме радва, но не е добре за населението на България.

- Станахме свидетели на размириците във Войводиново, след това в Габрово. Българи въстанаха срещу роми. Какво е настроението във вашето село?

- Мисля, че ромите в нашето село осъзнават какво се случва. За жалост има хора, които се опитват някъде да подклаждат напрежение, но при нас все още няма такива неща. Работят си хората. Има дребни проблеми, но в общи линии се разбираме. Имайки предвид, че преди няколко дни събориха 54 незаконни къщи в Стара Загора. При нас също има доста незаконни къщи, но чувайки го и виждайки го този факт, ромите не правят някакви неща, защото знаят, че ще се отрази върху тях.

- С какво се слави селото?

- Селото е известно с три неща. Едно от тях е змейовският пелин. Тази година за тринадесети път ще има празник, посветен на него. Цифрата не е фатална, даже е много хубава. Събитието ще се проведе последната събота преди Коледа. Радваме се на голяма посещаемост от цяла България. Другото, с което е известно селото, е, че е едно от местата в България с най-продължителното слънцегреене като дни в годината. Това е научно доказано от специалисти от БАН. Последното е, че тук се намира най-точният часовник на Балканите.

- Каква е историята на този часовник?

- Изработен е от френски майстор през 1908 г. Преди повече от 100 г. Този майстор е идвал в продължение на половин година на гарата, за да изследва атмосферно налягане, влага и всички фактори, които по някакъв начин влияят на механиката. Самото махало е дървено и е направено от много специфичен дървесен вид. Намира се на самия перон на гарата. Този часовник ни беше отнет преди 20 години. Поради някакви неузнаваеми за мен причини е стоял в офис сградата на Национална компания "Железопътна инфраструктура". С доста усилия успях да го върна. Часовникът вече е на мястото си и работи.

- Как се забавлявате в Змейово?

- Опитваме се доколкото може да правим и други празници. Около 22 септември правим един събор, който сме нарекли "Родова среща". Идеята е всички змейовски фамилии да се съберат, кой къде се е пръснал по света, да се върне, да се види с близките си. Опитваме се да направим един празник, на който да се повеселят хората. Мисля, че се получават нещата. Имаме една от най-старите църкви в областта, където се събираме. Тя е на около 190 г. Носи името "Св. Николай Чудотворец". С много интересна и хубава архитектура е. Строена е по турско робство. Храмовете в този период са били ниски, докато нашата е огромна, което пак говори за непреклонния характер на змейовци. Дори през 1872 г. по времето, когато са се създавали революционните комитети в страната - един от съратниците на Левски - поп Минчо Кънчев, е бил натоварен да обиколи Старозагорска околия и да опише колко са готови да въстанат. В книгата "Видрица" поп Минчо Кънчев за някои села пише директно, че са турски. За Змейово започва така: "Има църква и училище". За мен това е голяма гордост. За да ги има тези неща, хората са просветени и вярващи. От нашето село 30 човека са били готови да се включат във въстанието.

- Неведнъж споменавате, че змейовци са били с непреклонен характер. В днешно време има ли юнаци в селото?

- Зависи в какъв смисъл тълкуваме думата. Определено има сърцати хора, които, когато и да съм ги потърсил, аз лично като кмет, за да решим някакъв проблем, са се отзовали. Има и хора, които идват, затварят се зад автоматичната врата, цъкат дистанционното и се скриват. Но това са единици. По-скоро сме единни.

- Защо са наричали селото българския Лас Вегас?

- Това беше може би около 2004-2005 г. В тези силни години, в които бизнесът вървеше. Тогава имотите държаха по-сериозни цени и много бизнесмени или селски баровци, казано по нашенски, дойдоха и си купиха имоти. Оттам тръгна името - че по-богати хора са се заселили в Змейово. После позатихнаха малко нещата.

Доли ТАЧЕВА

Тийнейджър уби с брадва петима от семейството си в руско село

Тийнейджър уби с брадва петима от семейството си в руско село

16-годишният непълнолетен Тимур заклал с брадва цялото си семейство в село Патрикеево, Уляновска област на Русия, съобщи Нова телевизия. Тимур убил майка си, баба си, дядо си, брат си и сестра си. След това излязъл на улицата, нанесъл си няколко рани с нож и скочил от кула. Преди да посегне на семейството си,

Нетфликс ще представи Елвис като анимационен таен агент

Нетфликс ще представи Елвис като анимационен таен агент

Стрийминг платформата Нетфликс ще пусне анимационен комедиен сериал, в който Кралят на рокендрола Елвис ще се изявява като таен агент, съобщава сайтът THR. Поредицата е кръстена "Аgent King" /Кралят агент/. Пресли ще бъде представен като шпионин, борещ се срещу злото. Анонсът на сериала съвпадна с 42-годишнина от кончината на Еливс

Рибар улови зъбата хищница в язовир "Пчелина"

Рибар улови зъбата хищница в язовир "Пчелина"

Рибар улови нетипичната за българските води пираня. Горки и синът му за пореден път били за риба край язовир „Пчелина” край Разград. Мъжът ходел там от години, но никога не бил попадал на толкова необичаен улов, съобщи Нова ТВ. „При третото замятане се появи този зъбат хищник. В първия момент рибата ми се стори прекалено особена

Кметът на Сливен обяви 19 август за Ден на траур по повод смъртта на Кристин

Кметът на Сливен обяви 19 август за Ден на траур по повод смъртта на Кристин

Кметът на Сливен Стефан Радев обявява 19 август, понеделник, за Ден на траур по повод трагичната смърт на Кристин Георгиева. Той изказва дълбоки съболезнования от негово име и от името на Община Сливен към семейството на детето, предаде Фокус. Кметът изразява съпричастност с болката и трагедията на близките на детето

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

ВИС-2 прилапват имането на ИРА

ВИС-2 прилапват имането на ИРА

За задаващ се конфликт между терористи от зловещата Ирландска републиканска армия и родни мутри, гравитирали в миналото около ВИС-2, алармираха пред "България Днес" източници от подземния свят. Повод за напрежението е съдбата на атрактивни парцели и апартаменти в известни морски курорти, оценявани на милиони евро,

Извергът Мартин насилил Кристин с кол

Извергът Мартин насилил Кристин с кол

Дървен предмет, чиято форма прилича на кол или крак от стол, е използвал рецидивистът Мартин Трифонов при изнасилването на 7-годишната Кристин. Впоследствие извергът използва кола и за да пребие жестоко малкото момиченце. Това разкриха пред "България Днес" хора от сливенското село Сотиря. Ужасяващите факти самите те научават от обсадилите селото

Пайнера иска Крисия

Пайнера иска Крисия

Чалгата е на път да погълне детето чудо Крисия! Талантливата разградчанка вероятно от есента ще се присъедини към фолккомпанията "Пайнер", научи "България Днес". По информация на наши източници Крисия и родителите й вече са се срещали с чалга гуруто Митко Пайнера. След първата им среща засега семейството на малката певица отказва да я пусне в

Джокович купонясва с Деси Добрева

Джокович купонясва с Деси Добрева

Световната звезда Новак Джокович купонясва с българската певица Деси Добрева. Макар двамата да не се виждат лично, партито им се получава отлично. Джокера, както е популярен талантливият тенисист, си пусна забавно видео от малкото свободни моменти, с които разполага. В клипа се вижда и чува как Ноле искрено се радва на прочувствената песен

Бившата на Кобрата:
Не съм готова за нова връзка

Бившата на Кобрата: Не съм готова за нова връзка

Андреа не спира да се пъчи необвързана по плажовe Не съм готова за сериозна връзка! Това разкри певицата Андреа в социалните мрежи. Повод за повдигането на завесата от страна на певицата е въпрос, отправен от неин почитател, дали е готова отново за сериозна връзка. На него певицата отговаря твърдо "не".

Чужденци искат българското Барби

Чужденци искат българското Барби

Наливам си силикон в гърдите, в топ 10 съм на най-проспериращите звезди в Европа, казва напомпаната Андреа Иванова "Ще налея силикон в гърдите. Много го искам. Чакам да завърша Софийския университет и ще го направя. Не знам колко точно кубика ще бъдат, но със сигурност няма да са малко". Това сподели пред "България Днес" родното Барби Андреа

Зетят на Очите стана охранителен бос

Зетят на Очите стана охранителен бос

В семейния бизнес смело е нагазил зетят на Димитър Желязков - Митьо Очите, показа проверка на "България Днес". Следвайки утвърдената семейна традиция, 30-годишният Велислав Попов, от когото голямата дъщерята на Очите Станислава има дете, насочва своите усилия към сферата на сигурността. Превъплъщението на Попов в охранителен бос става факт в

Богородица върху гърба на Мисис България (СНИМКИ)

Богородица върху гърба на Мисис България (СНИМКИ)

Богородица се появи върху гърба на Мисис България 2018 Станислава Андреева! Огромната татуировка е с християнски символи, като централно място заема Божията майка, която е обградена от рози, ангели и кръстове. Станислава разкри впечатляващата телесна рисунка, докато е на морска ваканция и се разголи за масаж на плажа.

Ивана омайва рокери с гърди

Ивана омайва рокери с гърди

Огромни гърди развя титулуваната певица Ивана! Представителката на старата чалга генерация никога не си е позволявала да се разголва публично, но този път го направи. И то на много необичайно място - мотосъбора в Боровец, който се проведе през изминалите почивни дни. Участието на фолкаджийка на рокерско събитие покачи напрежението още преди

Пищова гуляе с 25 какички

Пищова гуляе с 25 какички

"С 25 какички и общо 158 души гости направихме купона. Започнахме в 20 ч. вечерта и продължихме до сутринта - 12-часов маратон направихме. Такова изобилие и веселба никога не е било." Това разказа пред "България Днес" Митьо Пищова, който в четвъртък вечерта отпразнува 64-ия си рожден ден. Вчера бохемът говори сънен пред вестника,

Най-коментирани

Извергът Мартин насилил Кристин с кол

Извергът Мартин насилил Кристин с кол

Дървен предмет, чиято форма прилича на кол или крак от стол, е използвал рецидивистът Мартин Трифонов при изнасилването на 7-годишната Кристин. Впоследствие извергът използва кола и за да пребие жестоко малкото момиченце. Това разкриха пред "България Днес" хора от сливенското село Сотиря. Ужасяващите факти самите те научават от обсадилите селото

Бившата на Кобрата:
Не съм готова за нова връзка

Бившата на Кобрата: Не съм готова за нова връзка

Андреа не спира да се пъчи необвързана по плажовe Не съм готова за сериозна връзка! Това разкри певицата Андреа в социалните мрежи. Повод за повдигането на завесата от страна на певицата е въпрос, отправен от неин почитател, дали е готова отново за сериозна връзка. На него певицата отговаря твърдо "не".

Чужденци искат българското Барби

Чужденци искат българското Барби

Наливам си силикон в гърдите, в топ 10 съм на най-проспериращите звезди в Европа, казва напомпаната Андреа Иванова "Ще налея силикон в гърдите. Много го искам. Чакам да завърша Софийския университет и ще го направя. Не знам колко точно кубика ще бъдат, но със сигурност няма да са малко". Това сподели пред "България Днес" родното Барби Андреа

Ивана омайва рокери с гърди

Ивана омайва рокери с гърди

Огромни гърди развя титулуваната певица Ивана! Представителката на старата чалга генерация никога не си е позволявала да се разголва публично, но този път го направи. И то на много необичайно място - мотосъбора в Боровец, който се проведе през изминалите почивни дни. Участието на фолкаджийка на рокерско събитие покачи напрежението още преди

Гришо пее с "Бекстрийт бойс"

Гришо пее с "Бекстрийт бойс"

Григор Димитров вече е в Ню Йорк, където ще участва на US Open. За да се надъха за турнира, който започва на 26 август, тенисистът посети концерт на любимците си от "Бекстрийт бойс". Българинът сподели много видеа и снимки от събитието в своя профил в инстаграм. Той припяваше с бой бандата на почти всички техни хитове.

Пайнера иска Крисия

Пайнера иска Крисия

Чалгата е на път да погълне детето чудо Крисия! Талантливата разградчанка вероятно от есента ще се присъедини към фолккомпанията "Пайнер", научи "България Днес". По информация на наши източници Крисия и родителите й вече са се срещали с чалга гуруто Митко Пайнера. След първата им среща засега семейството на малката певица отказва да я пусне в

Елен Колева извънземна

Елен Колева извънземна

Огромни, изумрудено сини очи показа актрисата Елен Колева. Почитателите на монтанската дива я сравниха с извънземно заради странния поглед, от който побиват тръпки. В последно време Елен се увлича по окултното и профилът й в социалните мрежи бълва разкази за Вселената, болката и персоналната сила, която всеки притежава.

Тоца навсякъде с бебето

Тоца навсякъде с бебето

Не се отделя и за секунда от бебето си Антония Петрова-Батинкова. Тоца, както е известна миската, ходи навсякъде с невръстния си наследник - от връх Вихрен та до тиймбилдинг на фирмата на таткото на мъничето. Събитието съвпадна с шест месеца, откакто бебето се появи на бял свят. Тоца реши да се похвали колко бързо расте хлапето.

Камелия Тодорова стана баба

Камелия Тодорова стана баба

Симеон ДЕМИРЕВ Камелия Тодорова стана баба, научи "България Днес". Щерката на певицата Мириам-Ребека роди преди няколко дни. За да е плътно до нея, Тодорова веднага се качва на самолета за Берлин, където живее дъщеря й. Родната певица е в болницата по време на раждането. Тодорова ще остане няколко седмици в Германия.

Жегата в автобус унижава пътници

Жегата в автобус унижава пътници

Кошмарно пътуване с автобус от София до Силистра! За това алармираха в социалните мрежи пътници, оказали се в злополучното превозно средство. По техни думи возилото се чупи цели четири пъти, преди окончателно да спре на пътя и да не може да продължи. По време на пътуването пътниците са в шок, че климатикът не работи и са принудени да се движат в

Тарашат всички складове в страната на фирмата получател на бананите с кокаин

Тарашат всички складове в страната на фирмата получател на бананите с кокаин

Текат обиски в цялата страна в складовете на фирмата получател на бананите с кокаин от Еквадор, съобщи БНТ. 76 кг наркотик беше открит вчера в кашони в склада в Бургас. Проверяват се три бази на фирмата в София, една във Варна и една в Пловдив. Причината е, че част от бананите, които са получени с кораб на пристанище Бургас в края на юли,

Адвокатът на Платини защитава Миню Стайков

Адвокатът на Платини защитава Миню Стайков

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Вицепрезидентът на "Алибаба" придоби баскетболен отбор за над 3 млрд. долара

Вицепрезидентът на "Алибаба" придоби баскетболен отбор за над 3 млрд. долара

Тайванският бизнесмен Джоузеф Цай е новият едноличен собственик на отбор от Националната баскетболна асоциация (НБА) "Бруклин нетс". Вицепрезидентът на електронният гигант "Алибаба" откупи основния дял от 51% от руския олигарх Михаил Прохоров, пише dnevnik.bg. Дотук Цай притежават 49% от "мрежите", които придоби преди година

Астрономи откриха нов вид космически катастрофи

Астрономи откриха нов вид космически катастрофи

Астрономи от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън потвърдиха съществуването на нов клас свръхнови, при които звездата е напълно унищожена, без да остава неутронна звезда или черна дупка, съобщи Физ.орг. Учени открили свръхновата SN 2016iet през ноември 2016 г. Те я изследвали с помощта на различни телескопи

Майката на Мартин Трифонов: Докато се укриваше в гората, идваше вкъщи за храна

Майката на Мартин Трифонов: Докато се укриваше в гората, идваше вкъщи за храна

Майката на заподозрения за убийство на 7-годишното момиче не вярва, че синът й е убиец. Пред bTV тя призна, че е помагала на сина си, докато се е укривал от полицията. Той беше задържан 24 часа след престъплението и остава в сливенската болница. Заподозреният за убийството на детето ще остане в областната болница в Сливен поне пет дни

Лъжат, че лекуват рак с белина

Лъжат, че лекуват рак с белина

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата хули Педро

Бившата хули Педро

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

"Техническа грешка" връща дело за боен арсенал

"Техническа грешка" връща дело за боен арсенал

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни

4 дни затвор за актьора Майкъл Медсън, шофирал пиян

4 дни затвор за актьора Майкъл Медсън, шофирал пиян

Популярният холивудски актьор Майкъл Медсън беше осъден на 4 дни затвор за това, че предизвика пътен инцидент при шофиране в нетрезво състояние, съобщава Контактмюзик. Шестдесет и една годишният екранен герой беше арестуван през месец март, след като блъсна своя всъдеход в стълб в Малибу. При направения му алкохолен тест той се оказа положителен.

25 ст./км по БГ пътищата

25 ст./км по БГ пътищата

Между 18 и 25 стотинки на километър ще плащат шофьорите на камиони по родните пътища. Това е заложено в новата тол система, която стартира вчера, но засега се правят тестове по нея. Макар вече да има камери и устройство по трасетата, се очаква събирането на такси да започне през март догодина, но дотогава шофьорите трябва да са информирани за