Стоян Трифонов, кмет на Змейово: Змей пази селото ни

Приятел
Автор: БД Онлайн

Стоян Трифонов, кмет на Змейово: Змей пази селото ни

Драконовото страшилище ми е адаш, но не съм гледал „Игра на тронове“

КОЙ Е ТОЙ

Стоян Трифонов е първи мандат кмет на старозагорското село Змейово. Роден е на 27 февруари 1968 г. в Казанлък. Като дете всяка ваканция прекарва в родното село на баща си, което днес управлява. Заселва се за постоянно в Змейово през 2002 г. заедно със семейството си.

- Г-н Трифонов, откъде идва името на селото?

- Змейово носи името си от легендата за змея. По една щастлива случайност ми е бил адаш - Стоян Змея. Намерил си е момиче за жена, но майка му не я е харесала. Знахарки, които минавали през селото, й обещали, че ще направят някаква магия, с която да превърнат момичето в змей и майката ще се отърве от нея. Дали й сноп, който да сложи под възглавницата на момичето. За жалост тази нощ младите си сменили местата за спане и синът й Стоян станал на змей. Той отлетял в пещерата Змейова дупка, която е на около 1 км над селото. Там изкарал остатъка от живота си. Легендата гласи, че той е защитавал селото ни. Хората са му носили дарове за благодарност. Дори самата пещера има едни образувания, които приличат на купички, за които се говори, че в тях са оставяли храната.

- Спазва ли се още тази традиция с даровете?

- В момента не, но легендата гласи, че по време на турското робство, когато се чувало, че ще минават турци, местните са се качвали горе и са палили огньове. Един вид пускали слух, че змеят бълва огън, за да не минават оттук неприятели. Говори се, че в селото е живеело доста непокорно население и турчин почти не е влизал. Легендата е жива, хората я знаят. Предава се от поколение на поколение и с гордост носим името си.

- Историята много напомня на сюжета на сериала "Игра на тронове", който предизвика голяма истерия последно време. Следите ли го във вашето село?

- За съжаление аз нямам много време за телевизия и не съм го гледал. Даже нямам идея какъв е сюжетът. Ако има млади хора, които го гледат, не че аз съм много стар, но не знам.

- Колко змейовци живеят в населеното място?

- По регистър сме около 900, но реално тук живеят над 1000 човека. За всеобща радост Змейово все повече се подмладява. Съвсем сериозно мога да кажа, че има интерес към нашето село поради голямата близост до Стара Загора. На 6-7 км сме от града. За радост все по-млади хора закупуват места и вдигат къщи. Тук ще се раждат деца, селото ще се развива със сигурност. За 2017 г. имаме 10 родени деца, от които девет българчета. Преди имаше тенденция да се раждат повече ромчета, което не че не ме радва, но не е добре за населението на България.

- Станахме свидетели на размириците във Войводиново, след това в Габрово. Българи въстанаха срещу роми. Какво е настроението във вашето село?

- Мисля, че ромите в нашето село осъзнават какво се случва. За жалост има хора, които се опитват някъде да подклаждат напрежение, но при нас все още няма такива неща. Работят си хората. Има дребни проблеми, но в общи линии се разбираме. Имайки предвид, че преди няколко дни събориха 54 незаконни къщи в Стара Загора. При нас също има доста незаконни къщи, но чувайки го и виждайки го този факт, ромите не правят някакви неща, защото знаят, че ще се отрази върху тях.

- С какво се слави селото?

- Селото е известно с три неща. Едно от тях е змейовският пелин. Тази година за тринадесети път ще има празник, посветен на него. Цифрата не е фатална, даже е много хубава. Събитието ще се проведе последната събота преди Коледа. Радваме се на голяма посещаемост от цяла България. Другото, с което е известно селото, е, че е едно от местата в България с най-продължителното слънцегреене като дни в годината. Това е научно доказано от специалисти от БАН. Последното е, че тук се намира най-точният часовник на Балканите.

- Каква е историята на този часовник?

- Изработен е от френски майстор през 1908 г. Преди повече от 100 г. Този майстор е идвал в продължение на половин година на гарата, за да изследва атмосферно налягане, влага и всички фактори, които по някакъв начин влияят на механиката. Самото махало е дървено и е направено от много специфичен дървесен вид. Намира се на самия перон на гарата. Този часовник ни беше отнет преди 20 години. Поради някакви неузнаваеми за мен причини е стоял в офис сградата на Национална компания "Железопътна инфраструктура". С доста усилия успях да го върна. Часовникът вече е на мястото си и работи.

- Как се забавлявате в Змейово?

- Опитваме се доколкото може да правим и други празници. Около 22 септември правим един събор, който сме нарекли "Родова среща". Идеята е всички змейовски фамилии да се съберат, кой къде се е пръснал по света, да се върне, да се види с близките си. Опитваме се да направим един празник, на който да се повеселят хората. Мисля, че се получават нещата. Имаме една от най-старите църкви в областта, където се събираме. Тя е на около 190 г. Носи името "Св. Николай Чудотворец". С много интересна и хубава архитектура е. Строена е по турско робство. Храмовете в този период са били ниски, докато нашата е огромна, което пак говори за непреклонния характер на змейовци. Дори през 1872 г. по времето, когато са се създавали революционните комитети в страната - един от съратниците на Левски - поп Минчо Кънчев, е бил натоварен да обиколи Старозагорска околия и да опише колко са готови да въстанат. В книгата "Видрица" поп Минчо Кънчев за някои села пише директно, че са турски. За Змейово започва така: "Има църква и училище". За мен това е голяма гордост. За да ги има тези неща, хората са просветени и вярващи. От нашето село 30 човека са били готови да се включат във въстанието.

- Неведнъж споменавате, че змейовци са били с непреклонен характер. В днешно време има ли юнаци в селото?

- Зависи в какъв смисъл тълкуваме думата. Определено има сърцати хора, които, когато и да съм ги потърсил, аз лично като кмет, за да решим някакъв проблем, са се отзовали. Има и хора, които идват, затварят се зад автоматичната врата, цъкат дистанционното и се скриват. Но това са единици. По-скоро сме единни.

- Защо са наричали селото българския Лас Вегас?

- Това беше може би около 2004-2005 г. В тези силни години, в които бизнесът вървеше. Тогава имотите държаха по-сериозни цени и много бизнесмени или селски баровци, казано по нашенски, дойдоха и си купиха имоти. Оттам тръгна името - че по-богати хора са се заселили в Змейово. После позатихнаха малко нещата.

Доли ТАЧЕВА

Галена празнува 34-я си рожден ден в рокля от пера

Галена празнува 34-я си рожден ден в рокля от пера

Фолк певицата Галена вчера празнува 34-я си рожден ден пищно и звездно. Тоалетът на рожденичката е изцяло в щраусови пера, а около нея се виждат сребърни балони.  Снимките от партито Галена публикува в профила си в инстаграм. Надписът към тях е "мама

Ромина Андонова пак модел

Ромина Андонова пак модел

След като се прибра в България заедно със семейството си, бившата Мис България Ромина Андонова се завърна към моделските си ангажименти. Макар да има три деца от футболиста Дарко Тасевски, моделката е в перфектна форма. "Радвам се, че отново работя това, което обичам, макар вече да съм на 30 години", казва Ромина.

Ешкенази хейти Мадона

Ешкенази хейти Мадона

"Много е тегаво да искаш милион за две парчета, от които само едното е лайф и е пълен фалш, а другото е на плейбек. Още по-тегаво е, че това те слага веднага под нивото на всички участници в конкурса, на който идваш да покажеш величината си. В Холандия не спират да коментират лошото представяне на Мадона".

Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

Намерената разглобена ловна пушка край Костенец не е на заподозрения за две убийства Стоян Зайков-Чане, а на местен бракониер, научи TrafficNews. Тя беше открита в метална кутия в гората, близо до града. Гладкоцевната ловна пушка, 12 калибър, отговаря по вид на оръжието, с което е застрелян Валентин Петров, съсед и братовчед на Чане.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Обсадиха Чане

Обсадиха Чане

Близки на Стоян Зайков бяха евакуирани от специални части и скрити на сигурни места. В същото време заподозреният в две убийства Чане продължава да се издирва. Огромен район в Средна гора е буквално обсаден от издирвачите. Както "България Днес" още вчера съобщи, в Костенец, Момин проход и селата в близост много хора са в паника от невъзможността

Обрат по случая с прегазения ром крадец

Обрат по случая с прегазения ром крадец

Обрат в съдебната зала по случая с прегазен ром крадец от кипърски фермер! Димитракис Пирилис бе обвинен, че умишлено е убил с джипа си 30-годишния ром рецидивист Петър Гаджанов, който опитал да краде от фермата му. Пред съда кипърецът разказа, че не е сгазил нарочно апаша. Магистратите не се трогнаха и го оставиха в ареста.

Чане убива по списък

Чане убива по списък

Близки, познати и дори странични хора, които в даден момент от живота си са познавали килъра от Костенец Стоян Зайков, са в паника. Те смятат, че ако не бъде заловен съвсем скоро, ще продължи да убива и в главата си може да има списък с бъдещите си жертви. Опасенията им се засилват след разкритието,

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Хотел на Ветко запечатан окончателно

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

На ябълки мина Мария Силвестър, видя "България Днес". Тв водещата явно предпочита да се храни здравословно и да прекарва свободното си време в компанията на близки приятелки. А слухът, че е заедно с Влади Караджов освен в предаването "Бригада нов дом" и в живота, става все по-упорит и потвърждаван от близки до екранната двойка.

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Шакира е бременна!

Шакира е бременна!

Шакира и защитникът на "Барселона" Жерар Пике ще стават родители за трети път. Тези слухове вървят в испанските медии в последните дни. Причина за тях са няколко папарашки снимки на латинодивата. На тях тя се разхожда в каталунската столица с Жерар и двете им деца Милан и Саша. Малчуганите са облечени в екипи на "Барселона".

Годеницата на Бътън се съблече

Годеницата на Бътън се съблече

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Най-коментирани

Обрат по случая с прегазения ром крадец

Обрат по случая с прегазения ром крадец

Обрат в съдебната зала по случая с прегазен ром крадец от кипърски фермер! Димитракис Пирилис бе обвинен, че умишлено е убил с джипа си 30-годишния ром рецидивист Петър Гаджанов, който опитал да краде от фермата му. Пред съда кипърецът разказа, че не е сгазил нарочно апаша. Магистратите не се трогнаха и го оставиха в ареста.

Обсадиха Чане

Обсадиха Чане

Близки на Стоян Зайков бяха евакуирани от специални части и скрити на сигурни места. В същото време заподозреният в две убийства Чане продължава да се издирва. Огромен район в Средна гора е буквално обсаден от издирвачите. Както "България Днес" още вчера съобщи, в Костенец, Момин проход и селата в близост много хора са в паника от невъзможността

Мария Силвестър остава на улицата след развода

Мария Силвестър остава на улицата след развода

Уникална изповед за първи път от синеоката водеща  Развод и марш на улицата! Мария Силвестър за първи път повдига темата за раздялата с дългогодишния си любим Силвестър и трудностите, през които минава. Повод за душевното излияние е снимка, на която тя и детето й Давид позират чаровно. "Тази снимка е отпреди три години,

Звезда от "Господин Х и морето" двойник на Моци

Звезда от "Господин Х и морето" двойник на Моци

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

На ябълки мина Мария Силвестър, видя "България Днес". Тв водещата явно предпочита да се храни здравословно и да прекарва свободното си време в компанията на близки приятелки. А слухът, че е заедно с Влади Караджов освен в предаването "Бригада нов дом" и в живота, става все по-упорит и потвърждаван от близки до екранната двойка.

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Гери-Никол на война с Тото от „Скандау“

Певицата изригна: Юда, нали знаеш къде си те слагам! Яката дупара на българската рап сцена Гери-Никол отново се забърка в грандиозен скандал. Новото парче на певицата, озаглавено "Шефе, шефе", й донесе редица нападки. Пръв изригна рапърът и победител във „ВИП брадър“ Йонислав Йотов-Тото. Той я определи като китайска имитация на суперизвестната

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

     Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

Вики Бекъм на детокс

Вики Бекъм на детокс

Съпругата на Виктория Бекъм предприе специално пътуване за детокс процедури в Германия. Тя пристигна в Лансерхоф и веднага беше настанена в луксозен спа комплекс. Част от програмата включва консумация на лунна вода, разпускане в специален басейн и колоездене в планините. Първата процедура беше свързана с грижа за лицето.

Шакира е бременна!

Шакира е бременна!

Шакира и защитникът на "Барселона" Жерар Пике ще стават родители за трети път. Тези слухове вървят в испанските медии в последните дни. Причина за тях са няколко папарашки снимки на латинодивата. На тях тя се разхожда в каталунската столица с Жерар и двете им деца Милан и Саша. Малчуганите са облечени в екипи на "Барселона".

Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

Намерената разглобена ловна пушка край Костенец не е на заподозрения за две убийства Стоян Зайков-Чане, а на местен бракониер, научи TrafficNews. Тя беше открита в метална кутия в гората, близо до града. Гладкоцевната ловна пушка, 12 калибър, отговаря по вид на оръжието, с което е застрелян Валентин Петров, съсед и братовчед на Чане.

Женските героини в "Игра на тронове"
били засенчени от мъжките

Женските героини в "Игра на тронове" били засенчени от мъжките

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс. Агенцията цитира изследване на германската компания за анализ на данни Сиритай.

Артистични пейки в центъра на Бургас

Артистични пейки в центъра на Бургас

Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

Николета прибра Ники М.

Николета прибра Ники М.

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

Куентин Тарантино, Брад Пит и Леонардо ди Каприо предизвикаха фурор в Кан (Снимки)

Куентин Тарантино, Брад Пит и Леонардо ди Каприо предизвикаха фурор в Кан (Снимки)

Холивудските суперзвезди Брад Пит и Леонардо ди Каприо, както и режисьорът Куентин Тарантино, който ги събра за първи път във филма "Имало едно време в Холивуд", бяха посрещнати ентусиазирано на кинофестивала в Кан, както от публиката, така и от критиката, съобщиха световните информационни агенции. Публиката аплодира "Имало едно време в Холивуд"

Крагл взе сексбомба

Крагл взе сексбомба

Една от най-сексапилните жени в Италия Алесия Макари влезе в отбора на футболните съпруги. Тя се омъжи за защитника на "Фоджа" Оливър Крагл. Сватбата на влюбените бе в неделя. Тя се състоя във Фоджа, където живеят. Двамата си казаха "да" в Църквата на Благовещението. Церемонията мина при пълна секретност,

Атанас Скатов изкачил осемхилядник с чревна и белодробна инфекция

Атанас Скатов изкачил осемхилядник с чревна и белодробна инфекция

Атанас Скатов покори поредния си осемхилядник. Това е връх Кангчендзьонга - третият по височина на планетата. Алпинистът гостува в студиото на БНТ, за да разкаже за поредния покорен връх и за книгата си "Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх", която проследява неговата експедиция до Лхотце и Еверест през 2017 година.

Кралица Елизабет Втора и херцозите на Кеймбридж на традиционното Чаено парти (Снимки)

Кралица Елизабет Втора и херцозите на Кеймбридж на традиционното Чаено парти (Снимки)

В градините на Бъкингамския дворец се състоя традиционното Чаено парти, на което домакин е кралица Елизабет Втора. Тази година й помагаха херцозите на Кеймбридж - Катрин и Уилям, които поздравяваха гостите и разговаряха с тях, предава БНТ. Всяка пролет дворецът кани по няколко хиляди поданици на нейно Величество, с което иска да почете работата им.

Разследващи категорични: Зайков е планирал убийството на Милена Шишкова

Разследващи категорични: Зайков е планирал убийството на Милена Шишкова

И днес няма следа от издирвания за убийството в Костенец Стоян Зайков. Той е в неизвестност вече 12-ти ден. Разследващите обаче са категорични, че убийството на 38-годишната Милена Шишкова е планирано, предаде Би Ти Ви. Според полицаите Зайков е направил план за действията си още в началото на месеца и се е подготвил.