Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7414970 www.bgdnes.bg

Стоян Трифонов, кмет на Змейово: Змей пази селото ни

Драконовото страшилище ми е адаш, но не съм гледал „Игра на тронове“

КОЙ Е ТОЙ

Стоян Трифонов е първи мандат кмет на старозагорското село Змейово. Роден е на 27 февруари 1968 г. в Казанлък. Като дете всяка ваканция прекарва в родното село на баща си, което днес управлява. Заселва се за постоянно в Змейово през 2002 г. заедно със семейството си.

Реклама

- Г-н Трифонов, откъде идва името на селото?

- Змейово носи името си от легендата за змея. По една щастлива случайност ми е бил адаш - Стоян Змея. Намерил си е момиче за жена, но майка му не я е харесала. Знахарки, които минавали през селото, й обещали, че ще направят някаква магия, с която да превърнат момичето в змей и майката ще се отърве от нея. Дали й сноп, който да сложи под възглавницата на момичето. За жалост тази нощ младите си сменили местата за спане и синът й Стоян станал на змей. Той отлетял в пещерата Змейова дупка, която е на около 1 км над селото. Там изкарал остатъка от живота си. Легендата гласи, че той е защитавал селото ни. Хората са му носили дарове за благодарност. Дори самата пещера има едни образувания, които приличат на купички, за които се говори, че в тях са оставяли храната.

- Спазва ли се още тази традиция с даровете?

- В момента не, но легендата гласи, че по време на турското робство, когато се чувало, че ще минават турци, местните са се качвали горе и са палили огньове. Един вид пускали слух, че змеят бълва огън, за да не минават оттук неприятели. Говори се, че в селото е живеело доста непокорно население и турчин почти не е влизал. Легендата е жива, хората я знаят. Предава се от поколение на поколение и с гордост носим името си.

- Историята много напомня на сюжета на сериала "Игра на тронове", който предизвика голяма истерия последно време. Следите ли го във вашето село?

- За съжаление аз нямам много време за телевизия и не съм го гледал. Даже нямам идея какъв е сюжетът. Ако има млади хора, които го гледат, не че аз съм много стар, но не знам.

- Колко змейовци живеят в населеното място?

- По регистър сме около 900, но реално тук живеят над 1000 човека. За всеобща радост Змейово все повече се подмладява. Съвсем сериозно мога да кажа, че има интерес към нашето село поради голямата близост до Стара Загора. На 6-7 км сме от града. За радост все по-млади хора закупуват места и вдигат къщи. Тук ще се раждат деца, селото ще се развива със сигурност. За 2017 г. имаме 10 родени деца, от които девет българчета. Преди имаше тенденция да се раждат повече ромчета, което не че не ме радва, но не е добре за населението на България.

Реклама

- Станахме свидетели на размириците във Войводиново, след това в Габрово. Българи въстанаха срещу роми. Какво е настроението във вашето село?

- Мисля, че ромите в нашето село осъзнават какво се случва. За жалост има хора, които се опитват някъде да подклаждат напрежение, но при нас все още няма такива неща. Работят си хората. Има дребни проблеми, но в общи линии се разбираме. Имайки предвид, че преди няколко дни събориха 54 незаконни къщи в Стара Загора. При нас също има доста незаконни къщи, но чувайки го и виждайки го този факт, ромите не правят някакви неща, защото знаят, че ще се отрази върху тях.

- С какво се слави селото?

- Селото е известно с три неща. Едно от тях е змейовският пелин. Тази година за тринадесети път ще има празник, посветен на него. Цифрата не е фатална, даже е много хубава. Събитието ще се проведе последната събота преди Коледа. Радваме се на голяма посещаемост от цяла България. Другото, с което е известно селото, е, че е едно от местата в България с най-продължителното слънцегреене като дни в годината. Това е научно доказано от специалисти от БАН. Последното е, че тук се намира най-точният часовник на Балканите.

- Каква е историята на този часовник?

- Изработен е от френски майстор през 1908 г. Преди повече от 100 г. Този майстор е идвал в продължение на половин година на гарата, за да изследва атмосферно налягане, влага и всички фактори, които по някакъв начин влияят на механиката. Самото махало е дървено и е направено от много специфичен дървесен вид. Намира се на самия перон на гарата. Този часовник ни беше отнет преди 20 години. Поради някакви неузнаваеми за мен причини е стоял в офис сградата на Национална компания "Железопътна инфраструктура". С доста усилия успях да го върна. Часовникът вече е на мястото си и работи.

- Как се забавлявате в Змейово?

- Опитваме се доколкото може да правим и други празници. Около 22 септември правим един събор, който сме нарекли "Родова среща". Идеята е всички змейовски фамилии да се съберат, кой къде се е пръснал по света, да се върне, да се види с близките си. Опитваме се да направим един празник, на който да се повеселят хората. Мисля, че се получават нещата. Имаме една от най-старите църкви в областта, където се събираме. Тя е на около 190 г. Носи името "Св. Николай Чудотворец". С много интересна и хубава архитектура е. Строена е по турско робство. Храмовете в този период са били ниски, докато нашата е огромна, което пак говори за непреклонния характер на змейовци. Дори през 1872 г. по времето, когато са се създавали революционните комитети в страната - един от съратниците на Левски - поп Минчо Кънчев, е бил натоварен да обиколи Старозагорска околия и да опише колко са готови да въстанат. В книгата "Видрица" поп Минчо Кънчев за някои села пише директно, че са турски. За Змейово започва така: "Има църква и училище". За мен това е голяма гордост. За да ги има тези неща, хората са просветени и вярващи. От нашето село 30 човека са били готови да се включат във въстанието.

- Неведнъж споменавате, че змейовци са били с непреклонен характер. В днешно време има ли юнаци в селото?

- Зависи в какъв смисъл тълкуваме думата. Определено има сърцати хора, които, когато и да съм ги потърсил, аз лично като кмет, за да решим някакъв проблем, са се отзовали. Има и хора, които идват, затварят се зад автоматичната врата, цъкат дистанционното и се скриват. Но това са единици. По-скоро сме единни.

- Защо са наричали селото българския Лас Вегас?

- Това беше може би около 2004-2005 г. В тези силни години, в които бизнесът вървеше. Тогава имотите държаха по-сериозни цени и много бизнесмени или селски баровци, казано по нашенски, дойдоха и си купиха имоти. Оттам тръгна името - че по-богати хора са се заселили в Змейово. После позатихнаха малко нещата.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама