Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7415317 www.bgdnes.bg

Топталантът в плуването Йордан Янчев: Пчела ме отказа от футбола

Искам да уча в САЩ, планира рекордьорът на 200 и 400 м св. стил

Националният рекордьор на 200 и 400 м св. стил Йордан Янчев е гонил топката, преди да влезе в басейна за пръв път. Пчела предрешава бъдещето на момчето от Сандански. Години след срещата с насекомото той вече гледа към олимпийските игри в Токио.

"Започнах да тренирам футбол, но още на първия ден ме ужили пчела - разказа Йордан Янчев. - След това отидох на карате. И там изкарах един ден, защото получих херния и се отказах. Чак после отидох до басейна. Бях на шест-седем години. Постепенно се запалих. Започнах да печеля всички медали по състезанията. Но в един момент другите се развиха, а аз си останах същият. Тогава паднаха резултатите. Мислех дори да се откажа, защото не се получаваше. Ала когато се класирах за първото световно първенство при юношите, разбрах, че тук е моето място."

Реклама

Преди десетина дни Янчев счупи два от националните рекорда на турнира за младежи "Мултинейшън" в Швейцария. Той стана първият българин, който е плувал 200 м под 1:49,65 мин. 18-годишният национал свали над две секунди от своето върхово постижение на 400 м и закова новия най-бърз резултат на 3:51,11 мин.

"Очаквах тези постижения, но мога и по-добре, защото не бях във върхова форма - разказа Йордан Янчев пред "България Днес". - Голямата ми цел е европейското първенство за юноши през юли. Ще се опитам да покрия и "А" норматив за олимпиадата. Вече имам постигнати резултати за световното първенство при мъжете, но с моя треньор ще решим дали да участваме."

Младият плувец учи в спортното школо на Сандански. Режимът е много натоварен с две тренировки на ден от по два часа, а между тях занимания на чина.

Янчев се готви при наставника Божидар Граматиков. Техният тандем е много успешен и вече дава прекрасни резултати. Данчо е известен със своята мощ на загребване. Това е причината да избере свободния стил.

"При мен плуването е малко по-различно, защото използвам основно ръце. Още от малък съм много бърз с тях. Затова се специализирах към свободния стил - добавя Янчев. - Харесвам и съчетаното плуване, но по-рядко го практикувам на състезания."

Янчев е част от невероятната генерация, водена от Антъни Иванов, която започна да троши рекорд след рекорд.

"Плуването в България се разви. Имаме много прогресиращи момчета. Преди на световно първенство са ходели по двама-трима. Сега за пръв път ще има осем национали с нормативи - споделя Янчев. - Много искам да се развия. Целта ми е да замина да уча в САЩ, където има още по-добри условия."

Реклама
Реклама
Реклама