Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7416246 www.bgdnes.bg

Паметникът на Дядо Добри ще събира дарения, средствата отиват за храмове

Идеята на организаторите е ключът от касата да бъде в храм-паметника "Св. Александър Невски",  а сумите да се инкасират сутрин и вечер

Дядо Добри ще продължи да събира и дарява средства за ремонт на храмове в цяла България и след физическата си кончина. Това ще стане благодарение на специална касичка, вградена в бъдещия му паметник.

Реклама

Това обявиха организаторите от сдружение "Азбукари" и съмишленици, които работят по каузата за издигане на монумент на светеца от Байлово около храм-паметника "Св. Александър Невски", чийто най-голям дарител е именно 103-годишният благодетел със своите 35 700 лева.

Идеята за специален отвор, в който да се събират дарения от миряни и поклонници, се ражда по време на обсъждането на кампанията за изграждане на Първия монумент на Доброто в България, чийто събирателен образ е светецът от Байлово.  Идеята постепенно узрявала и се усъвършенствала сред хората, които се грижат паметта на байловчанина да бъде запазена и увековечена в статуята на благодетеля.

Замисълът на организаторите на кампанията е ключът от касичката, която се обсъжда да бъде в постамента на паметника, да бъде предаден на ръководството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и всеки гост и турист в София да има възможност да дарява. Това ще стане при положение, че идеята на организаторите паметникът да бъде разположен в пространството около храм-паметника се възприеме положително от отговорните институции. 

По този начин Добре Добрев ще продължи мисията си години напред, за да помага на църкви и манастири. Чашката ще се монтира с малък отвор, а сутрин и вечер ще се инкасира от църквата. Така ще направим възможна идеята, реализирана на много места по света, светини, културни и исторически забележителности да събират средства.

Около решението да се изгради в скулптурата на дядо Добри подобна касичка се обединяват всички заети с каузата. Светецът от Байлово вече е изграден от глина в единственото у нас каменоделско училище във врачанското село Кунино. Там талантливи деца и техният преподавател - скулпторът Красимир Митов, работят усилено по доизграждането на глинения модел на проекта.

Реклама

Работата продължава и това не е финален образ. Такъв той ще стане, когато и последният детайл бъде изпипан по най-изкусен и въздействащ начин, така че работата по гипсовата отливка и същинската работата по изработката на монумента да може да стартира.

В направата на паметника ще участват най-можещите и даровити ученици от школото край град Роман. Двама от тях са зрелостниците Иван Симеонов и Георги Захариев. Те са готови да работят със сърце и душа по проекта, като и двете момчета са сред най-талантливите каменоделци в цялата околия.

Проектът, по който все още се работи, изобразява Добре Добрев седнал на стол, отправил поглед напред и държащ в лявата си ръка чаша и горяща свещ.

От Светия синод обявиха пред вестника, че темата е деликатна и трябва да се прецизира към кое духовно лице ще бъде отнесен въпросът и каква ще бъде организацията, така че всичко да бъде изпипано по безупречен начин. Тепърва предстоят множество разговори и обсъждане на каузата, докато тя бъде осъществена и паметникът на дядо Добри бъде готов и монтиран. 

Реклама
Реклама
Реклама