Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7416835 www.bgdnes.bg

Телефонният бандит Албенко завлича с 1.2 млн. държавата

Димитров и обявеният за тартор на ало мафията

Бобито оставен на свобода след присъда на първа инстанция по аферата "Златната баба"

Данъчен длъжник се оказа извършителят на най-голямата ало измама у нас, показа проверка на "България Днес". Справка в регистъра на НАП показва, че на името на рома Албенко Методиев фигурира задължение в размер на 1 174 275 лева. Гигантската сума е засечена в средата на 2016 г. след ревизия в притежаваната от родения в Елип Пелин мъж фирма "БМ Билд". До момента няма информация Методиев да е подведен под съдебна отговорност заради установените задължения към държавата.

Реклама

Минимални са изгледите скоро Албенко да понесе наказание и заради извършената от него гигантска ало измама, прочула се като аферата "Златната баба". Случката се разигра на осми септември 2015 г. в Първомай. Рано сутринта Методиев звъни по телефона на пенсионерката Еленка Ангелова с новината, че внукът й е катастрофирал и за да бъде спасен, трябват 30 бона. Притеснена от чутото, старицата обяснява, че няма толкова пари. В стремежа си да помогне доверчивата баба Еленка обяснява, че внукът Янко има фирма и държи парите в сейф, скрит в пода под печката. След това възрастната жена моли Албенко да й помогне да вземат пари от там. След като ромът се отзовава, тя му дава пари да купи ъглошлайф и двамата разрязват сейфа. Намерените вътре 278 000 евро и 18 000 щатски долара са предадени на Методиев от уплашената старица. След като взема пачките, измамникът се прибира към дома си, където е заловен от ченгетата. При разпитите той разказва, че е насочван по телефона какво да прави, а парите трябва да предаде на друг човек. След полицейска операция е заловен и получателят на плячката Борислав Димитров-Бобито. Самият той от няколко дни е обвиняем за ръководител на група за ало измами след акцията на спецпрокуратурата в Горна Оряховица и Румъния. Макар Албенко да признава за аферата, а Бобито да е заловен с част от парите, делото срещу тях се оказва изключително трудно за прокуратурата и четири години така и не може да приключи. На първа инстанция те получават 7 и 5 години. Впоследствие са оправдани, а ВКС връща делото отначало. След множество обрати те наскоро отново са признати за виновни, разказа пред "България Днес" адвокатът на Бобито Красимир Елдъров. По закон при осъдителна присъда на първа инстанция съдът има право да ги прати в ареста до приключване на делото. Това правило се спазва почти винаги, когато става дума за хора с множество присъди. В случая Албенко и Бобито имат наказания и висящи дела за измами, кражби и грабежи. Впечатляващата им биография не е достатъчно основание за магистратите да постановят задържането им. Причината според адвокат Елдъров е доброто им процесуално поведение по време на делото.

Така Бобито необезпокоявано може да продължи да ръководи бандата си за ало измами, каквото обвинение получи преди дни от спецпрокуратурата. При разследването стана ясно, че бандата на Бобито е автор и на още няколко измами за стотици хиляди левове. Сред жертвите им е и пенсионерката Виолета Ларсен. Трудноподвижната старица повече от година е държана в дома си и принуждавана да предаде над 100 хил. лв. от продажба на имущество на хора от бандата на Бобито.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама