Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7416921 www.bgdnes.bg

БГ музиката обича да краде

Копи-пейст! 

Миро, Галена, Мария, Папи Ханс, Гери-Никол и Графа "взимат" чужди клипове 

На 2 стотинки стават едни от най-популярните имена в родната развлекателна индустрия. Причината е профил в социалните мрежи, наречен "2 стотинки", който изобличава в кражба на чуждестранни клипове и идеи българските творци.

Преди години основният мурафет на чалга звездите бяха заемките от свежите сръбски, гръцки и турски хитове. Днес не само фолкизпълнители взимат. С пълни шепи граби цялата родна музикална индустрия независимо от жанра. Вероятно нашите хора са разбрали, че топлата вода вече е открита и няма много смисъл да се пънат.

Реклама

Ето кои са най-емблематичните български крадени видеа и сцени.

Започваме с най-актуалния артист Папи Ханс. Парчето му "Суперпалав" изуми и втрещи родната публика заради твърде провокативния клип. Оказва се, кадрите са заимствани от песента Winaloto на рапъра Томи Кеш. В творбата, с която Тита изгря на звездния небосклон - "Антилопа", са използвани цели сцени от видеото към "Искусаю" на украинската изпълнителка Никита.

В клипа си "Лошо скроен" Миро си е харесал сцена от хита Humble на носителя на "Пулицър" Кендрик Ламар. Друга сцена от Humble са си избрали рапърката Диона и Алек Сандър. Видеото на Белослава към "Красотата" пък е заснето изцяло по снимки на Рен Ханг, но певицата смята, че не копира, а цитира идеи.

Кристиан Костов, който ни донесе 2-ро място на "Евровизия" през 2017 г. и беше засипан със суперлативи заради нестандартната си песен, също се нарежда сред изпълнителите, взели оттук-оттам нещо.

Клипът към песента му Beautiful Mess e изцяло копиран от песента "Айрън" на френския режисьор Уудкид.

Части от хита "Пилоутолк" на Зейн решава да вземе и миньончето на фолка - Мария. Кадрите от песента й "Страдам" са копирани едно към едно от английската версия.

Реклама

Въпреки че е иновативен, Графа също не успява да устои на идеята да чопне нещо от колегите. Прави го с песента си "Вълк единак", а кадрите са заимствани от песен на Джей Зи.

Истински фен на барбадоската красавица Риана се оказа Гери-Никол. Буквално всеки клип на Гери дублира кадри от най-известните клипове на Ри. Пример за това е песента "Над закона", който е същият като хита "Хард" на световната звезда.

Клипът на Галена "Чик-чик" пък съвпада напълно с кадрите на "Ши ис електрик" на Сантяго.

Идеи от чуждите си колеги взимат още Михаела Филева, Андреа, Цветелина Грахич, Алекс и Влади, както и група "Скандау".

Реклама
Реклама
Реклама